Pozícia v Twitteri

V predchádzajúcich dňoch sa Elon Musk na svojom Twitterovom účte viackrát negatívne vyjadril ohľadom existujúcich sociálnych sietí a ich dodržiavaní pravidiel slobodného prejavu. Pri otázke od jedného používateľa či nezvažuje vytvorenie vlastnej sociálnej odpovedal, že nad tým uvažuje veľmi seriózne. To vyvolalo celkom rozruch, pretože z predchádzajúcich skúseností vieme, že čoho sa Musk dotkne v podstate získa nálepku úspešné.

Na základe včerajších správ to však nevyzerá, že by najbohatší muž sveta išiel budovať novú sociálnu sieť. Regulačné podanie totiž ukázalo, že získal totiž 9,2 % podiel v spoločnosti Twitter, na ktorého platforme je on sám veľmi aktívny. Akcie Twitter po odhalení ihneď vystrelili nahor, pričom obchodovanie ukončili vyššie o +27,12 % na cene $49,97, čo predstavuje najväčší jednodňový nárast od vstupu na burzu z roku 2013. Muskov podiel má aktuálne hodnotu približne 2,89 miliardy dolárov.

Vďaka Twitteru sa však Musk neraz dostal aj do problémov. Svoju popularitu na sociálnej sieti v minulosti viackrát svojimi výrokmi zneužil tým, že ovplyvňoval verejnosť, čo vyústilo do trestu zo strany americkej komisie pre cenné papiere a burzu (SEC), ktorá zaviedla kontroly súvisiace s jeho príspevkami ohľadom Tesly.

Výzva pre CEO

Oznámenie bude ďalším veľkým testom pre nového generálneho riaditeľa Twitteru, Paraga Agrawala, ktorý nahradil Jacka Dorseyho po tom, čo v novembri nečakane odstúpil. Agrawal sa zaviazal zvýšiť zodpovednosť, rýchlejšie rozhodovať a zlepšiť realizáciu produktov. Spoločnosť si stanovila ambiciózne ciele rastu vrátane zvýšenia ročného príjmu na 7,5 miliardy dolárov a dosiahnutia 315 miliónov denných používateľov do konca roku 2023.

Twitter

Je otázne aké budú panovať vzťahy medzi generálnym riaditeľom Twitteru a jeho najväčším akcionárom, keďže Musk pri správe, že Agrawal preberie pozíciu CEO od Dorseyho zverejnil záhadný „meme“. Ten zobrazoval Agrawala ako sovietskeho diktátora Josifa Stalina a Dorseyho ako šéfa sovietskej tajnej polície Nikolaja Ježova strkaného do vody.

Twitter je v súčasnosti obzvlášť zraniteľný voči vonkajšiemu tlaku, pretože na rozdiel od Google, Facebooku, Amazonu a Snapu zakladatelia spoločnosti nemajú špeciálnu hlasovaciu kontrolu nad jeho budúcnosťou. Spoločnosť sa pritom len nedávno zotavila z tlaku aktivistov zo strany Elliot Managementu, ktorý sa začal v roku 2020 a ktorý viedol k odstúpeniu Dorseyho.

Musk od polovice marca, kedy získal podiel v spoločnosti Twitter na svojej investícií vďaka včerajšiemu rastu akcií zarobil už približne 1,1 miliardy dolárov. Niektorí analytici očakávajú, že táto investícia bola však len prvou a ďalšie budú nasledovať, čím by rešpektovaný vizionár získal ešte väčšiu kontrolou nad podnikom.

„Zdá sa, že Elon má oči laserom nastavené na Twitteri,“ uviedol analytik Wedbush Dan Ives vo výskumnej poznámke a dodal, že „toto je len predjedlo. V konečnom dôsledku veríme, že bude mať v najbližších týždňoch alebo mesiacoch aktívny podiel. Toto je len začiatok. Myslím si, že bude mať širšie strategické zameranie na Twitter, či už ide o zmenu pravidiel, zmenu manažérskeho tímu alebo v konečnom dôsledku odkúpenia.“

Akcie Twitter


Akcie Twitter napriek včerajšiemu skoku za posledných 12 mesiacov klesli o -21,71 % a výrazne tak zaostávajú za výkonom indexu S&P 500, ktorého cena stúpla o +13,08 %. Aktuálne sa akcie firmy obchodujú za 8,2 násobok tržieb na akciu (P/S), 55,4 násobok očakávaného budúcoročného zisku na akciu (Forward P/E), 70,2 násobok voľného cashflowu na akciu (P/FCF) a 211,8 násobok EV/EBITDA.

Ďalšie novinky zo sveta investovania

xtb
Predchádzajúci článokSieť rešuaurácií Wendy´s v rámci dohody s Meta Platforms vstúpi do metaverza
Ďalší článokAkcie Jumia Technologies vystrelili o 25% vďaka významnej dohode s UPS
Marek pracuje ako analytik finančných trhov v investičnej spoločnosti Portu a špecializuje sa predovšetkým na makroekonómiu, globálne akciové trhy, prípadne komodity. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom. Marekove komentáre a analýzy vychádzajú v popredných médiách v Česku a na Slovensku.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno