Investícia v Riviane

Hedžový fond Georgea Sorosa, Soros Fund Management, odhalila nový podiel v americkom výrobcovi elektromobilov Rivian. V štvrťročnej investičnej správe fondu sa uvádza, že Soros získal 20 miliónov akcií, čo predstavuje zhruba 2 % podiel firmy. Podľa ceny akcií Rivian v dobe prihlášky (na konci decembra) predstavovala hodnota investície zhruba 2,1 miliardy dolárov, avšak tá stratila podstatnú časť v dôsledku prudkého poklesu ceny akcií.

Je to predovšetkým dôsledkom toho, že rastúce úrokové sadzby a vyššia inflácia podkopali ochotu investorov držať špekulatívne akcie. Akcie Rivian v reakcii na túto správu reagovali včera rastom o +6,46 % na $62,65.

Soros Fund Management týmto krokom potvrdil, že má veľký apetít po elektromobilových spoločnostiach. Fond aktuálne vlastní podiely taktiež v startupe Fisker, výrobcovi elektrických autobusov Proterra, spoločnosti zaoberajúcej sa nabíjaním elektrických vozidiel Wallbox, firme produkujúcemu magnety pre elektromotory MP Materials a poskytovateľa technológie batérií pre elektromobily Solid Power.

Soros Fund Management zároveň v správe ukázal, že okrem investície do Rivianu znížil svoj podiel v Alphabete, materskej spoločnosti Google a v Amazone. Investíciu do elektromobilky oznámil aj najväčší penzijný fond z hľadiska aktív, State of New Jersey Common Pension Fund D, ktorý získal 104 442 akcií spoločnosti.

Debut na burze

Rivian debutoval na akciovej burze v novembri minulého roka v jednom z najočakávanejších IPO. Za spoločnosťou stoja okrem Sorosovho fondu tiež ďalšie veľké mená ako Ford či Amazon. Súčasný podiel technologického giganta pritom predstavuje až 18 %.

Rivian je americký elektromobilový startup, ktorý bol založený v roku 2009. Firma si pôvodne zaumienila vyrábať športové auto, avšak neskôr sa preorientovala na elektrické picku-py a športovo-úžitkové vozidlá, kde videla väčší trh a šancu mať väčší vplyv na životné prostredie. Automobilka má aktuálne rozpracované 3 modelyElektrický pickup s názvom R1T sa začal dodávať zákazníkom v septembri a stredne veľké SUV s názvom R1S má nasledovať v decembri spolu s elektrickým nákladným vozidlom navrhnutým a vyrobeným pre Amazon, jeho prvého komerčného zákazníka.

Rivian však zatiaľ nemá žiadne výrazné predaje. Aktuálne sa totiž nachádza vo fáze zvyšovania výroby vo svojom novom montážnom závode v Illinois, v USA. Wall Street očakáva, že Rivian dodá v roku 2022 približne 40 000 elektrických vozidiel.

Akcie Rivian


Akcie Rivian, ktoré debutovali na burze na cene $78, počas prvotnej mánie vzrástli až o +186,5 % na $179,47, avšak následne stratili viac ako polovicu svojej hodnoty.

Ďalšie novinky zo sveta investovania

xtb
Predchádzajúci článokBlíži sa ďalšia veľká technologická akvizícia na osi Cisco – Splunk
Ďalší článokVirgin Galactic sa od dna po spustení komerčného predaja
Marek pracuje ako analytik finančných trhov v investičnej spoločnosti Portu a špecializuje sa predovšetkým na makroekonómiu, globálne akciové trhy, prípadne komodity. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom. Marekove komentáre a analýzy vychádzajú v popredných médiách v Česku a na Slovensku.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno