Ťažký deň pre Facebook

Služby spoločnosti Facebook zaznamenali v pondelok nevídané výpadky, ktoré trvali viac ako 6 hodín, čo ešte výrazne zhoršilo už tak pochmúrny deň pre najväčšieho prevádzkovateľa sociálnych sietí na svete. Včera sme totiž boli svedkami ďalšieho prepadu akciových trhov, keď sa index S&P prepadol o -1,30%, technologický index Nasdaq Composite o -2,14% a akcie Facebook dokonca až o -4,89%.

Facebook bol pod tlakom nielen kvôli výpadku, avšak aj kvôli obvineniam bývalých zamestnancov z toho, že podnik kladie zisky pred bezpečnosť. Bývalá zamestnankyňa firmy, Frances Haugenová informovala, že technologický gigant klame investorov v tom, ako sa vysporiadava s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami na svojej platforme. Haugenová by mala dokonca v utorok ráno vypovedať pred kongresom USA.

„Facebook sa stal spoločnosťou s hodnotou 1 bilióna dolárov tým, že platil za svoje zisky našou bezpečnosťou, vrátane bezpečnosti našich detí,“ tak hovorí pripravené svedectvo Haugenovej. „Prihlásila som sa, pretože som zistila desivú pravdu: takmer nikto mimo Facebooku nevie, čo sa deje vo Facebooku.“ Vedenie spoločnosti uchováva dôležité informácie od verejnosti, vlády USA, jej akcionárov a vlád na celom svete.“

V popoludňajších hodinách sa veci ohľadom výpadku zhoršili natoľko, že problém nebolo možné vyriešiť na diaľku, čo vyžadovalo od inžinierov v jednom z hlavných dátových centier spoločnosti, aby sa pokúsili manuálne reštartovať servery. Hovorca Facebooku tak musel na potvrdenie problémov využiť konkurenčnú platformu Twitter.

„Sme si vedomí toho, že niektorí ľudia majú problém s prístupom k našim aplikáciám a produktom,“ povedal hovorca Andy Stone. „Pracujeme na tom, aby sa veci vrátili do normálu čo najskôr, a ospravedlňujeme sa za všetky nepríjemnosti.“

Drahý výpadok v číslach

Výpadok sa nakoniec podarilo ukončiť po viac ako 6 hodinách, pričom Facebook informoval, že nastal problém s konfiguráciou siete a údaje o používateľoch počas výpadku neboli ohrozené. Avšak účet za výpadok bol pre firmu za dlhý výpadok veľmi drahý. Facebook totiž každou minútou prišiel o 164 tisíc dolárov v uniknutých tržbách, čo predstavuje pri celkovej dĺžke výpadku stratu zhruba 60 miliónov dolárov. Navyše pokles akcií znížil trhovú kapitalizáciu spoločnosti o 47,3 miliardy dolárov a Mark Zuckenberg, ktorý vlastní 14% podiel vo firme tak prišiel o zhruba 6 miliárd dolárov.

Strata Facebooku sa stala zároveň ziskom pre konkurenčné sociálne médiá. Sieť Twitteru zostala online a to využil jej generálny riaditeľ a zakladateľ Jack Dorsey na to, aby ľudia prešli na ňu, resp. aby využili súkromnú chatovaciu aplikáciu Signal, ktorá patrí pod Twitter a je alternatívou pre WhatsApp. Signal zaznamenal nakoniec milióny nových registrácií a ďalšia aplikácia na vzostupe, Telegram, sa zaradili taktiež medzi najsťahovanejšie aplikácie.

Akcie Facebook ako dobrá príležitosť


Od svojej nedávnej, historicky najvyššej úrovne akcie firmy poklesli už o -15,1%, z $384,33 na $326,23 na akciu. Výrazný pokles, ktorý momentálne akcie Facebook zažívajú však vytvárajú lákavú príležitosť na ich nákup. A hoci vyšiel včerajší výpadok technologického giganta skutočne draho a dobré meno mu nerobia ani pravidelné obvinenia zo strany verejnosti či protimonopolných úradov, z hľadiska investora počet pozitív prevyšuje možné riziká.

Navyše akcie Facebook sa obchodujú v súčasnosti vzhľadom na obrovskú silu, postavenie na trhu, konkurenčnú výhodu, výborný manažment a nové rastové príležitosti (predovšetkým v metavesmíre), skutočne lacno. Iba za 24,2 násobok ročného zisku na akciu (P/E). Sme presvedčení, že Facebook naďalej ukrýva výborný potenciál.

S tým, že akcie Facebook je dobrou príležitosťou súhlasia aj analytici z Wall Street, keď z 57 analytikov až 47 má určený rating BUY alebo OUTPERFORM a ich priemerný cenový cieľ je na úrovni $425 na akciu, čo je o +30% viac ako je súčasná cena akcií.

Viac sme sa venovali Facebooku a jeho rastovým možnostiam v našej analýze.

xtb
Predchádzajúci článokFarmaceutický gigant Merck kupuje Acceleron Phrama za 10 miliárd eur
Ďalší článok3 najlepšie ázijské akcie mimo Číny, ktoré sa oplatí sledovať
Marek pracuje ako analytik finančných trhov v investičnej spoločnosti Portu a špecializuje sa predovšetkým na makroekonómiu, globálne akciové trhy, prípadne komodity. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom. Marekove komentáre a analýzy vychádzajú v popredných médiách v Česku a na Slovensku.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno