Podhodnotené akcie Nio?

Zatiaľ čo akcie Nio patrili v minulom roku medzi tie najlepšie, keď ich cena vzrástla až o +1172%, v tomto roku majú zatiaľ opačný smer, keďže poklesli už o -26,2%. Aktuálna cena akcií je však podľa mnohých odborníkov podhodnotená nakoľko nové modely automobilky by mali byť čoskoro k dispozícií.

Jedným z optimistov je aj analytik spoločnosti Goldman Sachs, Fei Fang, ktorý včera aktualizoval svoj rating pre akcie Nio z HOLD na BUY pri ponechaní cenového cieľa na úrovni $56 na akciu. Akciový trh reagoval na túto správu nárastom o +6,9% na $35,99 za akciu, čo je však stále o 55,6% menej ako je stanovená cieľová cena analytika.

Fang opera svoj optimizmus o fakt, že spoločnosť by mohla dosiahnuť vyššie tržby ako očakával z dôvodu spustenia predaja nového modelu ET7, ktorý Nio predstavilo v januári tohto roka. Model ET7 je sedan o veľkosti Tesly S s dosahom až 600 míľ (965km) a bude vybavený pokročilým samoriadiacim hardvérom fungujúci na technológii lidar, čo je v podstate laserový radar. Dodávky nového modelu, ktorého cena začína na 69 tisícoch dolárov by sa mali začať v roku 2022.

Dodávky vozidiel

Vývoj počtu kvartálnych dodávok - akcie Nio
Vývoj počtu kvartálnych dodávok Nio

Ďalšou pozitívnou správou je, že minulotýždňové zverejnenie dodávok vozidiel manažmentom ukázalo, že počet dodaných vozidiel rástol naďalej trojciferným tempom. V septembri Nio dodalo 10 628 vozidiel čo predstavuje medziročný nárast o +125,7% a za tretí štvrťrok 24 439 vozidiel (nárast medziročne o +100,2%). Vedenie firmy pritom očakávalo, že dodávky v treťom kvartáli budú na úrovni 23 500. K 30. septembru 2021 tak kumulatívne dodávky modelov ES8, ES6 a EC6 dosiahli 142 036 vozidiel.

Tržby spoločnosti by mali medziročne stúpnuť o +133,3% z 2,4 na 5,6 miliárd dolárov, čo je nárast z 2,4 miliardy dolárov v roku 2021 a v roku 2022 by mali dosiahnuť úroveň 9,4 miliardy dolárov.

Akcie Nio


Na pokles ceny akcií podniku tlačí viacero faktorov ako zintenzívňujúca konkurencia v elektromobilovom odvetví, ale predovšetkým tvrdšie regulácie zo strany čínskych úradov, ktoré sa momentálne týkajú predovšetkým technologických firiem, ale v budúcnosti by sa mohli dotknúť aj Nia.

Mnohí analytici poukazujúci na atraktívne ocenenie akcií Nio sa odvolávajú na fakt, že sa obchodujú iba za 6,3 násobok očakávaných výnosov v roku 2022. Pre porovnanie akcie Tesla sa obchodujú za 11,6 násobok očakávaných výnosov v roku 2022. Aktuálne Nio pokrýva 23 analytikov, pričom až 19 má určené hodnotenie BUY alebo OUTPERFORM s priemerným cenovým cieľom vo výške $58,2 na akciu.

Ďalšie novinky zo sveta investovania

xtb
Predchádzajúci článokPepsiCo po ďalšom dobrom štvrťroku zvyšuje výhľad na celý rok
Ďalší článok15 akcií, ktoré za posledný mesiac padli o viac ako 10%
Marek pracuje ako analytik finančných trhov v investičnej spoločnosti Portu a špecializuje sa predovšetkým na makroekonómiu, globálne akciové trhy, prípadne komodity. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom. Marekove komentáre a analýzy vychádzajú v popredných médiách v Česku a na Slovensku.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno