Odkup akcií: Silný signál pre investorov

Microsoft, jeden z technologických gigantov, oznámil zvýšenie svojej štvrťročnej dividendy o 10 % a spustenie nového spätného odkupu akcií v hodnote až 60 miliárd USD. Tento krok prišiel v čase, keď spoločnosť pokračuje v silných investíciách do technológií, najmä do umelej inteligencie (AI). Nová výška dividendy je 83 centov na akciu, čo predstavuje výnos približne 0,77 % pri súčasnej cene akcií. Pre porovnanie, pred rokom spoločnosť zvýšila dividendu z 68 centov na 75 centov.

Microsoft zvyšuje dividendu a schvaľuje spätný odkup akcií za 60 miliárd USD
Zdroj: Finviz

Člen Big Techu tiež oznámil nový program spätného odkupu akcií bez časového obmedzenia, ktorý nahrádza predchádzajúci program z roku 2021 v rovnakej hodnote. Tento krok je často považovaný za pozitívny signál pre investorov, keďže firmy týmto spôsobom naznačujú, že ich akcie sú podhodnotené alebo že majú dostatočné finančné rezervy na podporu ich rastu. Podľa správ mala spoločnosť k 30. júnu na účtoch 75,5 miliardy USD v hotovosti a ekvivalentoch. Napriek zvýšeným kapitálovým výdavkom na cloud a AI, Microsoft dosiahol vo štvrtom fiškálnom štvrťroku nárast free cash flow o 18 %.

AI ako motor budúceho rastu

Microsoft v posledných rokoch výrazne investuje do umelej inteligencie, pričom úzko spolupracuje s OpenAI, tvorcom populárneho nástroja ChatGPT. Spoločnosť začlenila AI technológie do svojich kľúčových produktov, ako sú Teams, Word či Outlook, čím posilnila svoje podnikové aplikácie. Obaja spoločne pracujú tiež na plánoch pre projekt dátového centra, ktorý by mohol stáť až 100 miliárd USD a zahŕňať superpočítač podporovaný umelou inteligenciou s názvom „Stargate„, ktorý má byť spustený v roku 2028. O firme sme vypracovali analýzu, ktorú nájdeš v článku nižšie:

V pondelok organizácia ohlásila aj nové vylepšenia pre Microsoft 365 Copilot, ktoré zahŕňajú nástroj Copilot Pages určený na kolaboráciu v reálnom čase s pomocou AI. Okrem toho boli predstavené aj ďalšie vylepšenia pre aplikácie v rámci Microsoft 365, ktoré by mali používateľom uľahčiť a zefektívniť prácu. Tieto kroky majú Microsoftu pomôcť udržať jeho pozíciu na čele technologického priemyslu, kde sa očakáva, že investície do AI budú kľúčovým motorom budúceho rastu.

Akcie spoločnosti reagovali na tieto správy pozitívne, v rozšírenom obchodovaní vzrástli o 0,5 %. Hoci v bežnom obchodovaní uzavreli bez výraznejšej zmeny na 431,34 USD, Microsoft si naďalej udržuje trhovú kapitalizáciu približne 3,2 bilióna USD, čím zostáva druhou najhodnotnejšou firmou na svete, podľa tejto metriky, hneď za výrobcom iPhonov – Apple.

Spoločnosť zároveň plánuje ďalšie investície do infraštruktúry umelej inteligencie. V poslednom fiškálnom štvrťroku vzrástli jej kapitálové výdavky o 77,6 % najmä v dôsledku nákladov súvisiacich s AI. Za celý fiškálny rok 2024 vzrástli kapitálové výdavky spoločnosti o 58,2 % na 44,5 miliardy USD. Wall Street očakáva, že vo fiškálnom roku 2025 vzrastú o ďalších 30 %. Microsoft tiež očakáva, že rast jeho cloudovej služby Azure sa urýchli v druhej polovici fiškálneho roka 2025, čo prispeje k ďalšiemu posilneniu jej pozície na trhu.

Akcie Microsoft


Akcie firmy od začiatku roka vzrástli o +16,3 % a za posledných 12 mesiacov vzrástli o +31,1 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 431,3 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 36,5 násobok zisku na akciu (P/E), 31,4 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 24,9 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 3,21 bilióna USD. Aktuálny dividendový výnos je na úrovni 0,77 %.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

xtb
xtb
ZDROJBloomberg, Baroons, Wall Street Journal
Predchádzajúci článokIntel a Amazon uzatvárajú miliardový kontrakt
Ďalší článokAkcie Oracle akcelerujú, analytici zvyšujú cieľovú cenu
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno