S čím prišiel Apple na WWDC 2024?

Na pondelkovej vývojárskej konferencii Applu, spoločnosť predstavila svoju najnovšiu technológiu umelej inteligencie (AI), vrátane integrácie ChatuGPT do svojich zariadení. Firma sa snaží zvýšiť predaj iPhonov tým, že do svojho softvéru integruje najnovšie technológie umelej inteligencie. Súčasná situácia spotrebiteľského dopytu a narastajúca konkurencia prinútili manažment firmy hľadať nové spôsoby, ako motivovať svoju vernú zákaznícku základňu, ktorá číta viac ako 1 miliardu používateľov.

Apple na WWDC 2024 odhalil detaily o pripravovanom systéme iOS 18, ktorý prináša celý rad noviniek a zlepšení pre používateľov iPhonov. Spoločnosť Apple začala svoju konferenciu predstavením najnovšej verzie operačného systému visionOS 2.0 pre súpravu Apple Vision Pro. Tento systém prináša niekoľko nových funkcií a vylepšení, ktoré zlepšujú používateľský zážitok a integráciu s ostatnými zariadeniami Apple.

Používatelia teraz môžu konvertovať staré fotografie na priestorové 3D fotografie, čo umožňuje interaktívne prezeranie spomienok v ešte realistickejšej podobe. Nová funkcia SharePlay umožňuje používateľom zdieľať panoramatické a priestorové fotografie s ostatnými používateľmi zaradení Vision Pro. Táto funkcia vytvára pocit, že sa nachádzajú v rovnakej miestnosti, čím obohacuje spoločné zážitky a interakcie na diaľku.

Takmer na celú druhú polovicu keynote Apple predstavoval dlho očakávanú AI, ktorú nazval „Apple Intelligence„. Tá prináša revolúciu v oblasti umelej inteligencie tým, že zohľadňuje faktory ako doprava, váš rozvrh a kontakty, aby vám pomohla prísť načas na podujatia a stretnutia. Tento inteligentný systém kladie veľký dôraz na súkromie používateľov.

Apple vstupuje do AI éry, akcie na novom maxime.
Zdroj: Apple

Jednou z kľúčových vlastností Apple Intelligence je, že mnohé modely umelej inteligencie bežia priamo na zariadení používateľa. Pre zložitejšie úlohy využíva systém Private Cloud Compute, kde sa úlohy spracúvajú na serveroch Apple, čím sa zaručuje vysoká úroveň bezpečnosti a ochrany osobných údajov.

Výrobca iPhonov oznámil, že integruje ChatGPT do Siri. Nová generácia hlasovej asistentky Siri získava schopnosť lepšie rozumieť prirodzenému jazyku, umožňuje sledovanie kontextu a podporuje textový vstup. Táto vylepšená verzia Siri dokáže efektívnejšie komunikovať s používateľmi a poskytovať presnejšie a relevantnejšie odpovede na základe kontextu a predchádzajúcich interakcií.

Siri teraz môže vykonávať akcie priamo v aplikáciách, ako je zdieľanie fotografií alebo poskytovanie informácií zo správ a e-mailov. Apple Intelligence tiež umožňuje vytvárať príbehy v aplikácii Fotografie na základe popisov a zlepšuje vyhľadávanie obrázkov. Vďaka integrácii so známym modelom ChatGPT môže Siri poskytovať ešte presnejšie odpovede na konkrétne otázky. Tento model umožňuje Siri lepšie rozumieť kontextu a poskytovať relevantnejšie odpovede. To všetko je dostupné v prípade iPhonov len pre modely 15 Pro a 15 Pro Max s nastaveným jazykom na americkú angličtinu. Siri tiež dostane nový vzhľad a hlasový prejav. 

Ovládacie centrum prešlo kompletnou reorganizáciou a teraz ponúka nový, guľatý tvar ikon funkcií, čo je na prvý pohľad viditeľná zmena. Výraznejšou inováciou je však viacstránkové rozloženie. To znamená, že ovládacie centrum je teraz rozdelené na viac stránok, pričom každá stránka je zameraná na konkrétny druh aktivity.

Používatelia môžu teraz prispôsobiť farbu ikon na svojej domovskej obrazovke a organizovať ich podľa vlastných preferencií. Centrum ovládania bolo aktualizované, aby umožnilo viac možností prispôsobenia, vrátane možnosti vytvárať skratky pre uzamknutú obrazovku. Aplikácie môžu byť teraz jednotlivo zamknuté pomocou Face ID, Touch ID alebo prístupového kódu, čo zvyšuje bezpečnosť a ochranu súkromia.

Apple bude spolupracovať s OpenAI, môže to oživiť predaj iPhonov?

Túto funkciu už v minulosti poskytovali vybrané appky, napríklad WhatsApp, teraz je však podporovaná plošne na úrovni celého operačného systému. Aplikácia, ktorá je zamknutá, neukáže svoj obsah ani vo vyhľadávaní, ani pri dopyte cez Siri. Ak je potrebná ešte väčšia úroveň tajnosti, je možné aplikácie skryť do špeciálneho priečinka, čím sa zabezpečí, že nebude vidieť ani to, že sú vôbec nainštalované.

Jednou z najzaujímavejších noviniek je zoskupovanie mailov podľa spoločnosti. To znamená, že všetky e-maily súvisiace s konkrétnou aktivitou, ako je kúpa letenky alebo nákup v e-shope, budú na jednom mieste. Táto funkcia však nebude dostupná hneď pri uvedení iOS 18, ale Apple sľubuje jej pridanie neskôr v priebehu roka.

Aplikácia Fotky sa dočkala zásadného redizajnu. Tvorcovia odstránili spodné menu, takže aplikácia už nemá žiadne kategórie. Hlavná obrazovka je plná fotografií, pričom v hornej časti sa nachádzajú najnovšie fotky. Nižšie sú inteligentné albumy automaticky vytvárané pomocou AI, ako napríklad Ľudia a zvieratá, Spomienky, Výlety a ďalšie. Apple ďalej odhalil možnosť v rámci iMessage alebo klasických SMS dokonca posielať správy aj cez satelit. Je nám však jasné, že táto funkcia bude mať regionálne obmedzenia.

Apple vstupuje do AI éry, akcie na novom maxime
Zdroj: Apple

Na správy môžete reagovať prostredníctvom akýchkoľvek emotikonov. Nové funkcie tiež umožňujú platby cez Tap to Cash a poskytujú viac informácií o udalostiach prostredníctvom Event Cards. Kompletný redizajn aplikácie Photos prináša jednotný pohľad, jednoduchšiu navigáciu a nové nástroje na úpravu fotografií poháňané AI.

Pointou však je, že Apple bude spolupracovať s OpenAI. Spolupráca s OpenAi vyvolala menšiu vlnu kritiky. Nie je však vylúčené, že v nejakej podobe bude do systémov, resp. zariadení od Applu implementovaný aj model Google Gemini. Prípadne iné riešenia. Mnoho analytikov však očakávalo, že manažment firmy príde s vlastným riešením v oblasti AI.

Podobne to vidí aj CEO spoločnosti Tesla, Elon Musk. Ten Apple kritizuje za to, že firma spolupracuje s OpenAI. Spýtal sa, či Apple nemá dostatočne schopných odborníkov na to, aby vytvorili vlastné AI riešenie. Opäť naznačil, že vstup tretej strany do celého procesu predstavuje potenciálne riziko pre ochranu súkromia a bezpečnosti používateľov. Musk na jeho sociálnej sieti X vyhlásil, že ak Apple integruje technológie OpenAI priamo do operačného systému, Apple zariadenia budú vo všetkých jeho firmách zakázané. Podľa neho by to bolo neakceptovateľné porušenie bezpečnosti.

Apple bude spolupracovať s OpenAI, môže to oživiť predaj iPhonov?
Zdroj: X

Po tom, čo akcie spoločnosti klesli v pondelok počas a po konferencii WWDC, v utorok vzrástli o 7,3 % a zaznamenali svoj najlepší jednodňový výkon od novembra 2022. Po krátkom predbehnutí spoločnosťou Nvidia je výrobca iPhonov späť na druhej priečke najhodnotnejších spoločností na svete s trhovou kapitalizáciou viac ako 3,1 bilióna USD. Apple pridal k trhovej kapitalizácii približne 215 miliárd USD a priblížil sa k zisku titulu najväčšej spoločnosti na svete, ktorý stratil na začiatku tohto roka.

Čo si myslí Wall Street?

Softvér, ktorý vyžaduje minimálne iPhone 15 Pro alebo Pro Max, môže podľa viacerých analytikov spustiť vlnu nových nákupov. Niektorí analytici predpovedajú najväčší cyklus upgradu od uvedenia iPhonu 12 z roku 2020, kedy bola veľkým lákadlom technológia 5G. „To, čo sme videli, bolo presvedčivejšie ako čokoľvek, čo sme videli od uvedenia iPhonu 12,“ povedal analytik Gil Luria. Prieskum z roku 2023 od spoločnosti Bank of America, mu dáva za pravdu. Tento prieskum hovorí o tom aké modely iPhonov spotrebitelia využívajú. Na základe týchto údajov, až 77 % zákazníkov v USA vlastní buď iPhone 14, iPhone 13, alebo nižšiu radu. Nové AI iPhony tak naozaj môžu pomôcť významnému rastu tržieb spoločnosti.

Apple vstupuje do AI éry, akcie na novom maxime.
Zdroj: BofA

Podľa analytika Dan Ives z Wedbush Securities, to predstavuje veľkú príležitosť. Odhaduje, že približne 270 miliónov iPhonov nebolo upgradovaných posledné štyri roky. „Odhadujeme, že viac ako 15 % zákazníkov firmy prejde na iPhone 16, keďže Apple Intelligence je aplikácia, na ktorú mnohí čakali,“ povedal Ives. Uvedenie iPhonu 16 sa očakáva niekedy na jeseň. Gene Munster, managing partner v Deepwater Asset Management, dodal ďalšiu výhodu spoločnosti. Jednoduchú integráciu s ChatomGPT. „Skutočne odstraňujú trenie z používania AI,“ povedal Munster.

Niektorí analytici však vyjadrili skepticizmus a predpovedajú, že spotrebitelia nebudú hromadne nakupovať nové zariadenia aby získali viac AI na svojich telefónoch. Tejas Dessai z Global X povedal, „investori jasne chcú od Apple komplexnejšiu a ambicióznejšiu stratégiu v oblasti AI.“

Aj keď AI prináša nové možnosti, nie všetci analytici sú presvedčení o okamžitom vplyve na predaj. „Možno tu máme novú a vylepšenú Siri, ale nie je to dosť na vytvorenie novej skupiny zákazníkov, ktorí by pomohli zastaviť klesajúce predajeuviedol analytik Forrester Dipanjan Chatterjee.

Akcie Apple


Akcie firmy za posledných 12 mesiacov vzrástli o +16 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 193,1 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 30 násobok zisku na akciu (P/E), 26,7 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 23,1 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 2,96 bilióna USD. Súčasný dividendový výnos predstavuje 0,52 %.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokElektromobily optikou investora: Čo stojí za krvácaním výrobcov EV?
Ďalší článokAkcie Raspberry Pi vzrástli o 31% pri debute na londýnskej burze
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno