Dell ťaží z rastúceho dopytu po AI serveroch

Dell Technologies, jeden z najväčších výrobcov a predajcov počítačov a súvisiaceho hardvéru na svete, zažíva vydarené obdobie. Podnik priťahuje pozornosť investorov vďaka náhlemu záujmu o jeho výkonné servery potrebné na vykonávanie úloh súvisiacich s umelou inteligenciou. Aj keď po posledných kvartálnych výsledkoch akcie firmy klesli o 18 %, z dôvodu narastajúceho tlaku na marže a očakávaný zisk, v tomto roku firma vzrástla o viac ako polovicu.

Pred týmto pádom akcii sa výkon firmy na akciovom trhu za posledný rok približoval miláčikovi Wall Street, Nvidii. Predstavitelia tiež ohlasovali obrovský záujem o ich servery pre umelú inteligenciu. Organizácii sa podaril aj druhý kvartál fiškálneho roku 2025, keďže sa manažmentu darí naplno využiť rastúci dopyt po serveroch pre umelú inteligenciu. Tržby za druhý fiškálny štvrťrok dosiahli 25 miliárd USD, čo je nárast o 9 % oproti predchádzajúcemu obdobiu. Tento výsledok prekonal očakávania analytikov, ktorí predpokladali tržby na úrovni 24,5 miliardy USD. Predaj AI serverov v tomto období dosiahol 3,2 miliardy USD, čo je nárast oproti 2,6 miliardy USD v predchádzajúcom štvrťroku.

Väčšina obchodov s AI servermi pochádza od menších poskytovateľov cloudových služieb, no spoločnosť vidí rastúci potenciál aj v sektore podnikov a vládnych zákazníkov. Dell v tomto štvrťroku očakáva tržby okolo 24,5 miliardy USD, čo je v súlade s odhadmi analytikov. Zisk na akciu bez jednorazových položiek bol 1,89 USD, čo prekonalo očakávania 1,71 USD na akciu. Prevádzková marža divízie, ktorá zahŕňa servery a ďalšiu infraštruktúru, sa zvýšila na 11 % oproti 8 % v predchádzajúcom štvrťroku, čím sa zmiernili obavy z marže v oblasti AI serverov.

Trh s PC sa pomaly zotavuje

Aj keď Dell dosiahol úspechy v oblasti AI serverov, jeho tradičnejšie podnikanie v oblasti osobných počítačov sa potýka s problémami. Tržby z predaja osobných počítačov dosiahli 12,4 miliardy USD, čo predstavuje pokles o 4 % oproti minulému roku. Predaj spotrebiteľských počítačov klesol o 22 %.

V prostredí historického poklesu trhu s PC, ktorý sa prejavil po pandémii, sa trh začína pomaly zotavovať, aj keď manažment očakáva, že úplné zotavenie trhu s PC je stále vzdialené. Organizácia tiež čelí výzvam v podobe znižovania pracovných miest a skúma možnosti predaja svojej kyberbezpečnostnej spoločnosti SecureWorks.

Akcie Dell


Akcie firmy za posledných 12 mesiacov vzrástli o +69,6 % a aktuálne sa obchodujú za 115,5 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 21,3 násobok zisku na akciu (P/E), 12,4 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 11,7 násobok EV/EBITDA. Súčasná trhová kapitalizácia firmy je 81,7miliárd USD. Dividendový výnos je na úrovni 1,54 %.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

xtb
xtb
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokIntel zvažuje rozdelenie biznisu, akcie si pripisujú 10 %
Ďalší článokElastic s historickým prepadom, odpisuje štvrtinu hodnoty
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno