ConocoPhillips kúpi Marathon Oil

Firma ConocoPhillips súhlasila s kúpou spoločnosti Marathon Oil v rámci transakcie v hodnote približne 17 miliárd USD, čím rozširuje expanzívnu akvizičnú vlnu medzi najväčšími hráčmi v ropnom a plynárenskom priemysle v USA. Táto akvizícia rozširuje pôsobnosť firmy v bridlicových poliach od Texasu po Severnú Dakotu a prináša jej aj zásoby ropy v tak vzdialených oblastiach, ako je Rovníková Guinea. Ide o ďalšiu megatransakciu v sérii ropných akvizícií.

Producenti ropy a zemného plynu sa totiž snažia získať nové vrtné miesta v nádeji, že dopyt po rope a plyne zostane silný aj v nasledujúcich rokoch. Za pravdu im dáva nová prognóza analytikov z Goldman Sach. Podľa nich dopyt po rope dosiahne vrchol až o 10 rokov. Jedným z kľúčových faktorov, ktoré ovplyvňujú túto aktualizovanú prognózu, je nedávna stagnácia predaja elektrických vozidiel.

Dohoda o prevzatí predstavuje 14,7 % prémiu k poslednej uzatváracej cene akcií Marathonu, uviedli predstavitelia spoločnosti. Hodnota transakcie vrátane dlhu je 22,5 miliardy USD. Firma sa tak pridáva k hlavným ťažiarom, ktorí zvyšujú rast produkcie prostredníctvom akvizícií. V októbri minulého roka sa Exxon dohodol na kúpe spoločnosti Pioneer Natural Resources  za 60 miliárd USD, a koncom minulého roku Chevron oznámil svoj zámer kúpiť konkurenta Hess za 53 miliárd USD.

Americká ropná spoločnosť už v posledných rokoch rozšírila svoje aktivity v Permskej panve prostredníctvom akvizície spoločnosti Concho Resources za 13 miliárd USD a nákupu aktív spoločnosti Shell v tomto regióne za 9,5 miliardy USD. Firma Devon Energy minulý rok rokovala s Marathonom o potenciálnej fúzií.

Akcie ropného koncernu v reakcií na správu klesli o 2,5 %. Marathon naopak vzrástol o 6,3 %. Manažment očakáva, že táto kúpa pridá do jej inventára zdroje v objeme 2 miliárd barelov. Taktiež očakáva uzavretie dohody v štvrtom štvrťroku, po získaní regulačných súhlasov. Po tomto termíne plánuje firma zvýšiť buyback na viac ako 20 miliárd USD počas nasledujúcich troch rokov, pričom viac ako 7 miliárd USD už v prvom roku, avšak iba za predpokladu, že ceny komodít zostanú na súčasnej úrovni. Spoločnosť tiež plánuje zvýšiť svoj dividendový výnos o 34 % na 78 centov na akciu.

Akcie ConocoPhillips

Akcie firmy za posledných 12 mesiacov stúpli o +17,6 % na 118,9 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 13,3 násobok zisku na akciu (P/E), 12,2 násobok očakávaného budúcoročného zisku na akciu Forward P/E a 6,2 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 139,2 miliardy USD. Súčasný dividendový výnos je 3,24 %.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spomínaných spoločností si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokPosvietené na #1 Automobilky
Ďalší článokRekordné zisky nestačili: Salesforce v prepade o 17 %
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno