Generatívna AI prináša ovocie

Microsoft zaznamenáva rastúci záujem o svoj generatívny AI softvér Copilot, ktorý sa stále viac udomácňuje vo firmách po celom svete. Podľa Jareda Spatara, viceprezidenta spoločnosti pre AI, vzrástol počet používateľov Copilotu pre Microsoft 365 za posledný štvrťrok o viac ako 60 %. Tento nárast jasne ukazuje, že investície Microsoftu do AI technológií začínajú prinášať ovocie.

Organizácia sa snaží rozšíriť svoje AI riešenia naprieč platformou Azure, produktivitnými aplikáciami a operačným systémom Windows. Manažment počas prezentácie svojich posledných kvartálnych výsledkov oznámil tržby z Inteligentného Cloudu vo výške 28,5 miliardy USD, čo síce mierne zaostalo za očakávaniami Wall Street, no stále predstavuje medziročný nárast o 19 %.

Záujem o Copilot od Microsoftu raketovo rastie, firmy hlásia úspory
Zdroj: Microsoft IR

Veľkí hráči dôverujú Copilotu

Podľa Spatara sa počet predplatných Copilotu pre Microsoft 365 s minimálne 10 000 miestami zdvojnásobil. Medzi klientov patria zvučné mená ako Capital Group, Disney či Novartis. Microsoft však nezverejnil presné čísla denných alebo mesačných aktívnych používateľov ani počet predaných licencií. Úspech softvéru však naznačuje, že firmy v ňom vidia skutočnú hodnotu.

Dôležité je, že Copilot pomáha firmám šetriť čas pri rôznych úlohách, ako je znižovanie počtu stretnutí, rýchlejšie vybavovanie e-mailov či generovanie nápadov. Spoločnosť Lumen napríklad tvrdí, že vďaka Copilotu ušetria jej zamestnanci až štyri hodiny práce týždenne, čo im ročne prinesie úsporu 50 miliónov USD.

Nie všetko je však ideálne

Niektorí zákazníci však nie sú spokojní so všetkým. Podľa Wall Street Journal niektorí používatelia hlásili chyby pri plánovaní alebo sumarizácii stretnutí, ktoré Copilot občas robí. Microsoft ale vykonal šesťmesačnú štúdiu v 60 firmách a zistil, že používanie e-mailov u týchto spoločností kleslo o polovicu vďaka Copilotu.

Microsoft bude musieť naďalej rozširovať svoju používateľskú základňu Copilotu, aby si udržal vedúcu pozíciu v oblasti podnikových softvérov. Konkurencia totiž nezaháľa, spoločnosti ako Google a Salesforce rovnako prinášajú svoje vlastné generatívne AI riešenia. Ako generatívna AI postupne mení spôsob, akým pracujeme, bude musieť Microsoft neustále prinášať nové riešenia, ak chce zostať na špici.

Akcie Microsoft


Akcie firmy od začiatku roka vzrástli o +12,5 % a za posledných 12 mesiacov vzrástli o +25,1 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 417,1 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 35,3 násobok zisku na akciu (P/E), 27,4 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 24,1 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 3,1 bilióna USD. Aktuálny dividendový výnos je na úrovni 0,72 %.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

xtb
xtb
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokElektromobily v Číne: Rast predajov vs. realita akciového trhu
Ďalší článokNajväčší jednodňový pokles v americkej histórii: Nvidia prišla o 279 miliárd USD
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno