Finančné trhy tento týždeň

Finančné trhy v tomto týždni môže ovplyvniť viacero dôležitých makroekonomických údajov, ktoré budú pozorne sledované investormi a analytikmi. Nadchádzajúci týždeň sľubuje byť plný zaujímavých udalostí. Očakávajú sa kľúčové oznámenia menovej politiky zo strany FEDu, Bank of Japan a Bank of England. Okrem toho bude na konci týždňa zverejnená júlová správa o zamestnanosti v USA. Členovia OPEC+ sa tiež stretnú, pričom sa očakáva, že plán na zvýšenie produkcie ropy v októbri bude zachovaný.

USA a kroky FEDu

V rámci makroekonomiky sa oči investorov budú uberať najmä na americkú centrálnu banku FED. Tá oznámi svoje najnovšie rozhodnutie o menovej politike v stredu. Trhy vo veľkej miere očakávajú, že ponechá úrokové sadzby na rovnakej úrovni (5,25 % – 5,50 %). Skôr sa trhy zamerajú na tlačovú konferenciu Jeroma Powella. Chcú počuť signály, že zníženie sadzieb v septembri je rozumný krok. Okrem toho bude na konci týždňa zverejnená júlová správa o zamestnanosti v USA (JOLTS report), pričom sa očakáva nárast počtu pracovných miest mimo poľnohospodárstva o 215 tisíc, čo je viac než 206 tisíc v júni. Miera nezamestnanosti by mala zostať stabilná, na úrovni 4,1 %. Utorok bude tiež dôležité sledovať report o spotrebiteľskej dôvere v USA.

Európa zameraná na údaje o inflácii

V Európe bude v centre pozornosti inflácia v eurozóne a rozhodnutie ECB. Predbežné údaje o inflácii (CPI) za júl naznačujú ďalšie ochladenie inflácie na 2,4 % z 2,5 % v júni. Medzi ďalšie dôležité údaje patria predbežné údaje o HDP za druhý štvrťrok z Francúzska, Španielska, Talianska a Nemecka, ktoré poskytujú pohľad na ekonomickú trajektóriu eurozóny. Najmä nemecká ekonomika vzrástla v prvých troch mesiacoch roku 2024 medzikvartálne o 0,2 %, čím sa zvrátil pokles v poslednom štvrťroku 2023. Nemecký HDP za druhý kvartál by mal vzrásť o 0,1 %, čo je mierny rast po silnom prvom kvartáli.

Čo čaká finančné trhy tento týždeň? Stručný prehľad
Zdroj: S&P Global

Bank of England (BoE) by mohla v auguste začať cyklus zmierňovania menovej politiky, keďže júlové PMI ceny naznačujú najpomalší rast predajných cien od februára 2021. V Spojenom kráľovstve sa tak očakáva, že Bank of England pristúpi k zníženiu úrokových sadzieb o 0,25 % na 5 %. V júni sa inflácia vrátila k cieľu BOE na úrovni 2 %.

Ázia a Pacifik: Japonsko a Austrália na čele

Finančné trhy môže ovplyvniť aj viacero reportov z Ázie. Bank of Japan (BOJ) bude v centre pozornosti v Ázii, pričom sa očakáva ďalšie zvýšenie úrokových sadzieb a obmedzenie nákupov dlhopisov. V marci BOJ prvýkrát zvýšil sadzby od roku 2007, čím ukončil negatívne sadzby platné od roku 2016. Japonský jen sa v júli výrazne posilnil v očakávaní ďalšieho sprísnenia menovej politiky. Čína zverejní PMI za júl, pričom sa očakáva pokračujúca kontrakcia vo výrobe.

V Austrálii budú dôležitými údajmi index spotrebiteľských cien (CPI) a index nákupných manažérov (PMI). Očakáva sa, že austrálsky CPI za druhý kvartál vzrastie o 1,0 % medzimesačne a 3,8 % medziročne, čo naznačuje mierny nárast inflácie. PMI by mal poskytnúť informácie o vývoji v sektore výroby a služieb, čím pomôže lepšie pochopiť ekonomické trendy v regióne.

Kanada: HDP a inflácia v popredí

Kanada zverejní kľúčové ekonomické údaje vrátane HDP a údajov o inflácii. Očakáva sa, že HDP za máj vzrastie o 0,3 % medzimesačne, čo naznačuje pokračujúci rast ekonomiky. Kanadská inflácia by mala vzrásť o 0,5 % medzimesačne a 4 % medziročne, čo naznačuje pokračujúce inflačné tlaky. Tieto údaje budú kľúčové pre Bank of Canada pri hodnotení ďalších krokov v menovej politike. Dáta o nezamestnanosti a maloobchodných tržbách budú tiež v tomto týždni sledované.

Kvartálna sezóna – na rade je Big Tech

Tento týždeň sa očakávajú výsledky od niekoľkých najvýznamnejších hráčov na trhu. Prvý z nich je McDonald’s, najväčšia reštauračná sieť podľa tržieb. V utorok nám predstaví svoje čísla PayPal, pričom investori očakávajú sľubovaný wow efekt, ktorý stále manažment neponúkol. Ďalším dôležitým hráčom je AMD (Advanced Micro Devices), jeden z najväčších výrobcov počítačových procesorov a grafických kariet na svete, ktorý reportuje svoje čísla v utorok. V ten istý deň hlási výsledky aj Microsoft, ktorý bol nedávno spoluzodpovedný za globálny výpadok IT systémov.

V stredu nám svoje čísla predostrie Boeing. Americký výrobca lietadiel sa od incidentu s odpadnutým bočným panelom zo začiatku roka trápi. Deň pred tým reportuje svoje čísla aj jeho francúzsky sok Airbus, ktorý sa tiež potyká s problémami v dodávateľskom reťazci. Po zavretí obchodovania v strede týždňa sa pripomenie aj Meta, prevádzkovateľ najväčšej sociálnej siete na svete. Ďalší členovia „Magnificent 7“, Amazon a Apple sa prihlásia o slovo štvrtok. Týždeň uzavrie dvojica ropných gigantov, ExxonMobil a Chevron, dve z troch najväčších ropných spoločností na svete. Okrem nich však hlásia výsledky aj ich európske náprotivky, Shell a BP.

image 68

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spomínaných spoločností môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

xtb
xtb
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokAkcie na 10 minút #19: Trhy červené ako na zabíjačke, Google a Tesla priliali olej do ohňa 
Ďalší článokLeonardo, Thales a Airbus plánujú spoločne dobiť vesmír
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno