Kvartálne výsledky

Tento týždeň investori očakávajú zverejnenie kvartálnych výsledkov viacerých významných spoločností, ktoré môžu ovplyvniť náladu na trhu. Medzi najdôležitejšie firmy patria technologický gigant Microsoft, automobilová spoločnosť Tesla, farmaceutický líder Pfizer či výrobca čipov Intel. Tieto výsledky poskytnú dôležité ukazovatele o stave jednotlivých odvetví a celkovej ekonomiky, čím sa zvýši napätie a očakávania na finančných trhoch. Poďme sa pozrieť na jedno z najhodnotnejších európskych firiem – SAP.

SAP, globálny líder v oblasti podnikových aplikácií, pokračuje vo svojom silnom raste, najmä v oblasti cloudových služieb. Spoločnosť je známa svojimi riešeniami na riadenie podnikových procesov, ako je SAP S/4HANA, a jej produkty využíva viac ako 90 % z top 2000 svetových spoločností. Vysoký dopyt po cloudových riešeniach SAP prispel k výraznému nárastu jej akcií za posledný rok o takmer 54 %. V druhom kvartáli spoločnosť prekonala očakávania analytikov, čo potvrdzuje jej silné postavenie na trhu a neustále rastúci záujem o jej služby. Akcie spoločnosti reagovali na tieto pozitívne kvartálne výsledky rastom o takmer +7 %.

Najdôležitejšie čísla

SAP zaznamenal v druhom kvartáli 2024 tržby vo výške 8,29 miliárd EUR, čo predstavuje medziročný nárast o 10 %. Cloudové tržby dosiahli 4,15 miliárd EUR, čo je nárast o 25 %, pričom Cloud ERP Suite vzrástol o 33 % na 3,41 miliárd EUR. Navyše, súčasný cloudový backlog spoločnosti, ktorý predstavuje zmluvne viazané cloudové výnosy očakávané v priebehu nasledujúcich 12 mesiacov, sa zvýšil o 28 % na 14,81 miliardy EUR. Tržby zo softvérových licencií klesli o 28 % na 0,2 miliárd EUR, ale celkové tržby z cloudu a softvéru vzrástli o 10 % na 7,17 miliárd EUR. Tržby zo služieb vzrástli o 6 % na 1,11 miliárd EUR.

SAP transformuje, tržby z cloudu rastú o 25 %
Zdroj: SAP IR

Prevádzkový zisk klesol o 11 % na 1,22 miliárd EUR kvôli reštrukturalizačným nákladom, ale zisk na akciu (EPS) vzrástol o 22 % na 0,76 EUR. Free cash flow vzrástol o 114 % na 1,3 miliárd EUR, pričom za prvých šesť mesiacov roka dosiahol 3,8 miliárd EUR, čo je nárast o 48 %.

Najdôležitejšie novinky

Podnik oznámil rozšírenie svojho transformačného programu, zameraného na škálovateľnosť operácií a kľúčové strategické oblasti rastu. Program reštrukturalizácie má ovplyvniť 9 000 až 10 000 pozícií a má byť dokončený začiatkom roku 2025. SAP tiež rozšíril svoje strategické partnerstvá, vrátane spolupráce s Amazon Web Services (AWS) a akvizície spoločnosti WalkMe za približne 1,5 miliardy USD.

Medzi ďalšie významné novinky patrí zvýšenie prognózy rastu tržieb na rok 2024, pričom sa očakáva, že cloudové tržby dosiahnu 17,0 – 17,3 miliárd EUR, čo predstavuje nárast o 24 % až 27 %. Manažment sa tiež zaviazal dosiahnuť čisté nulové emisie uhlíka do roku 2030 a zvýšiť podiel žien na vedúcich pozíciách na 25 % do konca roku 2027.

Akcie SAP


Akcie firmy si od začiatku roka pripísali +42,6 % a za posledných 12 mesiacov vzrástli o +63,2 %. V súčasnosti sa obchodujú na úrovni 200,4 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 90,7 násobok zisku na akciu (P/E), 30,2 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 30,1 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 233,9 miliardy USD. Súčasný dividendový výnos je na úrovni 1,2 %.


Ďalšie výsledky z tejto kvartálnej sezóny

TSMC zlepšuje prognózu, geopolitické riziká výkričníkom
Johnson & Johnson: Silný predaj liekov a inovatívne akvizície
ASML prekvapuje, výsledky zatienené geopolitickými hrozbami
Charles Schwab mení stratégiu: Akcie padajú o 10 %
Burberry v kríze: Výmena CEO a pozastavenie dividend
Wall Street ožíva: Veľké banky odštartovali sezónu vo veľkom štýle
BlackRock dosiahol rekordné aktíva vo výške 10,6 bilióna USD

Ďalšie kvartálne výsledky v krátkych správach a na našich sociálnych sieťach
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokJoe Biden končí: Ako to ovplyvní európske a americké trhy?
Ďalší článokSpotify si pripisuje 15 %, akcie blízko maxima
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno