Problém je slabý dopyt

Portál The Information prišiel so správou, že Apple, ktorý minulý týždeň oficiálne vstúpil do AI éry, už údajne nepracuje na headsete Vision Pro 2. Zastavenie práce na novom Vision Pro je spojené so slabým predajom zariadenia, ktoré stojí 3 500 USD. Zdroje v dodávateľskom reťazci spoločnosti uvádzajú, že výrobca iPhonov plánoval vydanie dvoch rôznych modelov Vision headsetu, podobne ako má vyššie a stredné verzie svojich ďalších produktov, ako sú iPhone a MacBook.

Existujúci Vision Pro, ktorý bol prvým novým produktom spoločnosti za takmer 10 rokov, bojuje so slabými predajmi. Hlavný dôvod je podľa všetkého cena 3 500 USD. Hoci Mark Spoonauer z Tom’s Guide označil Vision Pro za „revolúciu v progrese“, poznamenal, že zariadenie je ťažké a môže sa rýchlo stať nepohodlným na nosenie. Iní redaktori z Tom’s Guide, ako John Velasco, tvrdia, že headset je len drahým doplnkom k iným zariadeniam spoločnosti. Za túto cenu by ste si mohli kúpiť 15-palcový MacBook Air a 1TB iPhone 15 Pro Max.

image 41
Zdroj: Apple IR

V zákulisí sa šušká, že Apple pracuje na lacnejšom modeli. Podľa The Information, technologický gigant pracuje na verzii Vision headsetu, ktorá bude cenovo dostupnejšia a bude sa pohybovať okolo ceny iPhone Pro alebo Pro Max, približne 1 600 USD. To je stále asi trikrát viac ako cena Meta Quest 3, ktorý je podľa mnohých považovaný za najlepší VR headset súčasnosti.

Tento lacnejší model by mal byť uvedený na trh koncom roka 2024. Dodávatelia však uviedli, že Apple má problémy s výrobou lacnejšieho headsetu. Najväčším problémom je nájsť náhradu za displeje vyrábané spoločnosťou Sony. Čínska spoločnosť Seeya Technology údajne pracuje na lacnejších displejoch, ale nedokáže splniť vysoké štandardy výrobcu iPhonov. Na základe týchto správ je termín konca roka 2024 optimistický a viacerí analytici si myslia, že je pravdepodobné, že firma nevydá nič až do roku 2025.

Jednoduchší headset by fungoval len v prípade, že spoločnosť zníži hmotnosť Vision Pro. Podnik sa údajne snaží znížiť hmotnosť o tretinu na menej ako jeden kilogram. Medzitým tiež oznámil niekoľko aktualizácií operačného systému Vision a pracuje na určitej forme integrácie Apple Intelligence.

Akcie Apple


Akcie firmy za posledných 12 mesiacov vzrástli o +16 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 214,3 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 33,3 násobok zisku na akciu (P/E), 29,6 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 25,6 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 3,3 bilióna USD. Súčasný dividendový výnos predstavuje 0,47 %.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokWall Street má nového kráľa: Nvidia je na vrchole
Ďalší článokLululemon ako jedna z najhorších akcií v S&P 500 v tomto roku
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno