Fed sa nechystá hýbať s úrokovými sadzbami

Americká centrálna banka Fed podľa očakávania s úrokovými sadzbami na májovom zasadnutí nehýbala a zostávajú tak na 23-ročnom maxime 5,25 až 5,50 %. Nemôže si to totiž dovoliť, pretože spotrebiteľská inflácia v marci v USA vzrástla na 3,5 % z 3,2 % a vzdialila sa tak inflačnému cieľu 2 %. Zníženiu sadzieb bránila aj solídna hospodárska aktivita a napätý trh práce, ktorý tlačí na rast miezd. Kľúčovým tak bola rétorika šéfa Fedu J. Powella o tom, kedy by mohlo dôjsť k prvému zníženiu sadzieb a koľko kôl znižovania americkú ekonomiku tento rok čaká.

Trhy sa ale nedozvedeli nič nové, Powell iba zopakoval plán ponechať sadzby na stabilnej úrovni, kým nebude presvedčený, že inflácia smeruje k cieľu. Už teraz ale takmer s istotou môžeme povedať, že v úvode roka štyri plánované zníženia úrokovej sadzby nie sú reálne. Trhy by mali skôr počítať s dvoma zníženiami as prvým najskôr na jeseň.

Fed vyčkáva: úrokové sadzby nemenil už šiestykrát po sebe
Zdroj: FinanceYahoo

V posledných mesiacoch sme nevideli ďalší pokrok v spomaľovaní inflácie smerom k nášmu dvojpercentnému cieľu“ uviedol Powell na konferencii po skončení zasadnutia FOMC. „Je pravdepodobné, že získanie väčšej dôvery,“ že inflácia smeruje k cieľovým 2 %, „bude trvať dlhšie, než sa pôvodne očakávalo.“

O téme sme Vás informovali aj v našom podcaste:

Fed odďaľuje znižovanie úrokových sadzieb?

Inflačné dáta zo Spojených štátov sklamali ako centrálnych bankárov a ekonómov, tak aj investorov. V reakcii sa očakáva, že Federálny rezervný systém pravdepodobne odloží začiatok redukcie úrokových sadzieb až na september. Predpokladajú to trhy, ktoré tak zareagovali na najnovšie údaje o vývoji inflácie v USA za marec.

Podľa trhov je najnovšia inflácia pre Fed príliš vysoká na to, aby pristúpil k redukcii sadzieb už v júni, s čím počítali pred oznámením údajov. Neočakávajú prvú redukciu dokonca ani na konci júla. Ako uviedli, reálny je momentálne septembrový termín. So znížením úrokových sadzieb v septembri dnes počítajú tri štvrtiny analytikov.

Fed vyčkáva: úrokové sadzby nemenil už šiestykrát po sebe
Zdroj: Cmegroup

Navyše, analytici svoje odhady smerom nadol upravili aj v prípade počtu redukcií úrokových sadzieb v tomto roku. Pôvodne počítali s tým, že americká centrálna banka zníži úrokové sadzby v roku 2024 celkovo trikrát. Teraz predpokladajú, že to bude iba dvakrát a možno iba raz.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie rôznych spoločností si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

xtb
xtb
ZDROJFinanceYahoo, Gurufocus
Predchádzajúci článokTesla po zlých výsledkoch rastie, Meta po dobrých padá. Ako sa darí Big techu?
Ďalší článokTrh komodít aktuálne: prepady cien na rope, kakau aj káve
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno