Investori čakajú na dôkaz, že AI sa začína vyplácať

Vedúci člen Big Techu, Microsoft, pokračuje v komercializácii svojich masívnych investícií do umelej inteligencie (AI) prostredníctvom rozširujúcej sa ponuky softvérov pre firmy a spotrebiteľov. Najnovším prírastkom sú tzv. autonómni agenti, ktorí majú firmám uľahčiť prácu tým, že automatizujú časovo náročné úlohy. Vďaka tomu môžu zamestnanci venovať svoj čas iným projektom.

Tento krok prichádza v období, keď sa investori čoraz viac zaujímajú o to, či sa obrovské investície technologických gigantov do AI začnú konečne vyplácať. Na pondelkovom podujatí AI Tour v Londýne, kde vystúpil CEO Microsoftu Satya Nadella a Jared Spataro, marketingový riaditeľ divízie Copilot at Work, spoločnosť oznámila, že táto nová funkcia bude už budúci mesiac sprístupnená na verejné testovanie.

Microsoft posúva AI na novú úroveň: Predstavil autonómnych agentov
Zdroj: AI Tour London

Noví autonómni agenti od Microsoftu umožnia firmám vytvárať vlastné aplikácie založené na umelej inteligencii, ktoré budú vykonávať konkrétne úlohy, a tým šetria zamestnancom hodiny manuálnej práce. Firmy ako McKinsey & Company a Pets at Home už tieto nástroje využívajú, aby automatizovali prácu s dátami a prípravu návrhov pre klientov. Tieto riešenia majú potenciál zefektívniť pracovné procesy a znížiť náklady spojené s časovo náročnými úlohami.

Platforma Copilot Studio umožňuje používateľom vytvárať si vlastných autonómnych agentov, a to aj bez znalosti programovania. Zamestnanci môžu jednoducho nastaviť agentom konkrétne úlohy, napríklad triedenie emailov alebo spracovanie rôznych požiadaviek. Stačí zadať, aké údaje majú agenti vybrať, a určiť, čo robiť, ak niektoré informácie chýbajú. Agenti môžu byť navyše vybavení rôznymi súbormi a dokumentmi (napríklad smernice), ktoré im poskytnú presné inštrukcie.

Microsoft zároveň zabezpečil, aby zamestnanci mohli kontrolovať prácu agentov, čím sa predíde chybám, ktoré by mohli vzniknúť nesprávnym pochopením dát umelou inteligenciou – tzv. „halucináciám“, teda chybným výsledkom spôsobeným nesprávnou interpretáciou údajov.

Významný nárast investícií do AI

Autonómni agenti sú len jedným z viacerých spôsobov, ktorými sa Microsoft snaží zhodnotiť svoje obrovské investície do umelej inteligencie. Podľa CFO Amy Hood Microsoft v poslednom štvrťroku minul až 19 miliárd USD na kapitálové výdavky, pričom väčšina týchto peňazí išla na rozvoj AI a cloudových služieb. Celkové kapitálové výdavky spoločnosti za fiškálny rok 2024 dosiahli 55,7 miliardy USD, čo je významný nárast oproti 31,9 miliardám USD v roku 2023.

image 87
Zdroj: Market screener

Jedným z hlavných motorov tohto rastu je AI platforma Copilot, ktorú momentálne využíva viac ako 2,1 milióna používateľov mesačne. Podnik sa usiluje o to, aby naďalej rozširoval svoju zákaznícku základňu a zároveň očakáva, že vďaka týmto AI aplikáciám dokáže zlepšiť efektivitu práce vo firmách a priniesť nové príležitosti na zvyšovanie príjmov.

Microsoft však nie je jediný technologický gigant, ktorý sa snaží ukrojiť si podiel na rýchlo rastúcom trhu s umelou inteligenciou. Google a Salesforce sú významní konkurenti, ktorí neustále inovujú svoje AI produkty. Google, v rámci svojej platformy Gemini pre Google Workspace, pravidelne pridáva nové funkcie založené na umelej inteligencii. Salesforce zas rozširuje svoje AI služby a zavádza Einstein Copilot, čím sa snaží pritiahnuť viac zákazníkov.

So začiatkom výsledkovej sezóny a tým, že AI je teraz v centre pozornosti Wall Street, investori od spoločností ako Microsoft očakávajú, že ukážu nárast počtu zákazníkov využívajúcich ich AI služby. Ak však výsledky nebudú spĺňať očakávania, môžu čeliť negatívnej reakcii trhu.

Akcie Microsoft


Akcie firmy od začiatku roka vzrástli o +16,3 % a za posledných 12 mesiacov vzrástli o +31,1 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 418,8USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 35,5 násobok zisku na akciu (P/E), 27,5 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 24,2 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 3,11 bilióna USD. Aktuálny dividendový výnos je na úrovni 0,79 %.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokEurópsky luxusný sektor ožíva: Dáta z Číny prekvapili
Ďalší článokSAP profituje z cloudovej transformácie, mierne však zaostáva
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno