Nové AI modely pre rôzne odvetvia

Alibaba ma za sebou náročný rok, čelí totiž rovnako ťažkému konkurenčnému boju ako jej konkurent, JD. V náročnom prostredí sa vedeniu firmy nedarí navigovať biznis a udržať ziskové marže, čo malo za následok pokles zisku a aj akcii. Nedávno však predstavila viac ako 100 nových open-source modelov umelej inteligencie (AI) a zároveň posilnila kapacity svojich vlastných technológií. Jedna z najhodnotnejších čínskych firiem sa tak snaží zvýšiť svoj náskok pred domácimi konkurentmi ako Baidu a Huawei, ako aj pred americkými lídrami Microsoft a OpenAI.

Okrem toho manažment uviedol na trh novú funkciu generovania videa z textu, ktorá používateľom umožňuje vložiť textový popis a umelá inteligencia automaticky vygeneruje video na základe zadania. Táto technológia sa veľmi podobá na Soru, AI nástroj od OpenAI, tvorcu ChatuGPT. Nové modely od Alibaby nesú názov Qwen 2.5 a sú navrhnuté pre použitie v širokom spektre aplikácií. Od automobilového priemyslu, cez herný sektor až po vedecký výskum.

Tréning týchto modelov prebiehal na obrovskom množstve dát a hlavný predstavitelia organizácie tvrdia, že jej modely majú schopnosť pochopiť zadania a generovať texty či obrazy. Open-source prístup znamená, že vývojári, výskumníci a firmy po celom svete môžu modely voľne využívať pre tvorbu vlastných aplikácií umelej inteligencie, čím sa výrazne šetrí čas a náklady na vývoj vlastných systémov.

Alibaba sa rozhodla sprístupniť tieto modely ako open-source, aby prilákala viac užívateľov, ktorí by mohli využiť ich AI technológie. Prvýkrát firma predstavila svoj model Tongyi Qianwen (alebo Qwen) už minulý rok. Odvtedy bolo na trh uvedených niekoľko vylepšených verzií a spoločnosť uvádza, že jej open-source modely boli stiahnuté už 40 miliónov krát.

Posilnenie konkurencie s Qwen-Max

Alibaba tiež oznámila, že upgradovala svoj vlajkový model Qwen-Max, ktorý však na rozdiel od open-source modelov nie je voľne dostupný. Qwen-Max sa predáva prostredníctvom cloudových služieb Alibaby pre firmy. Tento model je podľa niektorých v porovnaní s konkurenciou, ako sú Llama od Mety a GPT4 od OpenAI, v niekoľkých oblastiach dokonca lepší, najmä pokiaľ ide o logické myslenie a porozumenie jazyku.

„Alibaba Cloud intenzívne investuje do výskumu a vývoja technológií umelej inteligencie a do budovania globálnej infraštruktúry,“ vyhlásil Eddie Wu, CEO spoločnosti. Wu sa ujal vedenia Alibaby minulý rok počas historickej reorganizácie a snaží sa naštartovať rast tohto e-commerce giganta, ktorý v posledných rokoch čelí zvýšenej konkurencii a problémom spôsobeným slabším spotrebiteľským dopytom v Číne.

Alibaba patrí medzi najväčších hráčov na poli cloud computingu v Číne, no na medzinárodnej úrovni zaostáva za priekopníkmi v tomto odvetví ako sú firmy Amazon a Microsoft. Manažment tak dúfa, že jej najnovšie AI ponuky pritiahnu zákazníkov nielen v Číne, ale aj globálne. Tým by mohla posilniť divíziu cloudových služieb, ktorá síce vykazovala pomalší rast, no v júni už naznačila možné oživenie.

Akcie Alibaba


Akcie firmy za posledných 12 mesiacov vzrástli o +3,2 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 116,5 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 71,5 násobok zisku na akciu (P/E), 22,7 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 16,6 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 213,6 miliardy USD. Súčasný dividendový výnos predstavuje 1,12 %.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
Predchádzajúci článokČo čaká finančné trhy tento týždeň? Stručný prehľad
Ďalší článokIntel na predaj? Qualcomm zvažuje najväčšiu technologickú akvizíciu
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno