Zmeny v Nike

Nike, popredný výrobca športového oblečenia a obuvi, oznámil výraznú zmenu vo vedení. Po troch rokoch vo funkcii sa súčasný CEO John Donahoe rozhodol odísť, pričom jeho nástupcom sa stane Elliott Hill, ktorý pre spoločnosť pracoval 32 rokov a v roku 2020 odišiel do dôchodku. Hill prevezme riadenie spoločnosti 14. októbra 2024 a bude mať za úlohu vrátiť Nike späť na vrchol, keďže organizácia v posledných rokoch čelila spomaleniu rastu a zvýšenej konkurencii. Na túto správu reagovali akcie firmy 8 % rastom.

Ikonický výrobca športovej obuvi čelí kritike pre svoju stratégiu eliminácie tretích strán, ako sú Footlocker či Macy’s a prechod na e-commerce. Spoločnosť tiež čelí klesajúcemu dopytu a narastajúcej konkurencii. Nike dokonca nedávno zaznamenal najväčší prepad akcií od roku 2001, kedy sa jeho akcie prepadli až o 20 % po zverejnení slabšieho než očakávaného celoročného výhľadu. O tejto téme sme Vás informovali aj v našom podcaste, v ktorom sa venujeme najdôležitejším témam na finančných trhoch:

Kto je Elliot Hill?

Elliott Hill nie je vo firme žiadnym nováčikom. Začínal v roku 1988 ako asistent v Memphise a postupne sa prepracoval na vysoké manažérske pozície v Spojených štátoch aj Európe. Pred svojim odchodom do dôchodku v roku 2020 pôsobil ako prezident pre komerčné a trhové operácie, kde mal na starosti strategické riadenie značiek Nike a Jordan. Práve pod jeho vedením tržby organizácie presiahli 39 miliárd USD.

Jeho návrat na pozíciu generálneho riaditeľa bol analytikmi braný pozitívne. Tvrdia totiž, že Hill je presne ten typ lídra, ktorého Nike teraz potrebuje. Jessica Ramirez z Jane Hali & Associates uviedla, že jeho vymenovanie je pozitívnym signálom, keďže Hill veľmi dobre pozná nielen značku, ale aj celú spoločnosť. David Swartz z Morningstar Research dodal, že Hill prinesie potrebnú skúsenosť a znalosti, ktoré Donahoeovi chýbali, keď prevzal vedenie v roku 2020.

Výzvy, ktorým Hill čelí

Nike zažíva ťažké časy. Aj keď Donahoe počas pandémie úspešne presadzoval stratégiu priameho predaja zákazníkom, ktorá viedla k rekordným ročným tržbám presahujúcim 50 miliárd USD, tento model postupne strácal na sile. Spotrebitelia sa začali vracať do kamenných obchodov a konkurencia v sektore obuvi a športového oblečenia sa zvýšila. O problémoch vo firme Nike sme písali v článku nižšie:

Hill bude musieť riešiť viacero problémov, vrátane oslabených predajov v Číne a nedostatku inovatívnych produktov, čo spôsobilo, že Nike stratil časť svojho podielu na trhu v prospech rýchlorastúcich značiek ako On Running a Hoka od spoločnosti Deckers. Nike takisto čelí poklesu dopytu po klasických modeloch, ako sú Air Force 1 a Jordan 1, a analytici sa zhodujú, že podnik musí tieto produkty na určitý čas stiahnuť z trhu, aby si udržal ich atraktivitu.

Hill bude musieť opraviť aj narušené vzťahy s maloobchodnými partnermi, ktoré spoločnosť v posledných rokoch zanedbávala v prospech priameho predaja. Tento krok nebol vždy úspešný a maloobchodníci prejavovali nespokojnosť s prístupom firmy. Ďalšou výzvou pre Hillovu administratívu bude dosiahnuť úspory vo výške 2 miliárd USD v rámci trojročného plánu, ktorý už začal znižovaním počtu pracovných miest a redukciou výroby klasických modelov tenisiek. Nike sa zároveň snaží zlepšiť svoje marže prostredníctvom optimalizácie dodávateľského reťazca.

Akcie Nike


Akcie firmy od začiatku roka klesli o -24,1 % a za posledných 12 mesiacov klesli o -13,9 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 80,9 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 21,7 násobok zisku na akciu (P/E), 22,8 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 16 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 121,4 miliardy USD. Súčasný dividendový výnos je 1,83 %.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

xtb
xtb
ZDROJWallStreetJournal, Gurufocus, Companiesmarketcap
Predchádzajúci článokZlé správy pre akcionárov FedExu: Zhoršený výhľad a prepad akcii
Ďalší článokAkcie na 10 minút #26: Fed znižuje sadzby, párty začína a Microsoft rozdával darčeky
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno