Intel posilňuje spoluprácu s Amazonom

Akcie spoločnosti Intel zaznamenali v pondelok prudký nárast, a to po tom, čo firma oznámila rozšírenie partnerstva s Amazonom na vývoj špecializovaných čipov. V rámci tohto viacročného a miliardového partnerstva bude Intel vyrábať vlastné AI čipy pre Amazon Web Services (AWS), využívajúc svoju najpokročilejšiu výrobnú technológiu.

Podľa oficiálneho vyhlásenia výrobcu čipov ide o spoločnú investíciu do vývoja vlastných čipov na základe viacročnej dohody v hodnote miliárd USD, ktorá zahŕňa dodávky čipov aj waferov. Wafery sú tenké plátky polovodičového materiálu, z ktorých sa vyrábajú čipy. Fungujú ako základ, na ktorý sa nanášajú rôzne vrstvy a vzory potrebné na vytvorenie funkčného čipu.

Táto správa sa pozitívne odrazila na akciách Intelu, ktoré v rozšírenom obchodovaní vzrástli o 7,4 %. Avšak od začiatku roka akcie firmy odpísali viac ako 56 % a trhová kapitalizácia firmy len v tomto roku klesla o 122 miliárd USD, čo je o 32 miliárd viac, ako je terajšia hodnota firmy.

Súčasťou dohody je výroba čipu známeho ako AI fabric pre Amazon Web Services. Tento čip bude vyrábaný prostredníctvom pokročilého Intel 18A výrobného procesu, čo predstavuje najnovšiu technológiu dostupnú pre externých zákazníkov. Okrem toho Intel, ktorý nedávno zažil najväčší prepad akcii za takmer pol storočie, vyrába aj Xeon 6 čip pre dátové centrá.

CEO spoločnosti Pat Gelsinger uviedol, že organizácia má v pláne transformovať svoju výrobnú divíziu Intel Foundry na samostatnú dcérsku spoločnosť, čo by jej umožnilo lepšie sa zamerať na svoje podnikanie a prijímať externé investície. Gelsinger ďalej dodal, že „tieto zmeny sú kľúčové kroky na ceste k tomu, aby sme vybudovali efektívnejší a jednoduchší podnik.“ Tento krok je súčasťou širšieho plánu, ktorý zahŕňa zvyšovanie ziskovosti a konkurencieschopnosti spoločnosti na globálnom trhu.

Federálne granty a podpora od vlády

Akcie spoločnosti v pondelok pred zatvorením trhu vzrástli o 6,4 % po správach, že spoločnosť získa miliardové granty od americkej vlády na výrobu polovodičov pre Ministerstvo obrany USA. Manažment firmy oznámil, že im bol pridelený grant až do výšky 3 miliárd USD v rámci Secure Enclave programu z Chips Act.

Tento finančný príspevok prichádza v čase, keď Intel bojuje s vysokými nákladmi na realizáciu plánu, ktorého cieľom je obnovenie jeho dominantného postavenia v oblasti výroby čipov a konkurovanie spoločnostiam Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) a Samsung Electronics.

Intel totiž čelí najťažšiemu obdobiu vo svojej 56-ročnej histórii a zvažuje rôzne možnosti, vrátane rozdelenia svojich podnikateľských jednotiek na dizajn čipov a ich výrobu. Spoločnosť už oznámila plán prepustiť 15 000 zamestnancov a pozastavenie dividend, ktoré boli vyplácané do augusta. Tieto správy sa objavili začiatkom septembra po kvartálnych výsledkoch, keď spoločnosť opäť nedokázala naplniť očakávania Wall Street.

Pat Gelsinger oznámil, že firma tiež plánuje odpredaj podielu v divízii Altera, ktorá sa špecializuje na programovateľné čipy. Spoločnosť zároveň pozastavila výstavbu závodov v Nemecku a projekt v Poľsku bude tiež odložený o dva roky. Manažment však investorov ubezpečuje, že jeho plány na expanziu výroby v USA zostávajú nezmenené. Spoločnosť sa spolieha na podporu americkej vlády, ktorá do polovodičového priemyslu investuje miliardy prostredníctvom Chips and Science Act.

Akcie Intel


Akcie firmy za posledných 12 mesiacov klesli o -44,9 % a aktuálne sa obchodujú za 20,9 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 80,4 násobok zisku na akciu (P/E), 20,5 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 11,2 násobok EV/EBITDA. Súčasná trhová kapitalizácia firmy je 89,4 miliárd USD.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

xtb
xtb
ZDROJBloomberg, Baroons, Wall Street Journal
Predchádzajúci článokCena ropy je najnižšia za posledné 3 roky. Bude pokles pokračovať?
Ďalší článokMicrosoft zvyšuje dividendu o 10 % a schvaľuje buyback za 60 miliárd USD
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno