Robotaxi v centre pozornosti

Akcie Baidu poskočili o 8,5 %. Viac ako 48,000 call opcií sa zobchodovalo, čo je šesťkrát viac ako 20-dňový priemer a dvojnásobok počtu bearish puts. Call opcie dávajú držiteľovi právo kúpiť akciu za vopred stanovenú cenu, čo naznačuje očakávanie rastu ceny akcie. Naopak, bearish puts sú predajné opcie, ktoré dávajú držiteľovi právo predať akciu za stanovenú cenu a používajú sa vtedy, keď investor očakáva pokles ceny akcie.

Čo stojí za značným skokom? Čínsky internetový líder investuje do generatívnej umelej inteligencie (AI) a autonómneho riadenia, aby rozšíril svoje podnikanie v čase spomaľujúceho sa ekonomického rastu krajiny, ktorý má negatívny vplyv na príjmy z reklám. Investori veria, že robotaxi dostane ďalší impulz po tom, čo Peking tento týždeň oznámil podporu pre ride hailing a požičovne áut. Ride hailing je služba, ktorá umožňuje cestujúcim objednať si jazdu prostredníctvom aplikácie, pričom najznámejšími poskytovateľmi sú spoločnosti ako Uber a Lyft.

„Autonómne riadenie sa stane kľúčovým segmentom v nasledujúcich troch mesiacoch, podporené spustením robotaxi od Tesly budúci mesiac,“ napísal analytik Li Muhua. „Apollo Go by malo dosiahnuť break even (rovnováhu medzi príjmami a výdavkami) v roku 2024 a byť ziskové v roku 2025 so zvýšením počtu áut v meste.“ Tesla nedávno získala povolenie testovať svoj pokročilý systém asistovaného riadenia v niektorých uliciach Šanghaju. Ministerstvo priemyslu a informačných technológií Číny oznámilo, že povolí pilotné cestné testy pre vybrané samo jazdiace autá v určených oblastiach.

Viac Testov

Apollo Go začalo s testami s vodičom v 11 čínskych mestách a vykonáva testy bez vodiča v Pekingu, Wuhane, Chongqingu, Shenzhen a Šanghaji. Prevádzkové náklady by mali významne klesnúť. Manažment firmy v máji uviedol, že Apollo Go by malo byť ziskové do roku 2025. Akcie čínskej firmy potrebujú posilniť, keďže sú v tomto roku stále o viac ako 15 % nižšie, v porovnaní so 6 % nárastom indexu Hang Seng. Po hlásení spomalenia tržieb v poslednom štvrťroku klesli akcie firmy na najnižšiu cenu od novembra 2022.

Spoločnosť v máji oznámila, že šiesta generácia robotaxi Apollo bude stáť okolo 200 000 juanov (28 169 USD), alebo menej ako polovicu v porovnaní s predchádzajúcou generáciou, uviedla spoločnosť. V tomto roku Baidu plánuje nasadiť 1 000 týchto takýchto robotaxi v meste Wuhan, kde už spoločnosť prevádzkuje množstvo vozidiel bez ľudského personálu. Vo Wu-chane stojí 10-kilometrová jazda v samoriadiacom robotickom taxi od 4 do 16 juanov (0,60 – 2,30 USD), zatiaľ čo bežná jazda stojí od 18 do 30 juanov. Spotrebitelia si môžu zarezervovať robotaxi kedykoľvek počas dňa prostredníctvom rôznych aplikácií.

Baidu skáče nahor: Obrovské zisky z Robotaxi na obzore
Zdroj: Statista

Ako akcie klesli, náklady na zabezpečenie proti ďalším poklesom tiež klesli. Miera známa ako skew je teraz na trojročnom minime. Skew meria rozdiel v cene medzi call a put opciami, čo ukazuje očakávanú volatilitu akcie. V USA sa objem call opcií zvýšil na najvyššiu úroveň od marca 2021, s dvoma veľkými obchodmi stávkujúcimi na 25 % nárast z predchádzajúceho uzatváracieho kurzu.

„Baidu je jedným z popredných poskytovateľov systémov autonómneho riadenia,“ povedal Phil S. Lee, vedúci výskumu pre Áziu a Pacifik v Mirae Asset Global Investments. „Jeho kľúčovou výhodou je, že je otvorené pre mnohé značky. Môže fungovať v Číne, kde vláda podporuje autonómne riadenie.“

Akcie Baidu


Akcie firmy od začiatku roka klesli o o -15 % a za posledných 12 mesiacov klesli o -30,2 % a v súčasnosti sa obchodujú na cene 97,9 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 13,2 násobok zisku na akciu (P/E); 8,3 násobok očakávaného budúcoročného zisku na akciu (Forward P/E) a 5,5 násobok EV/EBITDA. Súčasná trhová hodnota je na úrovni 34,4 miliárd USD. Dividendový výnos pri súčasnej cene akcií predstavuje 3,13 %.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokStarbucks na niekoľkoročnom minime, obrat na programe dňa
Ďalší článokApple môže snívať, AI smartfóny od Samsungu novým hitom
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno