Starboard sa zameriava na Kenvue

Aktivistický investor Starboard Value sa rozhodol kúpiť významný podiel v spoločnosti Kenvue, ktorá je známa výrobou populárnych produktov ako Tylenol, Listerine či Band-Aid. Tento krok nadväzuje na predchádzajúce aktivity Starboardu v zdravotníckom sektore, kde už zasahovali do fungovania spoločností CVS Health a Pfizer. Hlavným cieľom Starboardu je zlepšiť celkovú výkonnosť Kenvue, pretože, ako ukázali údaje The Wall Street Journal, firma má v poslednej dobe problémy držať krok s konkurenciou.

Hoci nie je známe, aký veľký podiel si Starboard v Kenvue zaobstaral, ich zásah by mohol viesť k prehodnoteniu cenovej politiky a pozície jednotlivých značiek. Ďalšou možnosťou, ktorú Starboard zvažuje, je odčlenenie divízie Skin Health & Beauty, ktorá sa v posledných kvartáloch ukázala ako najslabšia časť firmy.

Kenvue priťahuje pozornosť aktivistického investora Starboard Value
Zdroj: Marketscreener

Akcie a porovnanie s konkurenciou

Po správe o tom, že Starboard Value vstúpil do Kenvue, akcie spoločnosti vyskočili o 6,4 %. Avšak, keďže firma vstúpila na burzu len v máji 2023, zaostáva za širším trhom. Kým index S&P 500 vzrástol o 38 %, podnik zaznamenal iba 17 % nárast. Okrem toho, firma stráca aj oproti svojim hlavným konkurentom, ako sú Procter & Gamble (výrobca Pepto-Bismol), Unilever (Axe) a Haleon (Advil), ktorí si vedú oveľa lepšie.

Spoločnosť, ktorá vznikla odčlenením od farmaceutického giganta Johnson & Johnson, síce za posledné dva kvartály vykázala silné finančné výsledky, no najväčšie problémy mala v oblasti Skin Health & Beauty, kde čelí ostrej konkurencii, najmä v USA. Značky ako Neutrogena sa snažia dohnať straty prostredníctvom nových produktov a agresívneho marketingu, no napriek tomu zaznamenali pokles predajov o 4,8 %. Napriek týmto problémom Starboard verí, že Kenvue má potenciál rásť, hlavne vďaka silným spotrebiteľským značkám. Detaily vstupu Starboardu zatiaľ nie sú úplne jasné, ale očakáva sa, že CEO Jeff Smith poskytne viac informácií na blížiacej sa konferencii.

Akcie Kenvue


Akcie firmy od začiatku roka vzrástli o +6,3 % a za posledných 12 mesiacov vzrástli o +16,5 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 22,9 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 40,2 násobok zisku na akciu (P/E), 18,6 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 14,2 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 43,9 miliardy USD. Aktuálny dividendový výnos je na úrovni 3,58 %.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokSprievodca obchodníka: Najvýznamnejšie indikátory sentimentu pre správne rozhodnutia
Ďalší článokWeb Uspesnynaburze.sk pripravil porovnanie investičných aplikácií na Slovensku
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno