Kvartálne výsledky

Intuitive Surgical je lídrom na trhu chirurgickej robotiky. Firma sa špecializuje na robotickú chirurgiu a je známa svojím da Vinci Surgical System. V marci tohto roka získala povolenie FDA na da Vinci 5, svoj viacportový robotický systém novej generácie. Manažment tak odvety začal zavadzať komercializáciu tohto systému vo vybraných hlavných európskych krajinách počas roku 2024.

Podnik len za posledný rok vzrástol o 71,9 % a tak sa očakávalo, aké čísla predostrie v rámci tretieho kvartálu 2024. V rámci neho prekvapil trh svojimi výsledkami, načo jeho akcie vyskočili o +6,6 %, čo bolo priamym dôsledkom silných výsledkov a optimistických výhľadov týkajúcich sa nového da Vinci 5 systému. Tento rast podporil zvýšený počet procedúr vykonávaných pomocou da Vinci robotických systémov a nárast počtu inštalovaných jednotiek.

Najdôležitejšie čísla

Finančné ukazovatele za tretí kvartál jasne ukazujú, že Intuitive Surgical má stabilnú rastovú trajektóriu. Tržby dosiahli 2,04 miliardy USD, čo je 17 % nárast oproti rovnakému obdobiu v predchádzajúcom roku, kedy dosiahli 1,74 miliardy USD. Tento nárast bol podporený silným predajom systémov da Vinci a vysokým dopytom po jednorazových nástrojoch a príslušenstve, ktoré sa používajú pri chirurgických zákrokoch.

Príjmy z predaja nástrojov a príslušenstva, ktoré sú hlavným zdrojom príjmov pre spoločnosť, vzrástli o 18 % na 1,26 miliardy USD, čím tiež prekonali odhadovaných 1,24 miliardy USD. Okrem toho systémové tržby sa zvýšili na 445 miliónov USD z 379 miliónov USD pred rokom, čo odráža nárast záujmu o nové systémy, vrátane najnovšieho da Vinci 5.

Intuitive Surgical: Nový systém Da Vinci 5 ťahá rast
Zdroj: Intuitive Surgical IR

Ďalším významným ukazovateľom bol počet procedúr, ktoré sa zvýšili o 18 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka. To znamená, že zákazníci používajú da Vinci systémy čoraz častejšie, čo vedie k vyššiemu dopytu po jednorazových chirurgických nástrojoch, čo je dôležitý zdroj príjmov pre Intuitive Surgical.

Spoločnosť tiež oznámila, že počas tretieho kvartálu nasadila 379 nových systémov da Vinci, čo predstavuje 21,5% nárast oproti predchádzajúcemu roku, pričom 110 z týchto systémov bolo najnovšieho modelu da Vinci 5. Počet vykonaných procedúr sa zvýšil o 18 %, čo výrazne podporilo tržby z príslušenstva a nástrojov. Intuitive Surgical v súčasnosti prevádzkuje 9 539 aktívnych systémov da Vinci po celom svete, čo je 15 % nárast oproti minulému roku.

Prevádzkový zisk medziročne vzrástol o 24 % na 0,57 miliardy USD, čo sa podpísalo aj pod zvýšenie prevádzkovej marže, ktorá v súčasnosti predstavuje 28 %. CEO Gary Guthart zdôraznil, že spoločnosť je spokojná s prijatím novej generácie da Vinci 5 systémov, čo bude kľúčový katalyzátor rastu v roku 2025. Čistý zisk na akciu (EPS) vo výške 1,84 USD prekonal očakávania Wall Street, ktoré boli na úrovni 1,64 USD, a znamenal medziročný nárast o 26 %.

Intuitive Surgical: Nový systém Da Vinci 5 ťahá rast
Zdroj: Intuitive Surgical

Najdôležitejšie novinky

Jednou z najväčších noviniek tretieho kvartálu je veľký záujem o nový chirurgický systém da Vinci 5, ktorý je zatiaľ dostupný v obmedzenom režime. Do polovice roka 2025 sa však očakáva jeho plné nasadenie. Da Vinci 5 má potenciál výrazne prispieť k rastu spoločnosti, pretože nemocnice budú staršie systémy postupne nahrádzať práve týmto modelom. Od jeho uvedenia bolo nainštalovaných už 110 kusov, čo ukazuje veľký záujem zdravotníckych zariadení.

Intuitive Surgical sa môže tiež pochváliť nárastom o 73 % v počte pľúcnych biopsií, ktoré boli vykonané pomocou jej Ion robotického chirurgického systému. Tento segment trhu ponúka ďalšie príležitosti na rast, keďže lekári čoraz viac využívajú pokročilé robotické technológie na zložité diagnostické a chirurgické zákroky. Vďaka týmto úspechom analytici z Bernstein zvýšili cieľovú cenu akcií na 585 USD, čo považujú za skvelú voľbu pre dlhodobých investorov. Podobne analytici z Jefferies zvýšili cieľovú cenu na 475 USD, hoci odporúčajú akcie držať, kvôli ich vysokej súčasnej hodnote.

Akcie Intuitive Surgical 


Akcie firmy za posledných 12 mesiacov vzrástli o +74,5 %. V súčasnosti sa akcie spoločnosti obchodujú za 473,7 USD. Pri tejto cene sa akcie obchodujú za 76,3 násobok zisku na akciu (P/E), 61,7 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 68,6 násobok EV/EBITDA. Súčasná trhová kapitalizácia firmy je 168,3 miliárd USD.


Ďalšie výsledky z tejto kvartálnej sezóny

LVMH s prvým poklesom tržieb od pandémie Covid-19
Najväčšia zdravotná poisťovňa na svete UnitedHealth sa prepadá o 8 %
ASML s najväčším prepadom akcii za 25 rokov
Johnson & Johnson zvyšuje prognózu tržieb, právne spory neutíchajú
Najväčšia banka v USA JPMorgan valcuje, akcie na maxime
Expanzia Domino’s Pizza zaseknutá, zníženie výhľadu na tento rok
PepsiCo s globálnym poklesom tržieb aj objemom predaja

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokAkcie na 10 minút #30: ASML s najväčším prepadom za 25 rokov, TSMC v klube bilionárov, zdvihne Netflix ceny?
Ďalší článokInvestovanie na eToro #4: Aktívne vs. pasívne investovanie
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno