Kvartálne výsledky

Jeden z najhodnotnejších amerických reťazcov s rýchlym občerstvením Domino’s Pizza ešte v máji tohto roka hlásil slušné výsledky, pričom jeho výkon na akciovom trhu bol v ostrom kontraste s väčšími konkurentmi na trhu rýchleho občerstvenia. Akcie organizácie sa v lete vyhrievali blízko historického maxima, avšak odvtedy sa prepadli o viac ako 22 %. K tomuto prepadu prispela výročná správa v ktorej manažment organizácie oznámil, že obmedzuje svoje plány globálnej expanzie a tiež varoval, že nesplní svoj cieľ otvoriť 925 nových medzinárodných obchodov počas celého roka.

Investori tak očakávali, čo predstaví Domino’s v rámci svojich kvartálnych výsledkov za tretí štvrťrok 2024. Manažment Domino’s Pizza sa môže pochváliť pozitívnou históriou prekonávania očakávaní, keď za posledné štyri štvrťroky prekonala odhady Wall Street v rámci upraveného EPS v priemere o 11,2 %.

Reťazec pizzerií aj tento krát prekonal očakávania analytikov v rámci EPS, avšak tržby zostali za očakávaniami. Manažment tiež upravil svoju prognózu rastu tržieb pre rok 2024, čo pripísal pretrvávajúcim ekonomickým problémom. Akcie najväčšieho reťazca pizzerií na svete tak po oznámení kvartálnych výsledkoch za tretí štvrťrok 2024 klesli o -3 %.

Najdôležitejšie čísla

Tržby dosiahli 1,08 miliardy USD, čo predstavuje nárast o 5,2 % oproti 1,03 miliardy USD z rovnakého obdobia minulého roka. Analytici však očakávali mierne vyššie tržby. Tržby v rovnakých prevádzkach v USA, ktoré sú otvorené viac ako rok, vzrástli o 3 %, čo je pod očakávaniami analytikov, ktorí predpovedali rast na úrovni 3,6 %. Medzinárodne tržby upravené o kurzové vplyvy vzrástli o 0,8 %, čo výrazne zaostáva za očakávaniami na úrovni 2,9 %.

image 52
Zdroj: Domino´s Pizza IR

Mierna vzrástla aj prevádzková zisková marža a to na 18,5 %, pričom prevádzkový zisk dosiahol 0,2 miliardy USD. Čistý zisk dosiahol 0,14 miliardy USD. Upravený zisk na akciu sa vyšplhal na 4,19 USD, čím spoločnosť prekonala odhady na úrovni 3,64 USD a zároveň o niečo zlepšila výsledok z predchádzajúceho roka, keď vykázala zisk 4,18 USD na akciu.

Najdôležitejšie novinky

Kvôli inflačným tlakom v USA za posledné dva roky, ktoré zvýšili ceny jedál, zákazníci menej míňajú na stravovanie v reštauráciách. Výsledkom je, že mnohé reťazce rýchleho občerstvenia musia využívať výrazné zľavy a špeciálne ponuky, aby prilákali zákazníkov. Domino’s ponúkala v treťom štvrťroku zľavu 50 % na online objednávky, ale len počas jedného týždňa, čo je v porovnaní s konkurenčnými reťazcami, ako McDonald’s a Burger King, relatívne krátke obdobie.

Domino’s Pizza sa naďalej zameriava na svoju Hungry for MORE stratégiu, ktorá bola predstavená v decembri minulého roka a má zabezpečiť dlhodobý rast. Podľa CEO táto stratégia naďalej prináša výsledky aj napriek zložitej situácii na globálnych trhoch. Jedným z hlavných cieľov tejto stratégie je expanzia pobočiek, aj keď očakávaný počet nových prevádzok bol znížený. Spoločnosť plánuje otvoriť 800 až 850 nových reštaurácií po celom svete, čo je menej ako predtým plánovaných vyše 900 pobočiek.

Ďalšou dôležitou novinkou je úprava stratégie v oblasti doručovania. Po tom, čo Domino’s začal spolupracovať s Uber Eats ako marketingovým kanálom, analytici očakávajú, že spoločnosť začne v roku 2025 spolupracovať aj s DoorDash. Táto spolupráca by mohla výrazne zvýšiť tržby, keďže by sa zvýšila dostupnosť doručovacích služieb a spoločnosť by mala širší dosah na zákazníkov, ktorí preferujú objednávanie prostredníctvom tretích strán. Jedným z hlavných problémov, ktorým Domino’s čelí, je narastajúca konkurencia v sektore rýchleho občerstvenia, najmä zo strany burgerových reťazcov, ktoré ponúkajú výrazné zľavy a lacnejšie menu. Tieto stratégie konkurencie vytvárajú tlak na dopyt po pizzách.

Akcie Domino´s Pizza


Akcie firmy Domino´s Pizza za posledných 12 mesiacov vzrástli o +17,4 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 411,1 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 25,3 násobok zisku na akciu (P/E), 23,2 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 22 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti 17,9 miliardy USD. Súčasný dividendový výnos je 1,47 %.


Ďalšie výsledky z tejto kvartálnej sezóny

PepsiCo s globálnym poklesom tržieb aj objemom predaja

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokTSMC ťaží z AI boomu, tržby vzrástli medziročne o 40 %
Ďalší článokInflácia v USA v septembri spomalila na 2,4 %, menej ako sa očakávalo
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno