Ako MercadoLibre prekonáva Amazon v tomto roku

MercadoLibre, argentínska spoločnosť pôsobiaca v oblasti e-commerce, ktorú v roku 1999 založil Marcos Galperin, dosahuje v tomto roku viac než dobré výsledky. Kým Amazon tento rok vzrástol o približne 29 %, akcie MercadoLibre stúpli o 38 %. Firma s trhovou kapitalizáciou 107 miliárd USD, čo je pre lepšiu predstavu porovnateľné s firmami ako Airbus či Starbucks, dominuje online predaju v krajinách ako Brazília, Argentína, Mexiko, Čile a ďalšie.

E-commerce hviezda Latinskej Ameriky MercadoLibre prekonáva Amazon
Zdroj: Companiesmarketcap

Latinská Amerika má stále nízku mieru využívania v oblasti e-commerce, čo znamená veľkú príležitosť na ďalší rozvoj. Spoločnosť prevádzkuje aj digitálnu platobnú platformu Mercado Pago, čo jej dáva výhodu v regióne, kde veľká časť obyvateľov nemá prístup k bankovým službám alebo ich využíva len minimálne.

Galperin založil spoločnosť počas štúdia na Stanford Graduate School of Business. V 90. rokoch bolo investovanie mimo Silicon Valley zriedkavé, no Galperin videl v nedostatku infraštruktúry v Latinskej Amerike obrovskú príležitosť. Počas začiatkov musel vybudovať vlastný systém logistiky a online platieb. Hoci je organizácia často prirovnávaná k Amazonu, počas svojich začiatkov spolupracovala s eBayom, ktorý v roku 2001 získal 20 % podiel v spoločnosti (predaný v roku 2016). Dnes je však oveľa bližšie k tomu, čo Amazon predstavuje.

Latinská Amerika s viac ako 600 miliónmi ľudí má obrovský rastový potenciál. MercadoLibre zaznamenal v druhom kvartáli 2024 42 % nárast tržieb (112 % pri zohľadnení meny) a rozšírenie prevádzkového zisku na 14,3 %. E-commerce v tomto regióne stále rastie, a keďže veľká časť populácie je mobilne zdatná no finančne nevzdelaná, MercadoLibre vidí príležitosť na distribúciu finančných produktov tým, ktorí k nim doteraz nemali prístup. Ako uviedol Galperin, „je to obrovská príležitosť pre nás distribuovať finančné produkty všetkým tým, ktorí boli ešte pred desaťročím nepredstaviteľní.“

Akcie MercadoLibre


Akcie firmy si od začiatku roka pripísali +42,1 % a za posledných 12 mesiacov vzrástli o +68,1 %. V súčasnosti sa obchodujú na úrovni 2 131,1 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 77,5 násobok zisku na akciu (P/E), 44,1 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 36,5 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 107,2 miliardy USD.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokMinisterstvo spravodlivosti USA vyšetruje SAP a Accenture pre možné cenové dohody
Ďalší článokMicron hlási dvojnásobné tržby, akcie rastú o 15 %
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno