Bude Visa čeliť žalobe?

Ministerstvo spravodlivosti USA (DoJ) zažalovalo firmu Visa, že nezákonne monopolizovala trh s platbami spotrebiteľov v hodnote biliónov USD každý rok. Malo by tak ísť o rozsiahlu protimonopolnú sťažnosť, ktorá sa snaží otvoriť trh s debetnými kartami novej konkurencii.

DoJ tvrdí, že Visa, ktorá prevádzkuje najväčšiu sieť kariet v USA, využíva svoju dominanciu na obmedzovanie rastu konkurencie a zabraňuje vývoju nových platobných alternatív. Týmto spôsobom Visa zarába miliardy USD ročne z transakčných poplatkov, ktoré podľa vlády neviditeľne zaťažujú spotrebiteľov a obchodníkov vyššími nákladmi.

„Snaha spoločnosti Visa obmedziť konkurenciu v oblasti debetných transakcií viedla k výrazne vyšším poplatkom, ktoré zaťažujú amerických spotrebiteľov a firmy,“ uvádza sa v žalobe. Visa údajne používa nelegálne praktiky, aby si udržala svoju dominantnú pozíciu na trhu. Podľa žaloby platí spoločnostiam ako sú Apple alebo Amazon, aby uprednostňovali platby cez Visa a neumožňovali prístup iným kartám alebo platobným systémom. Ide o to, že im ponúka podiel na tržbách, aby zaistila, že budú preferovať práve jej sieť, čím obmedzuje konkurenciu a startupy, ktoré by jej mohli konkurovať.

V žalobe sa uvádza, že vyplácala, okrem výrobcu iPhonov, nelegálne odmeny aj Amazonu, aby sa vyhli konkurenčným platobným trhom. Taktiež údajne pohrozila fintech spoločnostiam PayPal a Square (teraz Block) vysokými poplatkami, ak by sa rozhodli zaviesť iné možnosti posielania peňazí cez iné alternatívy.

Visa sa bráni

Niektorí analytici na Wall Street predpovedajú, že táto žaloba môže mať dlhodobý vplyv na akcie spoločnosti. Andrew Schmidt, analytik Citi poznamenal, že hoci právny tím organizácie môže mať argumenty na svoju obhajobu, tento prípad môže na spoločnosť vytvoriť regulačný tlak. Ďalší analytici upozornili na to, že podobné antimonopolné prípady majú zložité a dlhé procesy, ktoré môžu trvať niekoľko rokov. Akcie Visa v reakcii na túto správu klesli o 5,5 %, pričom klesli aj akcie jej konkurenta Mastercard, o 2,5 %.

Visa sa bráni, že tieto obvinenia sú neopodstatnené. Julie Rottenberg, právnička podniku, uviedla, že „tvrdenia vlády ignorujú realitu, že naša spoločnosť je len jedným z mnohých konkurentov v rastúcom debetnom priestore.“ V súčasnosti ovláda 60 % trhu debetných kariet a ročne zarába približne 7 miliárd USD na debetných poplatkoch. Organizácia čelí tlaku už dlhé roky. Prevyšuje ostatných hráčov v službách debetných kariet, medzi ktoré patria Mastercard, American Express a Discover Financial Services.

Vyriešenie sporu môže trvať niekoľko rokov, čo znamená, že ho budúci rok zdedí nová administratíva. Hoci republikáni zaujali obmedzenejší prístup k presadzovaniu antitrustových pravidiel, víťazstvo Donalda Trumpa v novembri nemusí nevyhnutne ovplyvniť ochotu vlády viesť súdne spory. Žaloba ministerstva na zablokovanie kúpy Visa Plaid prišla, keď bol Trump prezidentom.

Akcie Visa


Akcie firmy od začiatku roku vzrástli o +5,4 % a ich aktuálna cena je 272,8 USD. Pri tejto cene sa akcie spoločnosti obchodujú za 29,2 násobok zisku na akciu (P/E); 24,6 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 25,7 násobok EV/EBITDA. Súčasná trhová kapitalizácia firmy je 530,8 miliardy USD. Súčasná dividenda je na úrovni 0,76 %.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokXTB predstavuje Zlatana Ibrahimoviča ako nového globálneho brand ambasadora
Ďalší článokŽabka mieri na burzu: Pôjde o najväčšie IPO desaťročia?
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno