Buybacky a odmeny: Viac škody ako úžitku?

Snowflake, ktorá je známa svojimi službami v oblasti dátového úložiska, zažíva čoraz väčší tlak zo strany investorov. Okrem najpomalšieho tempa rastu tržieb od vstupu na burzu, ktoré firma reportovala v poslednom štvrťroku, je dôvodom jej neustále vysoké využívanie akciových kompenzácií na odmeňovanie zamestnancov. To sa, celkom pochopiteľne, nepáči akcionárom. Akciové kompenzácie, ktoré predstavujú viac ako 40 % tržieb od uvedenia na burzu, sú vnímané zo strany akcionárov negatívne, pretože dochádza k riedeniu ich podielov vo firme.

Mnohé verejne obchodované firmy často pri výpočtoch svojich finančných výsledkov (EBITDA alebo peňažných tokov) vynechávajú akciové odmeny pre zamestnancov. Tým pádom ich výsledky vyzerajú optimistickejšie, než v skutočnosti sú. Problémom však je, že hoci firma neplatí tieto odmeny v hotovosti, vydávaním nových akcií znižuje podiel súčasných akcionárov. A aby odvrátili pozornosť od tohto riedenia podielov, firmy ako Snowflake často ohlasujú odkupy akcií. Na prvý pohľad to znie dobre, no keď firma vydáva viac nových akcií, než koľko ich odkúpi, akcionári stále prichádzajú o hodnotu.

Spoločnosť Snowflake, napríklad nedávno oznámila, že plánuje odkúpiť akcie v hodnote 2,5 miliardy USD do roku 2027. Na prvý pohľad to môže vyzerať ako dobrá správa pre investorov, no čísla hovoria niečo iné. Za posledné tri roky firma vyplatila akciové kompenzácie (odmeny pre zamestnancov) v hodnote približne 2,8 miliardy USD. To znamená, že odkup akcií pravdepodobne nevyrovná nové emisie akcií. Navyše, ak by sa udržala úroveň akciových odmien z posledného kvartálu, spoločnosť by do roku 2027 emitovala nové akcie v hodnote viac ako 4 miliardy USD. Takže suma sumárum, odkup akcií nemusí mať na hodnotu podielov pozitívny vplyv, pretože nové emisie akcií ho prevýšia.

Aj keď tržby Snowflake za posledné tri roky stabilne rástli, výdavky na akciové kompenzácie pre zamestnancov (Stock-Based Compensation – SBC) sa držali na výrazne vysokej úrovni. V roku 2024 tvoria akciové odmeny 44 % tržieb spoločnosti, čo signalizuje, že veľká časť príjmov nekončí v rukách akcionárov, ale je presúvaná do rúk zamestnancov. Tento trend vyvoláva otázky o efektivite stratégie spoločnosti. Trend z posledných troch rokov je nasledovný. Celoročná kompenzácia Snowflake na základe akcií bola 55 %, 43 % a 44 % príjmov v rokoch 2022, 2023 a 2024.

Snowflake pritom vykázala za posledný kvartál stratu vo výške približne 318 miliónov USD, čo predstavuje negatívnu maržu -36 %. Bez akciových kompenzácií by však spoločnosť vykázala zisk 56 miliónov USD, čo len podčiarkuje závažnosť problému. Investori už po troch rokoch strácajú trpezlivosť, pretože firma stále odmeňuje viac ako 40 % svojich tržieb akciami a jej rast tržieb začína spomaľovať. Spoločnosť stále pokračuje vo verbovaní nových zamestnancov. Len za posledný rok firma pridala okolo 1 000 pracovníkov, čo kontrastuje so stratégiou mnohých konkurentov, ktorí naopak znižujú počet zamestnancov. To všetko vedie k tomu, že akcie spoločnosti len v tomto roku klesli až o 37 % a od svojho IPO stratili viac ako 50 % hodnoty.

Akcie Snowflake


Akcie známej softvérovej firmy za posledných 12 mesiacov klesli o -20,7 % a v súčasnosti sa obchodujú na cene 118 USD. Pri tejto cene sa akcie obchodujú za 119,4 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) Súčasná trhová hodnota je na úrovni 38,8 miliárd USD.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

xtb
xtb
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokEthereum „ETF“ je teraz dostupné aj v Čechách a na Slovensku! Čaká kryptomeny comeback?
Ďalší článokJaponský výrobca čipov Kioxia mieri na burzu. Najväčšie IPO tohto roka?
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno