Kering v prepade

Akcie jednej z najhodnotnejších francúzskych firiem Kering výrazne klesli potom, čo luxusná skupina varovala, že predaje značky Gucci v prvom štvrťroku klesli o cca 20 %. Tento pokles bol zaznamenaný najmä na čínskom trhu. Francúz tak odpísal 7,9 miliardy trhovej hodnoty. Akcie sa prepadli o viac ako 14 %, čo predstavuje najväčší denný pokles od roku 1992.

Strmý pokles predaja Gucci bol zaznamenaný najmä v regióne Ázie a Tichomoria. Módna skupina sa snaží o oživenie talianskej značky, ktorá tvorí približne dve tretiny jej zisku. Avšak doteraz bez úspechu. Pokles predaja pravdepodobne znovu vyvolá špekulácie o tom, ako by Kering, ktorý nedávno kúpil podiel Valentino, mohol znížiť svoju závislosť na známej značke.

Firma kontrolovaná miliardárskou rodinou Pinaultovcov, bojuje s konkurenciou ako LVMH a Hermés. Globálne predaje luxusných tovarov sa za posledný rok ochladili, a to najmä v Číne. Širšie portfólio značiek LVMH a dlhé čakacie zoznamy na kabelky od Hermesu, ako Birkin či Kelly, robia tieto spoločnosti odolnejšími. O tejto problematike sme písali v článku nižšie:

Krvácanie Keringu prichádza v čase ochladzovania trhu luxusných výrobkov a obzvlášť slabého dopytu v Číne. Ázijsko-pacifický región, s výnimkou Japonska, tvoril minulý rok 35 % celkových príjmov skupiny, viac než západná Európa a Severná Amerika. To je trochu viac ako 31 % u LVMH. Nehovoriac o tom, že Kering v minulých kvartálnych výsledkoch reportoval najväčší pokles tržieb od roku 2020.

Čínski spotrebitelia, kedysi hlavní kupci globálnych luxusných tovarov, si začínajú uťahovať opasky v dôsledku krízy na trhu s nehnuteľnosťami. Celkovo budú porovnateľné predaje v Keringu, ktorý vlastní aj značky ako Yves Saint Laurent a Balenciaga, o približne 10 % nižšie v porovnaní s minulým rokom.

Predaje Gucci klesli v posledných mesiacoch minulého roku, keď sa značka snažila prilákať viac bohatých zákazníkov k svojim drahým opaskom Double G a papučiam Princetown. Výkonný riaditeľ spoločnosti Kering Francois-Henri Pinault varoval, že veľké investície do značiek budú tento rok pod tlakom na ziskovosť skupiny. Gucci už dlhodobo patrí medzi najvolatilnejšie z hlavných luxusných značiek. Čo naznačuje, že Kering je zraniteľnejšou voči zmenám vkusu.

Vlastník Gucci, Kering, s najväčším jednodňovým prepadom za viac ako 30 rokov

Čo nové produkty?

Prvé hotové produkty z najnovšej kolekcie Ancora od De Sarna sa stretávajú s „veľmi priaznivým prijatím,” podľa slov predsatviteľov spoločnosti. Ich dostupnosť sa zvýši v nasledujúcich mesiacoch, dodali. Nečakané oznámenie spoločnosti Kering je „dosť znepokojujúcim signálom pre sektor luxusných tovarov,” napísal Thomas Chauvet, analytik z Citigroup. Jeho najväčšia značka trpí „tým, že sa nachádza uprostred veľkej dizajnovej a manažérskej premeny”.

Kering začal pred dvomi rokmi podnikať kroky na podporu svojej značky, keď začal reorganizáciu manažmentu v Gucci menovaním nového vedúceho oddelenia módy v Číne a Hongkongu. Skupina potom ukončila spoluprácu s Michelem a nahradila ho De Sarnom, menej známym dizajnérom z Valentino. Potom Kering nahradil Marca Bizzarriho, ktorý viedol Gucci približne osem rokov, Jean-Francoisom Palusom, dlhoročným podriadeným Pinaulta.

Zatiaľ čo investori veria v dlhodobú ziskovosť portfólia spoločnosti Kering, „potrebujú vidieť dôkazy o schopnosti Gucci získať niektorý trhový podiel stratený v prospech hlavných konkurentov v rokoch 2020 až 23 alebo aspoň vidieť náznak zlepšenia,” napísal analytik Stifel Rogerio Fujimori.

Kering

Francúzsky Kering je jednou z najhodnotnejších módnych spoločností na svete. Pod túto skupinu patria tieto luxusné značky v oblasti módy a módnych doplnkov: Gucci, Saint LaurentBottega Veneta, Balenciaga, Alexander McQueen, Brioni, Boucheron, Pomellato, Dodo, Qeelin, Ulysse Nardin či Girard-Perregaux. Podnik je tiež majoritným vlastníkom výrobcu športovej módy Puma.

Akcie Kering


Akcie firmy Kering, od začiatku roka klesli o -7,2% a v súčasnosti sa jedna akcia obchoduje za 364,9 EUR. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 16,9 násobok ročného zisku na akciu (P/E); 27,5 násobok ročného voľného cash flowu na akciu (P/FCF) a 10 násobok EV/EBITDADividendový výnos spoločnosti predstavuje 3,84 %.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

– Článok nie je investičným odporúčaním
– Historická výnosnosť nie je nikdy zárukou budúcich výnosov
– Investície na kapitálových trhoch sú vždy rizikové

etoro
ZDROJFinanceYahoo, Gurufocus
Predchádzajúci článokDruhý najhodnotnejší reťazec Chipotle plánuje delenie akcií 50:1
Ďalší článokUkazovateľ P/E a jeho využitie v investovaní
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno