Kvartálne výsledky

Coca-Cola opäť preukázala svoju schopnosť prispôsobiť sa výzvam. V treťom kvartáli roku 2024 dokázala dosiahnuť lepšie výsledky, než sa predpokladalo. Aj napriek stále náročnému prostrediu, keď spotrebitelia sú opatrní ohľadom výdavkov, spoločnosť dokázala zvýšiť svoje tržby vďaka zvýšeným cenám.

To pomohlo vykompenzovať nižšie objemy predaja a zhoršené ekonomické podmienky na niektorých trhoch, ako sú Čína, Mexiko a Turecko. Napriek týmto výzvam CEO spoločnosti, James Quincey, vyzdvihol odolnosť firmy a jej zameranie na dlhodobý rast. Aj keď Coca-Cola prekonala očakávania, či už z hľadiska tržieb, tak aj zisku, cena jej akcií po zverejnení výsledkov klesla o -2 %. Tento pokles môže byť spôsobený obavami investorov z toho, že objem predaja stále klesá, čo vnáša neistotu do budúcnosti.

Dividendový kráľ Coca-Cola kompenzuje pokles predaja zvýšenými cenami
Zdroj: Finviz

Najdôležitejšie čísla

Coca-Cola v treťom kvartáli 2023 dosiahla tržby 11,9 miliardy USD, čo je o niečo menej ako pred rokom, keď firma zarobila 12 miliárd USD. Napriek tomu prekonala očakávania analytikov, ktorí predpovedali tržby na úrovni 11,61 miliardy USD. K tomuto výsledku výrazne prispela ich stratégia zvyšovania cien, keď priemerná cena produktov stúpla o 10 %, čo bolo viac, ako sa pôvodne očakávalo (6,51 %).

Dividendový kráľ Coca-Cola kompenzuje pokles predaja zvýšenými cenami
Zdroj: Coca-Cola IR

Čistý zisk na akciu dosiahol 0,77 USD, čo je lepšie ako očakávania na úrovni 0,74 USD. Hoci objem predaných produktov klesol o 1 %, čo bolo horšie, než sa predpokladalo (analytici odhadovali nárast o 0,42 %), vyššie ceny a dobré riadenie nákladov pomohli firme tento pokles zvládnuť. Investori venovali pozornosť hlavne ukazovateľu price/mix (čo znamená, rýchlosť, akou sa mení cena produktov v portfóliu), ktorý vzrástol o 10 % a prekonal tak očakávania o viac ako 3,5 %.

Najdôležitejšie novinky

Jedným z hlavných faktorov úspechu Coca-Coly bol nárast cien, ktorý pomohol kompenzovať klesajúce objemy predaja. Spoločnosť využíva tzv. capability revenue growth management, čo znamená, že dokáže ponúkať rôzne cenové úrovne pre rôzne trhy. Napríklad v Spojených štátoch sa cena za 20-uncovú (600 ml) plechovku zvýšila z 1,99 USD na 2,25 – 2,69 USD. Zároveň firma skúma nové možnosti, ako optimalizovať ponuku v maloobchodných reťazcoch. Príkladom je spolupráca s obchodmi, kde je možné kúpiť rotisserie kurča s lacnejším dvojlitrovým nápojom Coca-Cola, čo predstavuje výhodnejšiu alternatívu k jedlám z reštauráci

Jedným z hlavných dôvodov, prečo Coca-Cola dosiahla úspech v poslednom kvartáli, bolo zvýšenie cien, ktoré pomohlo vyrovnať klesajúce objemy predaja. Firma využíva tzv. capability revenue growth management, čo znamená, že prispôsobuje ceny rôznym trhom. Napríklad v USA sa cena za 600 ml plechovku zvýšila z pôvodných 1,99 USD na 2,25 až 2,69 USD. Okrem toho Coca-Cola skúma nové spôsoby, ako zlepšiť svoje ponuky v obchodoch. Zaujímavým príkladom je spolupráca s obchodmi, kde môžu zákazníci kúpiť grilované kurča spolu s dvojlitrovou Coca-Colou za výhodnú cenu, čo predstavuje lacnejšiu alternatívu k jedlu v reštaurácii.

Dividendový kráľ, ktorý zvyšuje svoju dividendu už 61 rokov, tiež pokračuje v rozširovaní svojho podnikania na trhu alkoholických nápojov. V spolupráci s Bacardi plánuje uviesť na trh koktail rum a Coca-Cola v Európe a Mexiku ešte v tomto roku. Táto stratégia by mohla podľa analytikov z Deutsche Bank priniesť firme nový zdroj príjmov.

Dividendový kráľ Coca-Cola kompenzuje pokles predaja zvýšenými cenami
Zdroj: Finviz

Aj keď akcie firmy vzrástli za rok 2023 o 18 %, stále zaostávajú za rastom indexu S&P 500, ktorý dosiahol 22 %. Hlavný konkurent, PepsiCo, zaznamenal slabší výkon, jeho akcie vzrástli iba o 2,5 %, čo naznačuje, že Coca-Cola má relatívne lepšiu pozíciu, no stále čelí výzvam. Manažment očakáva, že do konca roka 2024 jej upravený zisk na akciu porastie o 5 % až 6 %, no tento rast bude ovplyvnený 10 % negatívnym menovým efektom a zmenami v štruktúre firmy, ktoré môžu priniesť ďalší 3 až 4 % pokles

Akcie Coca-Cola


Akcie firmy za posledných 12 mesiacov vzrástli o +28,4 %. V súčasnosti sa akcie spoločnosti obchodujú za 69,4 USD. Pri tejto cene sa akcie obchodujú za 28,2 násobok zisku na akciu (P/E), 22,8 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 21,9 násobok EV/EBITDA. Súčasná trhová kapitalizácia firmy je 299,3 miliárd USD. Dividendový výnos v súčasnosti predstavuje 2,79 %.


Ďalšie výsledky z tejto kvartálnej sezóny

Philip Morris: Rekordné tržby a najväčší rast akcii od roku 2008
SAP profituje z cloudovej transformácie, mierne však zaostáva
Intuitive Surgical: Nový systém Da Vinci 5 motorom rastu
LVMH s prvým poklesom tržieb od pandémie Covid-19
Najväčšia zdravotná poisťovňa na svete UnitedHealth sa prepadá o 8 %
ASML s najväčším prepadom akcii za 25 rokov
Johnson & Johnson zvyšuje prognózu tržieb, právne spory neutíchajú
Najväčšia banka v USA JPMorgan valcuje, akcie na maxime
Expanzia Domino’s Pizza zaseknutá, zníženie výhľadu na tento rok
PepsiCo s globálnym poklesom tržieb aj objemom predaja

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokPhilip Morris: Rekordné tržby a najväčší rast akcii od roku 2008
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno