Kvartálne výsledky

Philip Morris, známa ako tradičný výrobca cigariet, sa čoraz viac posúva k výrobe produktov bez dymu a darí sa jej v tom naozaj dobre. V najnovšej správe o kvartálnych výsledkoch za tretí štvrťrok 2024 firma prekonala očakávania Wall Street, čo vyvolalo veľký záujem investorov a posunulo akcie spoločnosti na nové historické maximum.

Nielen skvelé finančné výsledky, ale aj rýchly rast nových produktov, ako sú nikotínové vrecúška Zyn, pomohli prilákať ešte viac pozornosti zo strany investorov. Výsledkom bol nárast ceny akcií o +10,5 % za jediný deň, najväčší jednodňový skok od roku 2008. Okrem tohto, že spoločnosť prekonala očakávania ako v rámci tržieb a zisku, zaznamenala aj rekordné tržby.

Philip Morris: Rekordné tržby a najväčší rast akcii od roku 2008
Zdroj: Finviz

Najdôležitejšie čísla

Philip Morris dosiahol v treťom štvrťroku 2024 tržby vo výške 9,91 miliardy USD, čo predstavuje medziročný nárast o 8,4 % a prekonalo to očakávania analytikov, ktoré boli na úrovni 9,68 miliardy USD. Tento pôsobivý výsledok bol spôsobený najmä pokračujúcim rastom v segmente produktov bez dymu, kde tržby vzrástli o 17 % organicky.

Kľúčovým faktorom úspechu bola populárna značka nikotínových vrecúšok Zyn, najmä na trhu v USA. Po tom, ako v prvej polovici roka firma čelila problémom s výrobou pre obrovský dopyt, spoločnosť zvýšila kapacity vo svojej továrni v Owensboro, Kentucky. To jej umožnilo v treťom štvrťroku dodať na americký trh 149 miliónov kusov vrecúšok Zyn, čo je medziročný nárast o viac než 41%. Philip Morris si na tento rok stanovil cieľ doručiť na americký trh 570 až 580 miliónov kusov Zyn, čo zdôrazňuje jej dôveru v potenciál tohto produktu.

Philip Morris: Rekordné tržby a najväčší rast akcii od roku 2008
Zdroj: Philip Morris

Z hľadiska ziskovosti, upravený zisk na akciu (EPS) vzrástol na 1,91 USD, čo predstavuje 14,4 % rast v porovnaní s minuloročnými 1,67 USD na akciu. To opäť prekonalo očakávania Wall Street na úrovni 1,82 USD, a to najmä vďaka schopnosti spoločnosti udržať si solídne marže pri raste tradičného aj segmentu produktov bez dymu.

Najdôležitejšie novinky

Najnovšie výsledky Philip Morris nie sú len znakom finančného úspechu, ale aj jasným dôkazom toho, že sa firma úspešne transformuje. Podnik sa postupne mení z klasického výrobcu cigariet na spoločnosť, ktorá sa zameriava na produkty bez dymu. Tento prechod už začína prinášať viditeľné výhody, čoraz väčšiu časť ich tržieb tvoria práve produkty s nižším zdravotným rizikom, čo potvrdzuje, že stratégia firmy smeruje správnym smerom.

Rast však zaznamenáva aj ďalší významný produkt, zariadenie IQOS, ktoré nehorí, ale zohrieva tabak. Kým bezdymové produkty naberajú popularitu na rozvinutých trhoch, tradičné cigarety stále dobre fungujú v krajinách, kde regulácie pre produkty bez dymu ešte nie sú také prísne. To dáva manažmentu možnosť „vychutnať si výhody na viacerých frontoch“, ako uviedol CFO Emmanuel Babeau.

Philip Morris: Rekordné tržby a najväčší rast akcii od roku 2008

Schopnosť Philip Morris rásť v oboch segmentoch, tradičných cigaretách aj produktoch bez dymu, si získala pozornosť analytikov. Goldman Sachs považuje zvýšenú prognózu spoločnosti za jasný dôkaz jej silného postavenia, hlavne vďaka úspechu produktov IQOS a Zyn. Podobne optimistickí sú aj analytici zo spoločnosti Stifel, ktorí vnímajú segment bezdymových produktov ako hlavný motor budúceho rastu firmy.

Pre rok 2024 manažment zvýšil svoju prognózu upraveného zisku na akciu (EPS) na rozsah 6,45 až 6,51 USD, oproti pôvodným odhadom 6,33 až 6,45 USD. Tento optimistický výhľad reflektuje silnú dôveru PMI v pokračujúci rast, ktorý podporujú úspešné produkty bez dymu a stabilná výkonnosť tradičných tabakových výrobkov.

Akcie Philip Morris


Akcie firmy za posledných 12 mesiacov vzrástli o +44,5 %. V súčasnosti sa akcie spoločnosti obchodujú za 131,4 USD. Pri tejto cene sa akcie obchodujú za 23,3 násobok zisku na akciu (P/E), 18,4 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 16 násobok EV/EBITDA. Súčasná trhová kapitalizácia firmy je 204,3 miliárd USD. Dividendový výnos v súčasnosti predstavuje 4,11 %.


Ďalšie výsledky z tejto kvartálnej sezóny

SAP profituje z cloudovej transformácie, mierne však zaostáva
Intuitive Surgical: Nový systém Da Vinci 5 motorom rastu
LVMH s prvým poklesom tržieb od pandémie Covid-19
Najväčšia zdravotná poisťovňa na svete UnitedHealth sa prepadá o 8 %
ASML s najväčším prepadom akcii za 25 rokov
Johnson & Johnson zvyšuje prognózu tržieb, právne spory neutíchajú
Najväčšia banka v USA JPMorgan valcuje, akcie na maxime
Expanzia Domino’s Pizza zaseknutá, zníženie výhľadu na tento rok
PepsiCo s globálnym poklesom tržieb aj objemom predaja

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokPriepasť v polovodičovom priemysle, AI víťazi vs. zvyšok
Ďalší článokDividendový kráľ Coca-Cola kompenzuje pokles predaja zvýšenými cenami
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno