Kvartálne výsledky

SAP, najhodnotnejšia nemecká firma, pokračuje vo svojom silnom raste, najmä v oblasti cloudových služieb. Vysoký dopyt po cloudových riešeniach SAP prispel k výraznému nárastu jej akcií, za posledný rok o takmer 73 %. Najväčší člen nemeckého hlavného indexu DAX 40 Už začiatkom roka oznámil rozšírenie svojho transformačného programu. Program reštrukturalizácie má ovplyvniť 9 000 až 10 000 pozícií a má byť dokončený začiatkom roku 2025.

Jedna z najväčších softvérových firiem v Európe, včera zverejnila svoje výsledky za tretí kvartál 2024. Táto technologická firma, ktorá tvorí až 15 % nemeckého indexu DAX, zvýšila svoju prognózu na celý rok a taktiež prekonala očakávania Wall Street v rámci EPS. Celkové tržby ako aj tržby v ostro sledovanom segmente cloudu zaostali za očakávaniami. Akcie spoločnosti si na základe kvartálnych výsledkov pripísali +5,5 %.

SAP profituje z cloudovej transformácie, mierne však zaostáva
Zdroj: Finviz

Najdôležitejšie čísla

Za tretí kvartál dosiahli tržby 8,47 miliardy EUR, čo predstavuje medziročný nárast o 9 %. Tento výsledok bol mierne pod očakávaniami analytikov, ktorí predpokladali tržby na úrovni 8,63 miliardy EUR. Najväčším prínosom k rastu bola cloudová divízia, ktorá zaznamenala 25 % nárast tržieb na 4,35 miliardy EUR, hoci mierne zaostala za očakávaniami trhu, ktoré boli na úrovni 4,72 miliardy EUR. Cloudové ERP systémy, ktoré tvoria významnú časť portfólia SAP, rástli ešte výraznejšie, až o 34 %.

SAP profituje z cloudovej transformácie, mierne však zaostáva
Zdroj: SAP IR

Prevádzkový zisk vzrástol o 29 % na 2,21 miliardy EUR, čo bolo podporené silným rastom cloudu a efektívnym riadením nákladov v rámci transformačného programu. Zisk na akciu bol vo výške 1,23 EUR, čo opäť prekonalo očakávania analytikov, ktorí predpovedali 1,06 EUR. V porovnaní s minulým rokom, kedy bol zisk 1,32 EUR, tento rok zisk stagnoval. Cloudový backlog (CCB), ktorý predstavuje očakávané príjmy zo súčasných kontraktov, stúpol o 29 % na 16,63 miliardy EUR, čím mierne prekonal očakávaných 28 %. Free cash flow sa zvýšil o 44 % na 1,25 miliardy EUR, a to aj napriek výdavkom na reštrukturalizáciu vo výške 300 miliónov EUR.

Najdôležitejšie novinky

SAP zlepšil výhľad pre celý rok. Manažment po novom odhaduje, že jej prevádzkový zisk bude medzi 7,8 a 8 miliardami EUR, čo je o niečo viac ako predchádzajúci odhad, ktorý bol v rozpätí 7,6 až 7,9 miliardy EUR. Tento pozitívny výhľad vychádza z očakávania silného rastu v oblasti cloudových služieb a softvéru, kde by tržby mali narásť o 10 až 11 %.

Spoločnosť pokračuje vo svojej transformačnej stratégii na rok 2024, ktorá sa sústredí na efektívnejšiu prevádzku a rozvoj kľúčových oblastí, ako je business AI (umelá inteligencia pre podniky). Okrem toho plánuje optimalizovať svoje interné procesy, čo by malo spoločnosti pomôcť dlhodobo rásť.

Ďalšou dôležitou správou je pokračujúci program spätného odkupu akcií, ktorý bol spustený v máji 2023 s cieľom odkúpiť akcie v hodnote až 5 miliárd EUR do konca roka 2025. K 30. septembru 2024 spoločnosť odkúpila už 16,7 milióna akcií v hodnote približne 2,62 miliardy EUR.

Tieto výsledky ukazujú, že SAP sa darí nielen v každodennej prevádzke, ale aj v rámci transformácie svojho biznisu. Spoločnosť sa pripravuje na budúcnosť, kde budú dominovať digitálne technológie a cloudové riešenia, čo naznačuje, že SAP je dobre pripravený na ďalší rast. Zvýšenie výhľadu a silné slušné potvrdzujú jeho vedúce postavenie na globálnom softvérovom trhu.

Akcie SAP


Akcie firmy za posledných 12 mesiacov vzrástli o +74,5 %. V súčasnosti sa akcie spoločnosti obchodujú za 229,5 USD. Pri tejto cene sa akcie obchodujú za 98,1 násobok zisku na akciu (P/E), 34,1 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 32,7 násobok EV/EBITDA. Súčasná trhová kapitalizácia firmy je 267,9 miliárd USD. Dividendový výnos v súčasnosti predstavuje 1,04 %.


Ďalšie výsledky z tejto kvartálnej sezóny

Intuitive Surgical: Nový systém Da Vinci 5 motorom rastu
LVMH s prvým poklesom tržieb od pandémie Covid-19
Najväčšia zdravotná poisťovňa na svete UnitedHealth sa prepadá o 8 %
ASML s najväčším prepadom akcii za 25 rokov
Johnson & Johnson zvyšuje prognózu tržieb, právne spory neutíchajú
Najväčšia banka v USA JPMorgan valcuje, akcie na maxime
Expanzia Domino’s Pizza zaseknutá, zníženie výhľadu na tento rok
PepsiCo s globálnym poklesom tržieb aj objemom predaja

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokMicrosoft posúva AI na novú úroveň: Predstavil autonómnych agentov
Ďalší článokSprievodca obchodníka: Najvýznamnejšie indikátory sentimentu pre správne rozhodnutia
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno