Kvartálne výsledky

UnitedHealth, americká zdravotnícka a poisťovacia spoločnosť, jedna z najväčších zdravotných poisťovní na svete a firma zaradená v zozname Fortune 500 ako jedna z najväčších spoločností podľa príjmov. Organizácia je jednou z najhodnotnejších na svete, podľa trhovej kapitalizácie. Jej hodnota činí 556,3 miliardy USD a ide tak o 18. najhodnotnejšiu firmu na svete podľa tejto metriky.

Najväčšia zdravotná poisťovňa na svete UnitedHealth sa prepadá o 8 %
Zdroj: Companiesmarketcap

Tento líder v oblasti zdravotného poistenia, oznámil svoje finančné výsledky za tretí kvartál 2024, ktoré prekonali očakávania analytikov, no napriek tomu akcie spoločnosti prudko klesli o -8 %. Aj napriek tomu, že UnitedHealth má za sebou solídny kvartál, investori sú znepokojení prudkým nárastom nákladov na zdravotnú starostlivosť, čo spôsobilo pokles ceny akcií.

Najdôležitejšie čísla

Organizácia zaznamenala medziročný rast tržieb v treťom štvrťroku o 9,1 % na 100,8 miliárd USD, čím prekonala očakávania analytikov, ktorí očakávali tržby na úrovni 99,1 miliardy USD. Jedným z kľúčových ukazovateľov, ktorý investori pozorne sledujú, je pomer nákladov na zdravotnú starostlivosť k príjmom z poistného, známy ako medical-loss ratio (MLR). Tento ukazovateľ vzrástol na 85,2 %, čo je významný nárast oproti minuloročnej hodnote 82,3 %. Analytici pritom očakávali, že MLR dosiahne len 84,4 %, čo znamená, že náklady na zdravotnú starostlivosť rástli rýchlejšie, než sa predpokladalo.

Tento ukazovateľ, ktorý zdravotné poisťovne používajú na to, aby ukázali, koľko z prijatých poistných platieb použili na starostlivosť o pacientov. Konkrétne to znamená, koľko z každého dolára, ktorý poisťovňa dostane od poistencov, ide na zaplatenie nákladov na zdravotnú starostlivosť (lekári, nemocnice, lieky atď.).

Najväčšia zdravotná poisťovňa na svete UnitedHealth sa prepadá o 8 %
Zdroj: UnitedHealth IR

Prevádzkový zisk firmy vzrástol o 2,1 % na 8,7 miliardy EUR, avšak prevádzková zisková marža klesla na 8,6 %. Čistý zisk vzrástol o takmer 4 % na 6,26 miliardy EUR, resp. na 6,51 EUR na akciu, pričom analytici prognózovali zisk 5,07 EUR na akciu. UnitedHealth za tretí kvartál dosiahla upravený zisk na akciu (EPS) vo výške 7,15 USD, čo prekonalo očakávania analytikov na úrovni 7 USD.

Najdôležitejšie novinky

Hlavným problémom UnitedHealth sú rastúce náklady na zdravotnú starostlivosť, ktoré ovplyvňujú jej zisky. V programoch Medicare a Medicaid, ktoré spravujú zdravotné poistenie pre starších a ľudí s nízkym príjmom, došlo k zvýšenému využívaniu zdravotnej starostlivosti. V prípade Medicaid sa náklady na pacienta zvýšili najmä preto, že po pandémii boli z poistenia vyradení zdravší ľudia, ktorí už nemali nárok. To znamená, že v poistení zostali prevažne ľudia, ktorí potrebujú viac zdravotnej starostlivosti, čo je drahšie.

Ďalší faktor zvyšujúci náklady je neprimerané kódovanie pacientov zo strany niektorých nemocníc v rámci Medicare, čo vedie k zvýšeným nákladom na zdravotnú starostlivosť. Niektoré nemocnice, ktoré prijímajú pacientov cez program Medicare (poistenie pre seniorov a niektoré ďalšie skupiny), zaraďujú pacientov do vyšších kategórií, než by mali. Tento proces sa nazýva neprimerané kódovanie. Keď nemocnica „kóduje“ pacienta intenzívnejšie (tvrdí, že pacient potrebuje náročnejšiu a drahšiu starostlivosť, ako by bolo nutné), UnitedHealth musí za takúto starostlivosť platiť viac, čo zvyšuje jej náklady.

Ďalším dôvodom, prečo náklady stúpajú, je predpisovanie drahých liekov. Toto je čiastočne spôsobené zmenami v Inflation Reduction Act (zákon zameraný na znižovanie inflácie). Tento zákon pomohol pacientom znížiť ich náklady na lieky, keď dosiahnu tzv. katastrofickú fázu krytia. To znamená, že keď pacient minie určitú sumu na lieky, ich ďalšie náklady sú oveľa nižšie. To motivovalo farmaceutické firmy rýchlejšie zavádzať drahé lieky na trh, pretože pacienti nemusia platiť plnú cenu. Tento proces však spôsobuje, že UnitedHealth musí platiť viac za tieto lieky, čo opäť zvyšuje náklady.

Hoci rastúce náklady na zdravotnú starostlivosť môžu znamenať lepšiu hodnotu pre poistencov, pre investorov do akcií zdravotných poisťovní, vrátane UnitedHealth, to predstavuje problém. Investori sú čoraz viac znepokojení, že zdravotnícke firmy budú mať ťažkosti s presným odhadovaním budúcich nákladov, čo môže mať negatívny dopad na ich ziskovosť v nadchádzajúcich rokoch. UnitedHealth teda čelí dvojitej výzve, na jednej strane musí zvládnuť rastúce náklady, a na druhej strane musí udržať konkurencieschopnosť v sektore, kde sa zvýšené využívanie zdravotnej starostlivosti nevyhnutne prejaví na hospodárskych výsledkoch.

UnitedHealth, ktorá poskytuje zdravotné poistenie a výhody miliónom jednotlivcov v Spojených štátoch, ako aj viac ako 2 miliónom ľudí v Južnej Amerike, poskytla prvý výhľad na rok 2025, pričom očakáva upravený zisk na akciu (EPS) vo výške približne 30 USD, čo je pod odhadom analytikov, ktorí očakávali 31,17 USD. CEO Andrew Witty poznamenal, že organizácia plánuje na rok 2025 konzervatívnejší prístup, čo naznačuje neistotu ohľadom rastúcich nákladov v zdravotníckom sektore.

Akcie UnitedHealth


Akcie firmy za posledných 12 mesiacov vzrástli o +3,3 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 556,3 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 39 násobok zisku na akciu (P/E) a 22,8 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 33,6 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti 287,2 miliardy USD. Súčasný dividendový výnos je 1,51 %.


Ďalšie výsledky z tejto kvartálnej sezóny

ASML s najväčším prepadom akcii za 25 rokov
Johnson & Johnson zvyšuje prognózu tržieb, právne spory neutíchajú
Najväčšia banka v USA JPMorgan valcuje, akcie na maxime
Expanzia Domino’s Pizza zaseknutá, zníženie výhľadu na tento rok
PepsiCo s globálnym poklesom tržieb aj objemom predaja

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokASML s najväčším prepadom akcií za 25 rokov
Ďalší článokLVMH s prvým poklesom tržieb od pandémie Covid-19
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno