Premier League ako finančný gigant

Manchester United je jedným z najväčších a najslávnejších futbalových klubov na svete. S bohatou históriou a obrovskou globálnou fanúšikovskou základňou by sa zdalo, že klub je neotrasiteľnou finančnou silou. Napriek tomu sa “červení diabli“, ktorí vyhrali slávnu Premier League najviac krát zo všetkých anglických klubov, už niekoľko rokov trápi. A to nielen na ihrisku ale aj v rámci financií. V tomto článku sa pozrieme na ekonomiku klubu, jeho príjmy, výdavky a výzvy, ktorým čelí.

Začnime však samotnou ligou. Anglická futbalová klubová súťaž, Premier League (PL), sa za posledné desaťročia stala jedným z najväčších športových produktov na svete, pričom vysielacie práva jej zápasov zasahujú až 900 miliónov domácností v 189 krajinách. Tento úspech pomohol najlepším anglickým klubom dosiahnuť neuveriteľné príjmy. Premier League v sezóne 2022/23 vygenerovala príjmy vo výške približne 7 miliárd EUR, čo z nej robí kľúčový kultúrny a finančný britský export.

Manchester United sa trápi na ihrisku, aj na akciovom trhu.
Zdroj: Deloitte

Medzi týmito gigantmi dominuje aj Manchester United. Podľa Forbes je klub v roku 2024 druhým najhodnotnejším futbalovým klubom na svete s hodnotou 7,8 miliardy EUR, hneď za madridským celkom Realom Madrid. Úspechy mužstva z 50. a 60. rokov a predovšetkým obdobie pod vedením legendárneho trénera Alexa Fergusona (1986-2013) vyniesli Manchester United na absolútny vrchol.

Kde miznú peniaze?

Napriek globálnej sláve a finančnému potenciálu sa však klub nachádza v červených číslach. Od roku 2012 sú financie Manchestru United verejne prístupné, keďže akcie klubu sa obchodujú na akciovom trhu. V posledných štyroch rokoch klub pod vedením rodiny Glazerovcov, vykázal kumulované prevádzkové straty vo výške 327 miliónov EUR, pričom len za posledný rok to bol prepad o 83,4 miliónov EUR. S súčasnosti už klub vlastní britský miliardár Jim Ratcliffe, známy predovšetkým ako zakladateľ a hlavný vlastník chemického obra Ineos Group Holdings, a tak fanúšikovia veria, že sa situácia v tíme pod jeho vedením obráti k lepšiemu.

Manchester United sa trápi na ihrisku, aj na akciovom trhu
Zdroj: Chartr

V sezóne 2022/23 United zarobili takmer 834 miliónov EUR, pričom 43 % príjmov pochádzalo z komerčnej divízie, ktorá zahŕňa sponzorské zmluvy, predaj maloobchodného tovaru a oblečenia. Klubové vysielacie práva pridali ďalších 265 miliónov EUR a samotné príjmy zo zápasov dosiahli 163 miliónov EUR. Napriek týmto pôsobivým číslam sú náklady na tím stále príliš vysoké.

Jedným z hlavných faktorov sú obrovské mzdové náklady. Hráči ako brazílsky stredopoliar Casemiro zarábajú približne 416 000 EUR týždenne, čo rýchlo zvyšuje výdavky na mzdy, ktoré v minulom roku dosiahli 434,8 miliónov EUR. Ďalším nákladom sú prestupy hráčov, kde klub míňa značné sumy na získavanie nových talentov, pričom prestupové poplatky sa v účtovníctve zohľadňujú prostredníctvom amortizácie, ktorá v minulom roku dosiahla 226 miliónov EUR.

Manchester United sa trápi na ihrisku, aj na akciovom trhu
Zdroj: Chartr

Pod vedením trénera Erika ten Haga, Manchester United za posledné tri prestupové obdobia minul 659 miliónov EUR, pričom na ihrisku sa tieto investície zatiaľ nepreukazujú. V minulom ročníku skončili “červení diabli“ až na ôsmom mieste, pričom na vedúci tím, mestského rivala Manchester City, strácali 31 bodov. Na Old Trafford si holandsky lodivod priviezol do tejto sezóny viacero posíl, ako napríklad Manuela Ugarteho (50 miliónov EUR), Matthisa de Ligta (45 miliónov EUR), Joshuu Zirkzeeho (42,5 miliónov EUR) či Lenyho Yora (62 miliónov EUR), no zatiaľ je ich umiestnenie ešte horšie ako v minulej sezóne. Po siedmich kolách majú na konte 8 bodov a skóre 5:8, čo zverencom ten Haga stačí iba na 14 priečku, pričom menej gólov ako Manchester United v tejto sezóne Priemier League nastrieľal iba devätnásty Southampton.

Starnúci Old Trafford a veľké investície

Ďalším veľkým problémom pre Manchester United je stav štadióna Old Trafford, ktorý bol postavený v roku 1910 a dnes je starší ako mnoho súčasných politických lídrov. Manchester United sa v súčasnosti rozhoduje medzi prestavbou ikonického „Theatre of Dreams“ alebo výstavbou úplne nového štadióna. Nový štadión by klub mohol stáť až 2,4 miliardy EUR, čo by ešte viac zaťažilo už aj tak zadlžené financie United. Ako bude klub financovať takúto investíciu, je otázne. S ohľadom na vysokú zadlženosť a súčasné straty sa špekuluje, že časť nákladov by mohli nepriamo znášať miestni daňoví poplatníci.

Manchester United však nie je jediným klubom, ktorý zápasí s finančnými problémami. Podľa prieskumu Deloitte dosiahli v sezóne 2022/23 zisk pred zdanením len štyri kluby Premier League, čo je menej ako sedem v predchádzajúcom roku. Tieto čísla poukazujú na vysoké náklady spojené s futbalom na najvyššej úrovni, kde obrovské investície do hráčov a infraštruktúry často prekonávajú príjmy, ktoré kluby generujú.

Manchester United je jedným z mála verejne obchodovaných futbalových klubov, čo znamená, že jeho finančné výsledky a výkon na akciovom trhu sú verejne dostupné. Od roku 2012, keď sa klub vrátil na burzu, sa hodnota akcií zvýšila len o 25 %, zatiaľ čo americký akciový index S&P 500 za rovnaké obdobie vzrástol o viac než 300 %.

image 31
Zdroj: FinanceYahoo

Najväčšie pohyby akcií slávneho anglického klubu sú zvyčajne spojené s korporátnymi správami, ako sú zmeny vlastníctva alebo prestupy veľkých hráčov, a nie s výsledkami na ihrisku, aj keď tie tiež zohrávajú určitú rolu na akciovom trhu. Podobné osudy zdieľajú aj iné verejne obchodované futbalové kluby, ako napríklad taliansky Juventus či nemecká Borussia Dortmund, ktoré zaznamenali výrazné straty od svojho uvedenia na burzu. Ak by ste sa chceli dozvedieť viac o téme, ako si môžete kúpiť akcie Vašich obľúbených klubov, pozrite si článok nižšie:

Prípad Manchesteru United poukazuje na to, že vlastniť futbalový klub na najvyššej úrovni nie je vždy zárukou zisku. Napriek obrovským príjmom zo sponzorstiev, vysielania a predaja lístkov sú náklady spojené s udržiavaním konkurencieschopného tímu mimoriadne vysoké. Investori, ktorí hľadajú zisk, sa môžu pri pohľade na čísla sklamať, zatiaľ čo fanúšikovia zostávajú oddaní klubu, bez ohľadu na jeho finančný stav. Manchester United je skutočne globálnym futbalovým fenoménom, ale jeho budúcnosť závisí nielen od úspechov na ihrisku, ale aj od schopnosti zvládať obrovské finančné výzvy. Koniec koncov príkladom mu môže byť ďalší futbalový gigant, katalánsky veľkoklub FC Barcelona, ktorý sa po období úspechov za éry Lionela Messiho dostal do finančných problémov.

Akcie Manchester United


Akcie najúspešnejšieho anglického klubu všetkých čias od začiatku roka klesli o -18,2 % a za posledných 12 mesiacov klesli o -12,6 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 16,5 USD. Pri tejto cene sa akcie spoločnosti obchodujú za 22 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia veľkoklubu s obrovskou históriou je 2,8 miliardy USD.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokTesla vs. Uber: Kto vyhrá boj menom robotaxi?
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno