More

    ECB sa pripravuje na ďalšie zníženie úrokových sadzieb kvôli slabému ekonomickému rastu a nízkej inflácii.

    ECB sa pripravuje na ďalšie zníženie úrokových sadzieb kvôli slabému ekonomickému rastu a nízkej inflácii.

    Inflácia pod dvojpercentným cieľom ECB

    Európska centrálna banka (ECB) môže už tento mesiac znížiť úrokové sadzby, čo by znamenalo tretie zníženie v tomto roku. Slabý ekonomický rast v eurozóne a slabnúca inflácia zvyšujú tlak na ďalšie uvoľňovanie menovej politiky. Inflačné tlaky sa zmierňujú rýchlejšie, než banka pôvodne očakávala, čo otvára dvere k ďalším krokom.

    Hlavným cieľom ECB je dosiahnuť infláciu na úrovni 2 %, ale súčasná ekonomická situácia vyvoláva obavy, že by inflácia mohla dlhodobo zostať pod touto úrovňou. Francois Villeroy de Galhau, šéf francúzskej centrálnej banky, v rozhovore pre taliansky denník La Repubblica upozornil, že slabý ekonomický rast v eurozóne môže spôsobiť „podstrelenie“ inflačného cieľa.

    Villeroy zdôraznil, že hoci ECB v posledných dvoch rokoch čelila riziku prekročenia dvojpercentného cieľa, súčasným hlavným rizikom je príliš dlhé obdobie reštriktívnej menovej politiky. Ak by inflácia zostala dlhodobo nízka, mohlo by to výrazne oslabiť hospodársku obnovu v regióne.

    Zníženie sadzieb v októbri je pravdepodobné

    Už teraz sú očakávania trhu ohľadom zníženia úrokových sadzieb v októbri a decembri plne započítané. Ako uviedol Villeroy: „Áno, veľmi pravdepodobne,“ odpovedajúc na otázku, či ECB zníži úrokové sadzby už tento mesiac. Rada guvernérov ECB sa zíde na svojom najbližšom zasadnutí 17. októbra, kde by mohla padnúť konečná dohoda o ďalšom kroku. Nedávno aj šéfka ECB, Christine Lagardová, signalizovala, že ďalšie zníženie sadzieb v októbri je na stole, pričom podobné vyjadrenia prišli aj od ďalších predstaviteľov banky.

    Európska centrálna banka musí starostlivo balansovať medzi podporou ekonomiky a zamedzením ďalšej inflácie. Ak sadzby klesnú ešte nižšie, môže to poskytnúť podporu dopytu a pomôcť tlmiť negatívne dopady slabého rastu. Na druhej strane však príliš dlhé obdobie nízkych sadzieb môže viesť k rizikám spojeným s nízkou návratnosťou investícií a neefektívnemu prideľovaniu kapitálu. V každom prípade bude dôležité sledovať ďalšie kroky ECB a vývoj inflácie v eurozóne. Čo bude rozhodujúce je, ako sa Európska centrálna banka vysporiada so slabou ekonomikou a či ďalšie zníženia úrokových sadzieb povedú k oživeniu.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie európskych spoločností si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.