Kvartálne výsledky

Finančné trhy v tomto týždni ovplyvňovalo len zlomok dôležitých spoločností z korporátneho sveta. Hlavným trhákom tohto týždňa bola svetoznáma firma športového oblečenia, Nike. Ikonický výrobca športovej obuvi čelí problémom pre svoju stratégiu eliminácie tretích strán, ako sú Footlocker či Macy’s a prechod na e-commerce, ktoré vyústili až odvolaním generálneho riaditeľa. Akcie organizácie sú od svojho maxima nižšie o takmer 50 %.

Po troch rokoch vo funkcii sa súčasný CEO John Donahoe rozhodol odísť, pričom jeho nástupcom sa stal Elliott Hill, ktorý pre spoločnosť pracoval 32 rokov a v roku 2020 odišiel do dôchodku. Hill prevezme riadenie spoločnosti 14. októbra 2024 a bude mať za úlohu vrátiť Nike späť na vrchol. Investori tak boli zvedaví, aké čísla reportuje Nike za prvý fiškálny kvartál 2025 a posledný pod vedením odchádzajúceho generálneho riaditeľa Johna Donahoea.

Výsledky ponúkli zmiešané pocity. Zatiaľ čo zisk prekonal očakávania, tržby zaostali, čo spolu so zníženým výhľadom spôsobilo, že akcie Nike klesli o viac ako -5 % v rozšírenom obchodovaní. K obavám investorov prispelo aj rozhodnutie odložiť investor day, ktorý bol naplánovaný na 19. novembra.

Najdôležitejšie čísla

Nike vykázal pokles tržieb o 10 % na 11,59 miliardy USD, čo mierne zaostalo za očakávanými 11,65 miliardy USD. Táto malá odchýlka na tržieb je signálom, že spoločnosť stále bojuje s výzvami na svojich kľúčových trhoch, predovšetkým v Severnej Amerike a Európe, kde predaje stagnujú. Tržby z produktov značky Jordan, ktoré minulý rok dosiahli približne 7 miliárd USD, tiež zaostali za očakávaniami, čo je alarmujúce, pretože táto značka bola v posledných rokoch jedným z hlavných motorov rastu.

Kvartálne výsledky Nike
Zdroj: Nike IR

Zhoršila sa aj prevádzková zisková marža a to na 10,9 %, pričom prevádzkový zisk dosiahol 1,26 miliardy USD. Výrobca športovej obuvi a oblečenia zaznamenal pokles čistého zisku o 28 % na 1,05 miliardy USD. Aj napriek všetkým týmto negatívnym ukazovateľom sa organizácii podarilo prekonať očakávania v oblasti ziskov. Zisk na akciu predstavoval 0,70 USD, kým analytici predpokladali zisk na akciu na úrovni 0,52 USD.

Najdôležitejšie novinky

Jedným z najväčších problémov, ktorým Nike v súčasnosti čelí, je nadmerná produkcia a saturácia trhu ikonickými modelmi tenisiek. Modely ako Air Jordan 1, Air Force 1 a Dunk sa stali masovo dostupnými, čo viedlo k tomu, že stratili časť svojej exkluzivity. Nike teraz reaguje znížením produkcie týchto modelov o približne 35 %, no aj napriek tomu sa jej stále nedarí dostatočne rýchlo vyprázdňovať sklady. To vedie k tomu, že spoločnosť musí znižovať ceny týchto produktov, čo má negatívny dopad na jej marže.

Nový CEO, Elliott Hill, bude mať pred sebou náročnú úlohu. Hill už má skúsenosti s podobnou situáciou z roku 2017, keď viedol úspešné kroky na oživenie trhu. Avšak súčasný trh je oveľa konkurenčnejší, pričom značky ako Adidas, Asics a noví hráči ako Hoka rýchlo získavajú podiely na trhu.

Hillovým hlavným cieľom bude obnovenie vzťahov s veľkoobchodnými partnermi, ako sú Foot Locker a Dick’s Sporting Goods, ktoré počas Donahoeovho vedenia začali svoje regály zapĺňať konkurenčnými produktmi, keďže Nike sa sústredil na priamy predaj zákazníkom prostredníctvom svojich vlastných kanálov.

Kvôli týmto problémom sa Nike rozhodol odložiť investor day, čo ešte viac zvýšilo neistotu na trhu. Manažment však tvrdí, že jej cieľom je dať Hillovi dostatok času na prehodnotenie súčasných stratégií a prípravu dlhodobej vízie na obnovu rastu v nasledujúcich rokoch. Výhľad na nadchádzajúci kvartál nie je o nič optimistickejší. Spoločnosť predpovedá, že tržby v druhom kvartáli môžu klesnúť o ďalších 8 až 10 %, čo je ešte väčší pokles, než predpokladali analytici, ktorí očakávali pokles okolo 7 %. Navyše, Nike očakáva, že jej hrubá marža sa zníži o približne 150 bázických bodov, čo by mohlo ďalej tlačiť na ziskovosť spoločnosti v nasledujúcom období.

Nike však naďalej preukazuje silný záväzok k odmeňovaniu akcionárov. Spoločnosť už 22 po sebe nasledujúcich rokov zvyšuje dividendy. V prvom kvartáli Nike vrátil svojim akcionárom približne 1,8 miliardy USD, z čoho dividendy tvorili 558 miliónov USD, čo predstavuje nárast o 6 % v porovnaní s predchádzajúcim rokom. Spoločnosť tiež odkúpila akcie v hodnote 1,2 miliardy USD, ako súčasť štvorročného programu spätného odkupu akcií vo výške 18 miliárd USD, ktorý bol schválený v júni 2022.

Nike odkladá deň investorov, nového CEO čaká neľahká situácia
Zdroj: Tipranks

Akcie Nike


Akcie firmy od začiatku roka klesli o -16,6 % a za posledných 12 mesiacov klesli o -6,1% a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 88,8 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 23,8 násobok zisku na akciu (P/E), 25 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 17,5 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 132,9 miliardy USD. Súčasný dividendový výnos je 1,66 %.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokLuxusné akcie na vzostupe: Čína oživuje dopyt
Ďalší článokInflácia v eurozóne klesla pod 2 % cieľ ECB
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno