48 rokov nepretržitého rastu dividend

McDonald’s oznámil zvýšenie svojej štvrťročnej dividendy o 6 %. Nová dividenda bude vo výške 1,77 USD na akciu a bude vyplatená 16. decembra 2024. Akcie, ktoré budú zaregistrované do 2. decembra, budú mať nárok na túto vyššiu výplatu. Ročne to znamená 7,08 USD na akciu, čo zvyšuje atraktivitu investície do spoločnosti McDonald’s pre akcionárov.

McDonald’s, ktorý nedávno ohlásil expanziu v Nemecku, kde plánuje v najbližších rokov otvoriť 500 nových prevádzok, má bohatú históriu odmeňovania svojich akcionárov. Spoločnosť zvyšuje dividendy nepretržite už 48 rokov od prvého vyplatenia dividendy v roku 1976. Tento záväzok je súčasťou širšej stratégie Accelerating the Arches, ktorá podporuje dlhodobý ziskový rast spoločnosti.

McDonald's zvyšuje dividendy už 48. rok po sebe
Zdroj: Finviz

McDonald’s sa riadi jasnou filozofiou v rámci kapitálového rozdeľovania, investuje do rastu podniku a zároveň sa zameriava na návratnosť voľného cash flowu svojim akcionárom prostredníctvom dividend a nákupu vlastných akcií. Za posledné štvrťročné výsledky však ohlásil prvý pokles tržieb od roku 2020. Podnik zaostal za očakávaniami kvôli zhoršeniu spotrebiteľského správania.

Reťazec tiež čelí silnej konkurencii a meniacej sa spotrebiteľskej preferencii. McDonald’s sa dlhodobo drží na čele v boji o zákazníkov, ale konkurencia mu dýcha na krk. To vyústilo ku poklesu zákazníkov v USA. Analytici varujú, že návrat pohybu zákazníkov na úroveň z počiatku roka 2010 bude trvať až desaťročie. Pokles návštevnosti McDonald’s začal v roku 2012, keď reťazec odstránil dvojitý cheeseburger z Dollar Menu. Odvtedy sa návštevnosť znížila o 12 % do roku 2019, avšak rast tržieb z predaja kompenzoval tento pokles o 22 %. Počas pandémie COVID-19 sa rozdiel ešte zväčšil, keď priemerný účet narástol o 50 %, zatiaľ čo návštevnosť klesla o ďalších 10 %.

Akcie McDonald’s


Akcie firmy za posledných 12 mesiacov vzrástli o +12,2 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 300,5 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 26,3 násobok zisku na akciu (P/E), 23,5 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 19,4 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 215,5 miliardy USD. Súčasný dividendový výnos je 2,22 %.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokMeta Connect 2024: Budúcnosť virtuálnej reality a AI v podaní Marka Zuckerberga
Ďalší článokTechnologický gigant Intel na kolenách! Čo bude ďalej?
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno