Kvartálne výsledky

Dnes pred otvorením trhov v USA nám svoje účtovníctvo predostrel Accenture, líder v oblasti IT služieb a konzultingu. Výzvy v podobe ekonomickej neistoty a rastúcich úrokových sadzieb, ovplyvnili výdavky podnikov na IT služby. Sadzby sa však postupne znižujú a navyše sa generatívna AI ukazuje ako nový motor rastu pre organizáciu s hlavnou centrálou v Írsku.

Accenture pokračuje v investovaní do svojej budúcnosti s 35 akvizíciami v hodnote 5,2 miliardy USD len tento rok. Tieto strategické kroky majú za cieľ posilniť jej pozíciu na trhu a rozšíriť ponuku služieb pre klientov. Generatívna AI sa ukázala byť významným faktorom úspechu, keďže nové objednávky firmy v tejto oblasti dosiahli viac ako 900 miliónov USD.

Včera sa však objavili aj negatívne správy, Ministerstvo spravodlivosti USA vyšetruje firmu zato, že údajne účtovala vládnym agentúram v USA vyššie ceny, čo poslalo jej akcie nadol. Investori tak boli zvedaví nato, čo prinesú kvartálne výsledky za štvrtý fiškálny kvartál 2024. V nich Accenture splnil prekonal očakávania trhu ako v tržbách, tak aj v zisku. V reakcii na to, akcie vystrelili o +5,5 %.

Najdôležitejšie čísla

V rámci štvrtého kvartálu 2024 príjmy spoločnosti dosiahli 16,41 miliardy USD, čím mierne prekonali očakávania analytikov, ktoré boli na úrovni 16,39 miliardy USD. Spoločnosť taktiež oznámila nové objednávky v hodnote 20,1 miliardy USD, ktoré zahŕňajú 8,6 miliardy USD v rámci konzultačných služieb a 11,6 miliardy dolárov v oblasti riadených služieb. Tento silný výkon podporil dopyt po generatívnej umelej inteligencii (AI), ktorá sa rýchlo stáva kľúčovým sektorom pre Accenture. Generatívna AI priniesla v tomto kvartáli objednávky v hodnote 1 miliardy USD, pričom celkový objem objednávok z tejto oblasti dosiahol 3 miliardy dolárov za celý rok.

image 59

Čistý zisk sa vyšplhal na 1,72 miliónov USD, alebo 2,66 centov na akciu. Predstavitelia firmy prekvapili Wall Street, keď vykázali upravený čistý zisk na akciu 2,79 USD, keďže priemerný konsenzus analytikov predstavoval upravený EPS na úrovni 2,79 USD. 

Najdôležitejšie novinky

Accenture predstavil niekoľko strategických opatrení na podporu svojho budúceho rastu. Spoločnosť zvýšila svoju štvrťročnú dividendu o 15 % na 1,48 USD na akciu a zároveň predstavenstvo schválilo nové odkupy akcií v hodnote 4 miliardy USD, čo celkovú výšku schválených spätných odkupov zvýšilo na 6,7 miliardy USD.

Accenture urýchľuje svoje vedúce postavenie v oblasti AI a zaznamenáva nárast dopytu po svojich službách, ktoré pomáhajú firmám integrovať generatívnu AI do svojich operácií. Tento dopyt je hnacou silou aj v oblasti nových objednávok, kde AI objednávky dosiahli v tomto roku 3 miliardy dolárov.

Manažment stupuje do fiškálneho roku 2025 s jasným zameraním na inovácie v oblasti AI a pokračuje v budovaní svojho vedúceho postavenia v tejto rýchlo rastúcej technologickej oblasti. Firma sa teší zo silného portfólia klientov, vrátane rekordných 310 klientov kategórie „Diamond“, čo sú ich najväčší zákazníci s hodnotou objednávok presahujúcou 100 miliónov USD.

Pre prvý fiškálny kvartál 2025 spoločnosť očakáva tržby v rozmedzí 16,85 miliardy až 17,45 miliardy USD, čo prekonáva konsenzus trhu, ktorý očakával 16,94 miliardy USD. Pre celý fiškálny rok 2025 Accenture predpovedá tržby v rozpätí 66,84 až 68,79 miliardy USD, čo je mierne pod očakávaním analytikov, ktorí predpovedali tržby na úrovni 68,72 miliardy USD.

Akcie Accenture


Akcie firmy za posledných 12 mesiacov vzrástli o +8,5 % na 337,1 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 30,9 násobok zisku na akciu (P/E), 26,2 násobok očakávaného budúcoročného zisku na akciu (Forward P/E) a 18,7 násobok EV/EBITDATrhová kapitalizácia spoločnosti je 211,1 miliardy USD. Dividendový výnos je v súčasnosti 1,52 %.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokTechnologický gigant Intel na kolenách! Čo bude ďalej?
Ďalší článokTržby Costco stagnujú, zvýšenie poplatkov za členstvo sa prejaví až neskôr
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno