Čína odblokuje 113 miliárd USD pre trh

Čína pripravuje fond na stabilizáciu akciového trhu a poskytne minimálne 113 miliárd USD v rámci likviditnej podpory pre svoj trápiaci sa akciový trh. Po tomto oznámení akcie na pevninskej Číne aj v Hongkongu prudko vzrástli. Čínska ľudová banka (PBOC) vytvorí swapové mechanizmy, ktoré umožnia firmám v oblasti cenných papierov, fondom a poisťovniam získať likviditu od centrálnej banky na nákup akcií. Okrem toho sa plánuje zavedenie špecializovaného refinančného mechanizmu, ktorý umožní kótovaným spoločnostiam a ich hlavným akcionárom spätne nakupovať akcie a zvyšovať podiely.

Peking tak poskytne likviditnú podporu vo forme 71 miliárd USD prostredníctvom swapového mechanizmu a ďalších 42 miliárd USD prostredníctvom refinančného mechanizmu. Cieľom swapového mechanizmu je umožniť firmám, ako sú poisťovne a fondy, používať dlhopisy, akciové ETF a ďalšie aktíva ako kolaterál na získanie vysoko likvidných aktív, ako sú vládne dlhopisy. Získané finančné prostriedky môžu byť použité len na investície na akciovom trhu.

Guvernér PBOC Pan Gongsheng uviedol, že môžu postupne pridať ďalších 71 miliárd USD. Index CSI 300, benchmark čínskych akcií na pevnine, vzrástol po tomto oznámení o 4 %, čo predstavuje najlepší deň od marca 2022. V Hongkongu sa čínske akcie zvýšili takmer o 5 %. Len pre porovnanie, Index CSI 300 v tomto roku klesol o 2 %, kým S&P 500 vzrástol o 20 %. Známy čínsky index tak smeruje k bezprecedentnému štvrtému roku strát.

Úrady tiež znížili množstvo peňazí, ktoré musia banky držať v rezerve, a znížili kľúčovú sadzbu menovej politiky ako súčasť kroku, ktorý má pomôcť ekonomike splniť oficiálny ročný cieľ rastu okolo 5 %. Linda Lam z Union Bancaire Privee uviedla, že krok PBOC naznačuje jasný smer a je silným signálom, že centrálna banka je pripravená stabilizovať trh likviditou. To by mohlo krátkodobo vytvoriť obdobie priaznivej likvidity, pričom Čína získa čas na riešenie hlbších ekonomických problémov.

Guvernér PBOC Pan Gongsheng počas tlačovej konferencie uviedol, že PBOC zníži povinnú rezervu bánk o 50 bázických bodov, čo je známe ako rezervný pomer (RRR). Pan tiež oznámil, že 7-dňová repo sadzba sa zníži o 0,2 percentuálneho bodu, pričom naznačil, že ďalšie zníženie hlavnej úrokovej sadzby o 0,2 až 0,25 % by mohlo nasledovať. Hoci PBOC nezverejnil presný dátum, kedy tieto opatrenia nadobudnú účinnosť, Pan uviedol, že to bude v blízkej dobe a že ďalšie zníženie o 0,25 až 0,5 bázického bodu by mohlo prísť do konca roka.

Taktiež predstavil ďalšie opatrenia na podporu realitného trhu, vrátane zníženia úrokových sadzieb na existujúce hypotéky a predĺženia niektorých opatrení na ďalšie dva roky. Čína včera predstavila zníženie úrokových sadzieb na existujúce hypotéky o 0,5 percentuálneho bodu a zníženie zálohovej platby na druhé domy z 25 % na 15 %.

Po tomto oznámení zaznamenal Hang Seng Mainland Properties Index nárast o 5 %, čo vyvolalo prudký rast akcií developerov kótovaných v Hongkongu. Akcie spoločností China Resources Land, Longfor Group Holdings a China Overseas Land & Investment vzrástli o 4,49 %, 4,57 % a 5,41 %.

Čína zachraňuje tamojšie akciové trhy
Zdroj: China Daily

Druhá najväčšia ekonomika sveta čelí deflačným tlakom a snaží sa stimulovať ekonomický rast. Očakávania, že Čínska ľudová banka (PBOC) zrýchli tempo uvoľňovania menovej politiky, minulý týždeň posilnili špekulácie, najmä po tom, čo americký Federálny rezervný systém (Fed) zahájil svoj cyklus uvoľňovania znížením úrokových sadzieb o 0,5 percentuálneho bodu. PBOC naposledy upravila krátkodobé a dlhodobé referenčné sadzby v júli, čím reagovala na hospodárske výzvy.

Rekordne nízke výnosy dlhopisov

Výnos na 10-ročných čínskych vládnych dlhopisoch klesol o 3,2 bázického bodu na 2,041 %, čo je najnižšia hodnota v histórii. Výnosy na 30-ročných dlhopisoch dosiahli rekordne nízkych 2,168 %. Podľa Winsona Phoona, vedúceho výskumu fixného príjmu v Maybank, bol tento pokles výnosov spôsobený väčším než očakávaným uvoľňovaním menovej politiky zo strany PBOC, konkrétne 20-bodovým znížením 7-dňovej repo sadzby.

Čo dlhodobý vplyv?

Hoci tieto opatrenia pomôžu zvýšiť likviditu a krátkodobo zlepšiť dôveru investorov, Zhou Nan, investičný riaditeľ Shenzhen Longhui Fund Management, varoval, že nemôžu zásadne zmeniť dlhodobý trend trhu. Podľa neho existuje vysoká pravdepodobnosť, že trh ešte klesne, než dosiahne dno.

Čínske regulačné úrady už dlhšie skúmajú možnosti vytvorenia fondu na stabilizáciu trhu, ktorý by podporil akciový trh, pričom však niektorí investori pochybujú o jeho efektivite. Sentiment na trhu ostáva negatívny kvôli dlhoročnej kríze v oblasti nehnuteľností a slabej spotrebiteľskej dôvere. Do tohto sa pridávajú geopolitické trenice s USA a EÚ. V roku 2024 čínske štátne fondy investovali viac než 80 miliárd USD do domácich ETF, aby podporili ceny akcií. Regulačné úrady tiež zaviedli prísnejšie obmedzenia na short selling a kvantitatívne obchodovanie, aby znížili volatilitu a zabránili ďalšiemu poklesu cien akcií.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie čínskych spoločností si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokIntel na predaj? Qualcomm zvažuje najväčšiu technologickú akvizíciu
Ďalší článokEurópske banky: UniCredit chce zmeniť európsky bankový sektor
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno