Trhy v prepade: S&P 500 v poklese

Investori vstúpili do septembra prudkým prepadom akcií, keď trhy v utorok začali jeden z historicky najhorších mesiacov pre trhy. Medzi spoločnosťami, ktoré ťahali technologické akcie nadol, dominovala Nvidia a ďalšie čipové firmy. Prepad prichádza v týždni plnom dôležitých makroekonomických údajov, ktorý vyvrcholí významnou správou o zamestnanosti. Tá totiž v minulom mesiaci vyvolala obavy z recesie.

Všetky hlavné americké indexy poklesli, pričom Dow Jones Industrial Average klesol o 1,5 %, čo predstavuje prepad o viac ako 600 bodov. Index S&P 500 oslabil o 2,1 %, ide tak o najhorší štart do septembra od roku 2015 a technologický Nasdaq Composite klesol o 3,3 %. Nasdaq 100, ktorý sa zameriava iba na 100 najväčších spoločností obchodovaných na burze Nasdaq, dokonca zaznamenal najhorší vstup do septembra od roku 2002.

Trhy v prepade, S&P 500 s najhorším štartom do septembra od roku 2015
Zdroj: Finviz

Prečo akcie klesajú?

Akcie klesli z blízkych historických maxím, keď sa Wall Street pripravuje na potenciálne búrlivý september po hektickom auguste. Investori zvažujú riziko neočakávaných ekonomických údajov či prekvapení súvisiacich s prezidentskými voľbami v mesiaci, ktorý je tradične považovaný za jeden z najhorších pre finančné trhy, s priemerným poklesom až o -13,5 %.

S&P 500 s najhorším štartom do septembra od roku 2015
Zdroj: BofA

Hlavným dôvodom prepadu boli makro údaje z USA. Aktivita v americkom výrobnom sektore totiž v auguste pokračovala v poklese. Index nákupných manažérov (PMI) v americkom výrobnom sektore dosiahol v auguste 47,2, čo je vyššia hodnota ako v júli, avšak ekonómovia očakávali index na úrovni 47,5 bodu. Pod vývoj vo výrobnom sektore sa podpísal najmä segment zamestnanosti. 

Indexy stiahla nadol najviac Nvidia, tá klesla takmer o 10 %, keď investori reagovali na slabší výhľad ziskov a pretrvávajúce otázky ohľadom budúcnosti obchodov s umelou inteligenciou. Nvidia zaznamenala rekordný prepad trhovej hodnoty o 279 miliárd USD. To predstavuje najväčší jednodňový pokles trhovej hodnoty akejkoľvek americkej spoločnosti v histórii. Predchádzajúci rekord držala spoločnosť Meta, ktorá 3. februára 2022 stratila 232 miliárd USD. O tom, čo navarila Nvidia v najnovších kvartálnych výsledkoch, sme Vás informovali aj v najnovšej časti nášho podcastu, akcie na 10 minút, v ktorom sa venujeme tomu najdôležitejšiemu na globálnych finančných trhoch:

Padali však aj ďalšie známe mená v oblasti čipov ako On Semiconductor,ktorý klesol o 9 %, Intel o 8,8 %, Advanced Micro Devices (AMD) o 7,8 %, Qualcomm padol o 6,9 % a Broadcom zaznamenal pokles o 6,2 %. Broadcom plánuje tento týždeň zverejniť svoje kvartálne výsledky, čo môže priniesť ďalšie pohyby.

Prepad zažil aj americký výrobca lietadiel Boeing, keď akcie firmy klesli o 7,3 %, po znížení cieľovej ceny od Wells Fargo, čo zdôraznilo tlak na peňažný tok spoločnosti pri práci na vývoji nových lietadiel. Spoločnosť tiež čelí veľkému potenciálnemu štrajku, pretože jej pracovníci v štáte Washington sa chystajú štrajkovať, ak sa dohoda nedotiahne do úspešného konca do konca tohto mesiaca. Boeing tak od začiatku roka odpísal už viac ako tretinu hodnoty.

Očakávaná správa o zamestnanosti v auguste

V centre pozornosti investorov je na najbližšie dni správa o zamestnanosti za august, ktorá bude zverejnená v piatok a môže ovplyvniť, o koľko americká centrálna banka zníži úrokové sadzby na svojom septembrovom zasadnutí. Inflácia sa začína spomaľovať, a preto sú tvorcovia monetárnej politiky obozretní a očakávajú stabilizáciu pracovného trhu.

Investori sa snažia zistiť, či signály o spomalení z júlovej správy o zamestnanosti boli prehnané alebo ide o včasné varovanie pred širším spomalením. Ekonomika Spojených štátov by podľa očakávaní mohla v auguste pridať 163 000 pracovných miest, pričom miera nezamestnanosti by mohla klesnúť na 4,2 %. Ak sa objavia náznaky problémov, mohlo by to vytvoriť tlak na FED, aby znížil úrokové sadzby výraznejšie. V utorok trh očakával s 41 % pravdepodobnosťou zníženie sadzieb o 50 bázických bodov namiesto 25 bodov.

Trhy v prepade, S&P 500 s najhorším štartom do septembra od roku 2015
Zdroj: CME Group

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie amerických spoločností môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

xtb
xtb
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokNajväčší jednodňový pokles v americkej histórii: Nvidia prišla o 279 miliárd USD
Ďalší článokTrio softvérových hviezdičiek Asana, GitLab a Zscaler s veľkými pohybmi
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno