More

    Saudskoarabský štátny ropný gigant Saudi Aramco hlási v 2. štvrťroku pokles zisku. Aké sú dôvody tohto poklesu?

    Saudskoarabský štátny ropný gigant Saudi Aramco hlási v 2. štvrťroku pokles zisku. Aké sú dôvody tohto poklesu?

    Saudi Aramco – Dôvody poklesu zisku

    Saudskoarabský štátny ropný gigant Saudi Aramco vykázal v utorok pokles zisku za druhý štvrťrok o 3,4 %, čo je dôsledok nižšej produkcie ropy a nižších rafinérskych marží. Čistý zisk spoločnosti za tri mesiace do konca júna 2024 dosiahol 29,03 miliardy USD, čo prekonalo očakávania analytikov, ktorí predpovedali zisk 27,7 miliardy USD.

    Pokles zisku o 3,4 % je „odrazom najmä vplyvu nižších predaných objemov ropy a oslabenia rafinérskych marží“, uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Aj napriek tomuto poklesu Saudi Aramco oznámilo dividendy za druhý štvrťrok vo výške 31,1 miliardy USD, vrátane 10,8 miliardy USD spojených s výkonom. Minulý rok spoločnosť zaviedla tento typ dividendy, čo je medzi spoločnosťami kótovanými na burze nezvyčajná prax.

    Manažment očakáva za rok 2024 celkové dividendy vo výške 124,2 miliardy USD, čo je zhruba v súlade s predchádzajúcim odhadom 124,3 miliardy USD. Saudská vláda vlastní takmer 81,5 % podielu v spoločnosti a vo veľkej miere sa spolieha na príjmy od Aramco, ktoré zahŕňajú licenčné poplatky a dane. Investičný fond Saudskej Arábie PIF vlastní ďalších 16 % v spoločnosti a tiež profituje z dividend.

    Saudská Arábia, najväčší svetový vývozca ropy, v súčasnosti produkuje približne deväť miliónov barelov denne, čo je výrazne pod jej kapacitou 12 miliónov barelov denne. Produkcia v júni dosiahla v priemere 8,8 milióna barelov denne, uviedla minulý týždeň spoločnosť Jadwa Investment so sídlom v Rijáde. Toto relatívne nízke číslo odráža škrty, na ktorých sa dohodli najväčší producenti ropy z aliancie OPEC+, aby zvýšili ceny komodity. Produkcia zostane znížená minimálne do októbra, kedy dohoda OPEC+ ohlásená v júni 2024 umožní „postupné mesačné zvyšovanie“, dodala spoločnosť Jadwa.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.