Nikkei 225 v prepade

Japonský akciový index Nikkei 225 sa dnes prepadol o viac ako 12,4 %, keď sa investori obávajú, že americká ekonomika môže byť v horšom stave, než sa očakávalo. Investori predávali širokú škálu akcií, čo spôsobilo masívny prepad trhu. Index klesol o 4 451,28 bodov na 31 458,42 bodov. V piatok pritom klesol o 5,8 % a za posledné dva obchodné dni zaznamenal najhorší dvojdňový pokles v histórii, keď sa prepadol o 18,2 %.

Japonské akcie v kolapse. Najhorší deň od "Čierneho pondelka"
Zdroj: Chartr

Strata 12,4 % bola najhorším dňom pre index od „Čierneho pondelka“ v roku 1987. Najväčší jednorazový pokles zaznamenal počas „Čierneho pondelka“ v roku 1987, keď klesol o 3 836 bodov alebo 14,9 %. V októbri 2008 počas globálnej finančnej krízy klesol o 11,4 % a o 10,6 % po masívnych zemetraseniach a jadrových haváriách v severovýchodnom Japonsku v marci 2011. Japonský index vymazal všetky svoje tohtoročné zisky a dostal sa do straty. Japonské akcie potvrdili medvedí trh, keď indexy Nikkei 225 a Topix klesli o viac ako 12 %. Benchmarkové indexy klesli o viac ako 20 % od svojich historických maxím z 11. júla.

Japonský index Nikkei 225 klesol najviac od "Čierneho pondelka" v októbri 1987
Zdroj: Google

Ceny akcií v Tokiu klesali od stredy, keď japonská centrálna banka Bank of Japan zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu. Benchmark je teraz približne o 3,8 % nižší ako pred rokom. Vlna predajov zasiahla všetky druhy spoločností. Akcie spoločnosti Toyota klesli o 11 % a Honda stratila 13,4 %. Výrobca počítačových čipov Tokyo Electron klesol o 15,8 % a firma Mitsubishi Financial Group sa prepadla o 18,4 %.

Vplyv jenu a ďalšie trhy v Ázii

Jen tiež posilnil na svoju najvyššiu úroveň voči doláru od januára, naposledy sa obchodoval na úrovni 142,09. Juhokórejský index Kospi klesol o 8,77 %, uzavrel na úrovni 2 441,55, a malý Kosdaq (burza cenných papierov v Južnej Kórei) zaznamenal prepad o 11,3 %, končiac na úrovni 691,28. Kvôli veľkému výpredaju boli aktivované obmedzovače obchodu, čo pozastavilo obchodovanie pre tieto dva indexy na približne 20 minút. Obmedzovače obchodu sa aktivujú, ak akcie stúpnu alebo klesnú o 8 %.

Investori čakali na kľúčové obchodné údaje z Číny a Taiwanu, ako aj na rozhodnutia centrálnych bánk z Austrálie a Indie. Čínsky sektor služieb v júli zrýchlil, pričom index nákupných manažérov krajiny stúpol na 52,1 v júli, oproti 51,2 v júni. Prieskum Caixin uviedol, že zrýchlenie rastu bolo spôsobené rýchlejším rastom nového obchodu, „podporeným trvalými zlepšeniami podmienok dopytu a rozširovaním ponuky služieb.“

Taiwanský benchmarkový index, Taiwan Weighted Index, klesol o viac ako 8 %, ťahaný technologickými a realitnými akciami, zatiaľ čo austrálsky S&P/ASX 200 klesol o 3,7 % na 7 649,6. Centrálna banka Austrálie začína dnes svoje dvojdňové zasadnutie o menovej politike. Ekonómovia očakávajú, že centrálna banka udrží sadzby stabilné na úrovni 4,35 %, ale trhy budú sledovať vyhlásenie o menovej politike, aby získali jasnosť o tom, či RBA stále zvažuje zvýšenie sadzieb.

Ďalšie zaujímavosti zo sveta investovania
Akcie jednotlivých spoločností si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

xtb
xtb
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokČo čaká finančné trhy tento týždeň? Stručný prehľad
Ďalší článokGlobálne trhy v panike: Najväčší prepad za posledné roky
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno