More

    Akcie Heineken klesli o 8 % po tom, čo podnik nesplnil očakávania rastu zisku za prvý polrok a zaznamenal čistú stratu.

    Akcie Heineken klesli o 8 % po tom, čo podnik nesplnil očakávania rastu zisku za prvý polrok a zaznamenal čistú stratu.

    Heineken – nižší zisk a čistá strata

    Akcie Heineken klesli o 8 % po tom, čo spoločnosť nesplnila očakávania rastu zisku za prvý polrok. Holandská spoločnosť zaznamenala čistú stratu, ktorú pripisuje svojej investícii do čínskej firmy CR Beer, ktorá utrpela pokles ceny akcií. Predaje piva rástli menej, ako sa predpokladalo, a rast zisku v Európe sklamal analytikov.

    Prevádzkový zisk vykázal organický rast o 12,5 %, čo je menej ako konsenzuálny odhad 13,2 %. Predaje piva, ktoré mali rásť o 3,4 %, vzrástli len o 2,1 %. Heineken zaznamenal čistú stratu 95 miliónov EUR, najmä kvôli nepeňažnej strate 874 miliónov EUR z investície do čínskej pivovarníckej firmy CR Beer. Spoločnosť uviedla, že táto strata bola výsledkom poklesu ceny akcií CR Beer kvôli obavám o spotrebiteľský dopyt v Číne, nie kvôli operatívnemu výkonu čínskej firmy.

    CEO Heineken, Dolf van den Brink, vyjadril spokojnosť s „solídnym výkonom v prvom polroku“ a opísal rast objemu ako „vyvážený a široko založený“ s 5 % nárastom prémiových produktov. Podnik revidoval svoju prognózu organického rastu prevádzkového zisku na rok na rozmedzie medzi 4 % a 8 %. Pôvodná prognóza počítala s nízkym až vysokým jednociferným rastom.

    Barclays analytici v pondelkovej správe uviedli, že Heineken zhromaždil momentum po optimistických komentároch na nedávnej konferencii, čo viedlo trh k zlepšeniu odhadov. Avšak tieto výsledky nesplnili očakávania, čo naznačuje, že existuje rozdiel medzi komunikáciou spoločnosti a očakávaniami analytikov.

    Heineken uviedol, že „konsolidoval vedúcu pozíciu“ v predaji pív s nízkym a nulovým obsahom alkoholu, pričom predaj Heineken 0.0, piva bez alkoholu, vzrástol o 14 %. Táto kategória zaznamenala dvojciferný rast na trhoch vrátane Brazílie, Egypta, Vietnamu a Veľkej Británie. Van den Brink opísal túto kategóriu ako „čoraz dôležitejšiu“ pre spoločnosť, najmä Heineken 0.0. Výskum trhu naznačuje, že rast produktov s nízkym a nulovým obsahom alkoholu, vrátane piva, by mal v nasledujúcich rokoch výrazne prekonať širší alkoholový priemysel, čo z neho robí kľúčový cieľ pre etablované značky aj nových hráčov.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.