More

    Japonský index Nikkei 225 dosiahol rekordné maximum, investori očakávajú vystúpenie predsedu Fedu.

    Japonský index Nikkei 225 dosiahol rekordné maximum, investori očakávajú vystúpenie predsedu Fedu.

    Nikkei 225 na maxime

    Japonský index Nikkei v utorok dosiahol rekordné maximum, zatiaľ čo investori netrpezlivo čakali na vystúpenie predsedu FEDU Jeroma Powella, aby zistili, či bude podporovať zníženie úrokových sadzieb po dôkazoch o ochladzovaní amerického trhu práce. Index Nikkei vyskočil o 2,3 % na rekordné maximum, podporený akciami výrobcov polovodičov, zatiaľ čo najširší index ázijsko-pacifických akcií MSCI mimo Japonska vzrástol o 0,4 %, tesne pod dvojročným maximom z predchádzajúceho dňa.

    Taiwanské akcie tiež dosiahli rekordné maximum pred tým, ako narazili na výber ziskov a naposledy klesli o 0,1 %. Čínsky index blue-chip vzrástol o 1,1 % a hongkonský index Hang Seng vzrástol o 0,5 %. Powell má vystúpiť pred Kongresom v utorok a stredu, pričom investori očakávajú, že séria slabých údajov z trhu práce výrazne zvýšila šancu na zníženie úrokových sadzieb v septembri na približne 80 %.

    „Myslím si, že trhy získali určitý optimizmus, že Powell bude opatrne holubičí a že index spotrebiteľských cien (CPI) neskôr tento týždeň potvrdí, že dezinflácia je opäť na správnej ceste,“ povedal Shane Oliver, hlavný ekonóm spoločnosti AMP. „Čo mi príde rozumné. Keď sa pozriete na americkú ekonomiku, väčšina údajov oslabuje. Údaje o pracovných miestach v piatok boli slabšie, nezamestnanosť rastie. Väčšina vedúcich ukazovateľov trhu práce ochladzuje.“

    Hlavnou ekonomickou udalosťou tohto týždňa bude správa o amerických spotrebiteľských cenách (inflácií) vo štvrtok, kde sa očakáva, že hlavná inflácia za jún spomalí na 3,1 % z májových 3,3 %, pričom jadrová inflácia sa očakáva na úrovni 3,4 %. Pre zvyšok roku 2024 trhy plne oceňujú celkové zníženie o 50 bázických bodov, čo zodpovedá dvom zníženiam sadzieb. Japonský jen sa udržal na úrovni 160,95 USD po tom, čo minulý týždeň dosiahol 38-ročné minimum na úrovni 161,96 USD.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie japonských spoločnosti môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.