More

    Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny pokračuje v poklese. Čo to znamená pre ekonomiku?

    Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny pokračuje v poklese. Čo to znamená pre ekonomiku?

    Výrobný sektor eurozóny zaznamenáva zrýchlený pokles

    Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny pokračovala v poklese aj v júni, pričom tempo poklesu sa ešte zrýchlilo. Hoci bol pokles miernejší než predbežný odhad, výsledky ukazujú, že rast vo výrobnom sektore sa nedostavil už dva roky. Konečný index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor štátov menovej únie dosiahol v júni 45,8 bodu, oproti májovej hodnote 47,3 bodu. Hranica 50 bodov pritom oddeľuje rast od poklesu.

    Nové objednávky a produkcia ako hlavné faktory

    Vývoj v sektore bol ovplyvnený predovšetkým novými objednávkami a produkciou. Index pre nové objednávky klesol na 44,4 bodu zo 47,3 bodu v máji, čo znamená, že nové objednávky klesajú už viac než dva roky bez prerušenia. To je rekordný pokles, ktorý sa odrazil aj na vývoji produkcie, kde index klesol na šesťmesačné minimum 46,1 bodu z májových 49,3 bodu. Aj tu bol pokles miernejší než predbežný odhad, ktorý stanovil príslušný index pre produkciu na úrovni 46 bodov.

    Pre ekonomiku eurozóny tieto výsledky znamenajú pokračovanie obdobia bez rastu vo výrobnom sektore, čo môže mať širokospektrálne dopady. Klesajúce nové objednávky naznačujú slabnúci dopyt, čo môže viesť k znižovaniu výroby a potenciálne aj k strate pracovných miest v sektore. Pretrvávajúce problémy vo výrobnom sektore môžu zároveň ovplyvniť ďalšie sektory ekonomiky, čím sa môže znižovať celkový ekonomický rast eurozóny. Celkovo tieto údaje poukazujú na potrebu hľadania nových stratégií a opatrení na stimuláciu rastu a zvýšenie dopytu vo výrobnom sektore eurozóny, aby sa zabránilo ďalšiemu prehlbovaniu ekonomických problémov v regióne.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie európskych spoločností si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.