Kvartálne výsledky

JPMorgan Chase, najväčšia banka v USA, zažíva úspešné obdobie, čomu pomáhajú vysoké úrokové sadzby. V minulom roku dokonca banka zarobila najviac vo svojej viac ako 200 ročnej histórii. V rámci tretieho kvartálu opäť preukázala svoju schopnosť čeliť ekonomickým výzvam. Podobne ako iné veľké americké banky, aj JPMorgan čelí klesajúcemu dopytu po úveroch, čo je spôsobené vysokými úrokovými sadzbami, ktoré brzdia spotrebiteľov v rozhodovaní sa o nové pôžičky.

Napriek tomu, CEO Jamie Dimon a CFO Jeremy Barnum optimisticky tvrdia, že americká ekonomika zostáva silná pre spotrebiteľov aj veľké podniky. Dimon dokonca naznačil, že Fed možno dosiahol „soft landing“. JPMorgan v podstate prekonal očakávania z pohľadu všetkých kľúčových ukazovateľov, na čo jeho akcie vzrástli o +4,5 % a vyhrievajú sa tak na novom historickom maxime.

Najdôležitejšie čísla

Výsledky za tretí kvartál 2023 naznačujú stabilnú výkonnosť banky. Tržby za tretí kvartál dosiahli 43,3 miliardy USD, čo prekonalo očakávania analytikov, ktorí predpovedali 41,9 miliardy USD. To znamená medziročný nárast tržieb o 7 %. Na strane ziskov, JPMorgan zarobil 12,9 miliardy USD, čo je len mierny pokles o 1,9 % v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka, keď čistý zisk dosiahol 13,1 miliardy USD. Čistý zisk na akciu (EPS) dosiahol 4,37 USD, čo prekonalo odhady analytikov vo výške 4,01 USD.

Jedným z dôležitých faktorov ziskovosti boli čisté úrokové výnosy (NII), ktoré v porovnaní s predchádzajúcim obdobím rástli, pričom banka očakáva ich ďalšie zvýšenie v nadchádzajúcich kvartáloch. NII (net interest income), pod týmto ukazovateľom si predstavte rozdiel medzi tým čo na úrokoch banka dostane a čo vyplatí svojim klientom. Čím vyššie NII tým lepšie pre banky. V zásade platí, že čím vyššie sú rokové sadzby tým lepšie je to pre banky, pretože majú vyšší NII a samozrejme opačne. NII v tomto kvartáli boli na úrovni 23,5 miliardy, pričom sa očakávalo 22,7 miliardy. To predstavuje medziročný rast o 3 %.

JPMorgan zaznamenala aj 3,1 miliardy USD v nákladoch na úvery, pričom z nich 2,1 miliardy USD boli odpísané pôžičky, hlavne z oblasti spotrebiteľských kreditných kariet. Napriek týmto nákladom Barnum poznamenal, že úverová kvalita je stále v poriadku, bez závažných problémov na strane spotrebiteľov. Banka naďalej očakáva rast zisku aj v nasledujúcom období, hoci očakávané znižovanie úrokových sadzieb v podaní americkej centrálnej banky môže mierne znížiť marže z úverovania.

NIR (non- interest revenue), čo zosobňuje neúrokové tržby bol na úrovni 19,8 miliardy USD, o 11 % viac ako v minulom roku. Poplatky za investičné bankovníctvo predstavovali 2,3 miliardy USD, čo predstavuje medziročný rast o 31 %. V treťom kvartáli JPMorgan profitovala z pozitívnych trendov v oblasti investičného bankovníctva, pričom poplatky z tejto oblasti stúpli o 31 % na 2,2 miliardy USD. Tieto výsledky ukazujú, že aj napriek miernym obavám z ekonomického spomalenia si banka dokáže udržať vysokú ziskovosť.

Najdôležitejšie novinky

Investori sa zameriavali najmä na slabý dopyt po nových úveroch. Banky ako JPMorgan hlásili, že záujem o pôžičky zostáva nízky, čo je dôsledkom vysokých úrokových sadzieb. Spotrebitelia sú opatrní pri prijímaní nových dlhov a čakajú, či Federálny rezervný systém zníži úrokové sadzby ešte viac. Hoci Fed už úroky mierne znížil, ich plný efekt sa na trhu ešte neprejavil. Tento vývoj naznačuje, že spotrebitelia stále váhajú s novými úvermi, kým neuvidia ďalšie kroky zo strany centrálnej banky.

Napriek týmto výzvam JPMorgan zdieľala optimistický pohľad na stav americkej ekonomiky. Podľa finančného riaditeľa Barnuma, ekonomika vykazuje „soft landing“, čo znamená úspešné znižovanie inflácie pri zachovaní stabilného rastu. Tento vývoj je pre banku pozitívny, pretože pokračujúca spotreba a zdravé podnikové financie by mali podporiť dlhodobú ziskovosť.

Ďalšou zaujímavou správou bolo, že JPMorgan pokračuje v zvyšovaní svojich očakávaní z úrokových výnosov aj po znížení sadzieb Fedu. To signalizuje, že banka očakáva vyššie zisky z úverovania, čo môže byť pozitívny signál pre investorov. Navyše, tržby z oblasti obchodovania a investičného bankovníctva zostali silné, čo je dôkazom, že napriek určitým tlakom na úverovom trhu si banka udržiava diverzifikovaný zdroj príjmov.

Akcie JPMorgan Chase


Akcie banky za posledných 12 mesiacov vzrástli o +50,3 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 222,3 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 12,4 násobok zisku na akciu (P/E) a 13,4 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E). Trhová kapitalizácia spoločnosti 625,8 miliardy USD. Súčasný dividendový výnos je 2,25 %.


Ďalšie výsledky z tejto kvartálnej sezóny

Expanzia Domino’s Pizza zaseknutá, zníženie výhľadu na tento rok
PepsiCo s globálnym poklesom tržieb aj objemom predaja

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokČo čaká finančné trhy tento týždeň? Stručný prehľad
Ďalší článokTesla a Robotaxi: Naozaj revolúcia, alebo len ďalší sľub?
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno