Rio Tinto kupuje Arcadium

Jedna z najväčších ťažobných spoločností na svete, Rio Tinto, kúpi amerického ťažiara lítia Arcadium Lithium za 6,7 miliardy USD. Tento krok z nej spraví jedného z popredných svetových producentov lítia, čo posilní jej pozíciu v rýchlo rastúcom segmente surovín pre batérie do elektromobilov. V rámci producentov lítia sa tak zaradí vedľa gigantov ako Albemarle a SQM.

Rio Tinto sa dohodlo, že za každú akciu Arcadium zaplatí 5,85 USD, čo predstavuje o 90 % viac v porovnaní s jej záverečnou cenou z 3. októbra, deň predtým, čo sa prvý krát objavili správy o tejto možnej dohode. Akvizícia je považovaná za strategický krok, ktorý má zabezpečiť Rio Tinto prístup k dôležitým zásobám lítia.

image 49
Zdroj: Mining

Arcadium Lithium je ťažobná spoločnosť, ktorá pôsobí v Argentíne, Austrálii, Kanade a Spojených štátoch. Rio Tinto tak prostredníctvom tejto akvizície získa kontrolu nad baňami na lítium, spracovateľskými zariadeniami a bohatými ložiskami, ktoré sú pre spoločnosť strategicky dôležité v čase, keď dlhodobý dopyt po lítiu v súvislosti s výrobou batérií stále rastie. Zákazníci spoločnosti Arcadium, vrátane automobilových gigantov Tesla, BMW a General Motors, získavajú priamy prístup k lítiu potrebnému pre svoje výrobné linky.

Aj keď ceny lítia v posledných mesiacoch klesli v dôsledku nadmernej ponuky z Číny a spomalenia predaja elektrických vozidiel, tento pokles spravil ťažobné spoločnosti ako Arcadium atraktívnymi cieľmi pre akvizície. Rio Tinto touto akvizíciou reaguje na meniace sa podmienky trhu a snaží sa zabezpečiť dlhodobý prístup k jednej z kľúčových surovín pre elektromobilitu.

Akcie Rio Tinto


Akcie firmy od začiatku roka klesli o -12,2 % a za posledných 12 mesiacov vzrástli o +6,9 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 66,4 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 10,1 násobok zisku na akciu (P/E), 9,7 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 5,8 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 107,2 miliardy USD. Súčasný dividendový výnos je 5,45 %.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJFinanceYahoo, FocusGuru
Predchádzajúci článokČo je index S&P 500 a ako do neho investovať?
Ďalší článokTSMC ťaží z AI boomu, tržby vzrástli medziročne o 40 %
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno