Umelá inteligencia ako hnací motor rastu

Akcie americkej spoločnosti Super Micro Computer vyskočili o približne 15 %, po tom, čo manažment oznámil, že kvartálne expeduje viac ako 100 000 grafických procesorov (GPU). Nárast je poháňaný rastúcim dopytom po hardvéri potrebnom na spracovanie údajov pre generatívnu umelú inteligenciu (AI), pričom jeden z najnovších členov Nasdaqu 100 je jedným z hlavných výrobcov serverov s AI čipmi vrátane tých od Nvidie.

Rastúca popularita generatívnej AI technológie výrazne zvyšuje dopyt po výkonných hardvérových riešeniach, ktoré dokážu spracovať veľké množstvo dát. Super Micro tento trend využíva na maximum a predstavitelia organizácie uvádzajú, že nasadili viac ako 100 000 GPU s riešením kvapalinového chladenia (DLC) pre niektoré z najväčších AI centier na svete.

Tento pokrok posilňuje trhovú pozíciu Super Micro. Tá je uznávaná pre svoje inovatívne kvapalinové chladenie, ktoré poskytuje väčšiu úsporu energie v porovnaní s tradičným vzduchovým chladením používaným v dátových centrách. Tento rast akcii pridal na trhovej kapitalizácii spoločnosti viac ako 3 miliardy USD.

Nvidia a Super Micro ťažia z AI boomu

Vďaka týmto novým technologickým vylepšeniam si Super Micro upevňuje svoju pozíciu medzi poprednými výrobcami AI infraštruktúry. Nvidia, ktorá je kľúčovým dodávateľom AI čipov, zaznamenala taktiež nárast svojich akcií o viac ako 4 %. Pondelkový rast akcií Super Micro priniesol úľavu investorom, najmä po tom, čo spoločnosť čelila poklesom v dôsledku obvinení od Hindenburg Research.

Koncom augusta totiž Hindenburg Research obvinila firmu z účtovných manipulácií a iných závažných pochybení. Na základe tejto správy klesli akcie spoločnosti, ktorá bola dovtedy jednou z najvýkonnejších v rámci indexu S&P 500, až o 20 %. Prepad bol o to tvrdší, keď firma oznámila, že nebude schopná podať výročnú správu včas bez. Výsledkom bol augustový pokles akcií o 38 %, čo je najhorší mesačný výkon v histórii spoločnosti. Od maxima z marca tohto roku sa pritom akcie podniku prepadli o takmer 60 %, čo spôsobilo pokles trhovej kapitalizácie o 35 miliárd USD.

V súčasnosti však Super Micro, okrem úspechov v oblasti predaja GPU, uviedol na trh nový rad DLC produktov, ktoré umožňujú najvyššiu hustotu GPU na racku, až 96 Nvidia B200 čipov na rack. Toto riešenie poskytuje až 40 % úsporu energie a 80 % úsporu miesta, čo predstavuje významnú inováciu pre veľké AI implementácie s vysokou spotrebou energie. Gadjo Sevilla, senior AI analytik pre eMarketer, uviedol, že tieto úspory môžu byť pre Super Micro kľúčovou konkurenčnou výhodou oproti iným hráčom na trhu.

Super Micro: Úspech s GPU a inovatívny chladiaci systém
Zdroj: Super Micro IR

Predstavte si rack ako veľkú skrinku v serverovni, kde sa ukladajú všetky servery (čiže výkonné počítače). Čo znamená „hustota GPU na racku“? V jednoduchosti ide o to, koľko grafických procesorov môžeš do jedného stojana vložiť. Super Micro dokáže do jedného racku vložiť až 96 čipov Nvidia B200, čo je oveľa viac, ako bolo doteraz možné. Tento nový produkt šetrí aj energiu a miesto, až o 40 % menej energie a 80 % menej miesta. To je obrovská výhoda, pretože veľké dátové centrá často čelia problémom s nedostatkom priestoru a veľkými účtami za elektrinu.

Akcie Super Micro Computer


Akcie firmy od začiatku roka vzrástli o +67,2 % a za posledných 12 mesiacov vzrástli o +64,6 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 47,7 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 23,8 násobok zisku na akciu (P/E), 10,7 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E) a 21,9 násobok EV/EBITDA. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 27,9 miliardy USD.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokČínske akcie: prichádza obrat po rokoch utrpenia?
Ďalší článokVýnosy 10-ročných dlhopisov opäť nad 4 %, čas na nákup?
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno