TOP 4 komodity v roku 2024 – Zlato

Najpopulárnejší drahý kov má za sebou 3 týždenné nárasty v rade. Tento rok jeho cena vzrástla už o viac ako 30% a prvýkrát sa dostala na rekordných 2 685 USD. Tento nevídaný nárast zo zlata urobil jednu z najúspešnejších komodít tohto roku. Treba ale povedať, že zlato v tomto období nerástlo samo. Na tejto vlne sa zviezlo aj striebro, ktoré rástlo dokonca o 40 %, čím svojou výkonnosťou prekonalo aj vyššie spomínané zlato.

Môže však tento rast pokračovať? Situácia zatiaľ vyzerá pozitívne. Pokles úrokových sadzieb v USA bol pre zlato veľmi dobrá správa a do konca roka sa čaká ďalší pokles o 75 bázických bodov. S tým súvisí aj otázka inflacia. Môžeme očakávať, že čím rýchlejšie bude klesať, tým väčší potenciál na pokles majú sadzby, a zlato by mohlo rásť rýchlejším tempom. Dlhodobo tiež rastú nákupy ETF na zlato, čo ďalej zvyšuje dopyt.

Na druhej strane neznámou zostávajú výsledky amerických volieb a geopolitická situácia, predovšetkým v rámci Blízkeho a Stredného východu. Aj tieto premenné by ale mohli mať pozitívny vplyv na cenu zlata. Podľa odhadov analytikov by sa v budúcom roku v závislosti od poklesu úrokových sadzieb mohlo zlato dostať až nad 3000 USD za uncu.

TOP 4 komodity v roku 2024 – ktoré prekonávajú S&P 500?
Zdroj: xStation

TOP 4 komodity v roku 2024 – Zemný plyn

Rast zažíva aj americký zemný plyn (NATGAS), ktorého cena sa od augusta zdvihla už o viac ako 50 %. V tomto prípade sa jedná o očakávaný jav z dôvodu sezónnosti. Vďaka blížiacej sa vykurovacej sezóne sa očakáva nárast dopytu po zemnom plyne. Cenu tiež paradoxne v posledných mesiacoch tlačilo nahor aj nadpriemerne teplé počasie v USA. Plyn sa totiž spotrebováva aj na pohon klimatizácií. Zásoby zemného plynu sezónne tiež rastú, avšak celkovo sú zásobníky menej plné ako v predchádzajúcich rokoch. Ponuku na trhu navyše ovplyvňuje hurikán Hellen, ktorý v poslednom čase zasiahol USA.

Celkovo sa dá teda očakávať, že cena zemného plynu porastie aj v nasledujúcich mesiacoch. Do veľkej miery ale budúci priebeh závisí predovšetkým od priebehu zimy a stavu globálneho dopytu — najmä z Európy, kam prúdia dodávky z amerických LNG terminálov.

TOP 4 komodity v roku 2024 – ktoré prekonávajú S&P 500?
Zdroj: xStation

TOP 4 komodity v roku 2024 – Káva

Ani poľnohospodárskym komoditám sa rast cien nevyhol. Ceny oboch variácií kávy, Robusta aj Arabica, rastú tento rok o desiatky percent. Arabica je najvyššie od roku 2011 a Robusta dokonca prišla na historické maximá. Hlavným hnacím motorom pre rast cien je suché počasie vo Vietname (pre Robustu) a Brazílii (pre Arabicu). V Brazílii je najväčšie sucho v hlavných pestovateľských oblastiach za posledných niekoľko desaťročí, čo predstavuje problém pre objem aj kvalitu úrody v budúcej sezóne. Súčasťou problému je aj nedostatočná kapacita prístavov v Brazílii – exporty sú nižšie, než dopyt trhu.

Problémy kávy sa teda začínajú nápadne podobať situácii na kakau, ktoré za podobných podmienok v rámci niekoľkých týždňov na začiatku roka vzrástlo o 180 %. V súčasnosti však analytici neočakávajú, že by situácia mala dôjsť až tak ďaleko. Hlavným fundamentom však zostáva počasie. Pokiaľ nepríde viac dažďov, problémy s produkciou budú pokračovať.

TOP 4 komodity v roku 2024 – ktoré prekonávajú S&P 500?
Zdroj: xStation

TOP 4 komodity v roku 2024 – Ropa

Ropa sa na rozdiel od predošlých komodít cenovo prepadá stále hlbšie. Jej cenový pohyb bol väčší ako pri S&P 500, avšak v tomto prípade to bol pohyb opačným smerom. Od svojich tohtoročných maxím z apríla sa „čierne zlato” prepadlo už o 23 % na 70 USD za barel a budúce výhľady nevyzerajú pre jeho ďalší vývoj pozitívne.

Od decembra by mal OPEC+ navyšovať ťažbu. Podľa posledných správ s tým súhlasia aj Saudovia. Organizácia má dlhodobo problém so svojimi členmi Irakom, Kazachstanom, Ruskom a ďalšími, ktorí nedodržujú stanovené kvóty. Nadmerná produkcia teda tlačí ceny dole a dokonca ani nedávno oznámený čínsky stimul ekonomiky nepomohol tento trend zvrátiť. Na trhu tak hrozí prebytok ropy v budúcom roku. Situáciu teraz zhoršujú predovšetkým štáty mimo OPEC+. O jednom z najväčších čínskych stimulov, ktorý pomohol tamojším akciám zažiť najlepší týždeň od roku 2008 sme sa rozprávali aj v našom najnovšom podcatse:

Podľa posledných správ z Líbye to vyzerá, že sa znepriatelené strany zhodli na voľbe guvernéra centrálnej banky, a teda sa opäť zvýši export až na 1 mil. barelov denne, čo by mohlo mať katastrofálny vplyv na cenu. Rafinériám vo veľkých svetových ekonomikách už teraz klesajú marže. V septembri tak znižovali produkciu kvôli nedostatku dopytu. Toto je varovný signál nielen pre obchodníkov sledujúcich vývoj cien ropy, ale aj pre celú svetovú ekonomiku.

TOP 4 komodity v roku 2024 – ktoré prekonávajú S&P 500?
Zdroj: xStation

Pokiaľ chcete investovať či obchodovať s týmito komoditami a s tisíckami ďalších inštrumentov, navštívte: https://www.xtb.com/sk

Rozdielové zmluvy sú komplexné nástroje a v dôsledku použitia finančnej páky sú spojené s vysokým rizikom rýchleho vzniku finančnej straty. Pri 76 % účtov retailových investorov došlo pri obchodovaní s rozdielovými zmluvami u tohto poskytovateľa k vzniku straty. Mali by ste zvážiť, či rozumiete tomu, ako rozdielové zmluvy fungujú, a či si môžete dovoliť vysoké riziko straty svojich finančných prostriedkov. Investovanie je rizikové, investujte zodpovedne.

Ďalšie novinky zo sveta investovania

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokČínske akcie s najlepším týždňom za dekádu: Alibaba, JD.com a Meituan víťazmi
Ďalší článokUbisoft odkladá Assassin’s Creed, akcie najnižšie za 10 rokov

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno