Európske banky na predaj?

Európske banky sa stávajú horúcim cieľom pre akvizície, pričom jednou z najväčších možných transakcií je snaha Andrea Orcela, generálneho riaditeľa UniCredit banky, o prevzatie nemeckej banky Commerzbank. Orcel nedávno odhalil, že talianska banka získala ďalších 11,5 % akcií, čím zvýšila svoj podiel na približne 21 %, čím sa priblížila k tomu, aby sa stala najväčším akcionárom jednej z najväčších nemeckých bánk.

UniCredit pritom iba pred necelými dvoma týždňami získala 9 % podiel v Commerzbank, pričom 4,5 % podiel kúpila od nemeckého štátu. Ten stále vlastní 12 % podiel. Talianska banka podala žiadosť o povolenie na zvýšenie svojho podielu až na 29,9 %. To by mohlo viesť k jednej z prvých cezhraničných akvizícií v európskom bankovom sektore.

Prípadná akvizícia Commerzbank by posunula UniCredit na pozíciu lídra nemeckého bankového trhu, čím by predbehla aj Deutsche Bank. Ide tak o významný zvrat, kým ešte pred približne 10 rokmi nemeckí daňoví poplatníci zachraňovali talianske banky, v súčasnosti talianska banka pomaly ovláda nemeckú. Jennifer Cook, analytička pre európske banky z T. Rowe Price, uviedla, že ak by Orcelov plán vyšiel, mohlo by to zmeniť celú dynamiku európskeho bankového sektora. Investori reagovali pozitívne. Akcie Commerzbank vzrástli o 25 % od Orcelovho oznámenia z 10. septembra, zatiaľ čo akcie UniCreditu sú pod Orcelovým vedením za posledné dva roky takmer štvornásobne vyššie.

Európske banky: UniCredit chce zmeniť európsky bankový sektor
Zdroj: Finance Yahoo

Komplikácie v politickom a regulačnom prostredí

Ak Orcelova kampaň uspeje, mohla by viesť k ďalším cezhraničným akvizíciám v Európe, vrátane potenciálnych cieľov ako Société Générale vo Francúzsku a ABN AMRO v Holandsku, tvrdí analytička J.P. Morgan Kian Abouhossein. Avšak, fúziu by mohol ohroziť odpor odborov Commerzbank, ktoré sa obávajú škrtov nákladov, ako aj politická situácia v Nemecku.

Nemecký kancelár Olaf Scholz a nemecké ministerstvo financií vyjadrili nesúhlas s plánmi UniCredit. Scholz zdôraznil, že nepriateľské prevzatia nie sú pre banky dobré, a vláda dala jasne najavo svoj postoj talianskej banke. Nemecké ministerstvo financií potvrdilo, že nesúhlasí s týmto krokom. Napriek tomu taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani podporil stratégiu UniCreditu, pričom poukázal na jednotný trh EÚ, ktorý umožňuje takéto transakcie.

Pokračujúce politické napätie v Nemecku, kde vládne koalícia často čelí sporom, by mohlo sťažiť vláde rýchlu a silnú reakciu na tento pokus o akvizíciu. Commerzbank je dôležitým pilierom nemeckej ekonomiky, má viac ako 25 000 firemných klientov a zamestnáva 42 000 ľudí, čo ju robí kľúčovou pre hospodárstvo krajiny. Avšak UniCredit bude potrebovať súhlas od nemeckého finančného úradu BaFin a ECB, ktorá má na rozhodnutie až 90 dní po predložení dokumentov.

Jednou z hlavných prekážok pre fúzie bánk v Európe je nedostatok jednotného systému poistenia vkladov, čo núti národné vlády prevziať zodpovednosť za záchranu bánk v prípade krízy. Tento problém je predmetom diskusií už viac než desaťročie bez výrazného pokroku, čo brzdí integráciu európskeho bankového trhu.

Príležitosti pre investorov?

Aj napriek tomu, že európske banky v minulom roku zaznamenali rekordné zisky, sú stále atraktívne pre investorov, aj keď úrokové sadzby, ktoré boli motorom rastu, začínajú klesať. Andrew Stimpson, vedúci výskumu európskych bánk v Keefe, Bruyette & Woods, uviedol, že banky by mohli stále profitovať aj pri úrokových sadzbách na úrovni 2 %, pričom Európska centrálna banka nedávno znížila svoju depozitnú sadzbu na 3,5 %.

Stimpson odporúča sledovať akcie bánk ako UniCredit, CaixaBank zo Španielska a Allied Irish Banks, ktoré ponúkajú výhodné dividendy a spätné odkupy akcií, s výnosmi v dvojciferných percentách. Európske banky sú stále lacnejšie ako ich americké náprotivky, pričom sa obchodujú za približne sedemnásobok ziskov, čo z nich robí zaujímavé investičné ciele. Analytička v Morningstar Johann Scholtz je však opatrnejšia a tvrdí, že kvázi-národný stav európskych bánk obmedzuje ich ocenenie. Ako jednu z výnimiek uvádza BNP Paribas, ktorej akcie boli neprávom potrestané politickou situáciou vo Francúzsku.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie rôznych európskych bánk si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokČína zachraňuje tamojšie akciové trhy
Ďalší článokMobileye, startup zameraný na autonómne riadenie, zostáva kľúčovou súčasťou stratégie Intelu
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno