Mobileye ostáva súčasťou Intelu

Akcie spoločnosti Mobileye, zaznamenali koncom minulého týždňa najväčší nárast za takmer dva roky po tom, čo Intel oznámil, že aktuálne neplánuje predať svoj väčšinový podiel v tomto výrobcovi technológií pre autonómne riadenie. Toto oznámenie zmiernilo obavy investorov, ktorí sa obávali odpredaja. Intel, ktorý vlastní 88 % podiel v Mobileye, nedávno uviedol, že nemá v pláne zbaviť sa väčšinového podielu v spoločnosti.

„Veríme v budúcnosť technológií autonómneho riadenia a v jedinečnú úlohu Mobileye ako lídra vo vývoji a implementácii pokročilých systémov asistencie vodičom,“ uviedli predstavitelia Intelu. Tento krok prišiel po tom, čo Pat Gelsinger, CEO Intelu, predstavil ďalšie kroky v rámci prebiehajúcich zmien, ktorých cieľom je oživiť pozíciu Intelu na trhu.

Medzi Gelsingerove najnovšie iniciatívy patrí pozastavenie výstavby tovární v Nemecku a Poľsku a snaha o pretransformovanie výrobnej divízie Intelu na dcérsku spoločnosť. Intel tiež zvažoval možnosti predaja časti svojho podielu v Mobileye, pričom jednou z možností bolo predanie akcií verejnosti alebo tretej strane. V minulom roku už Intel predal časť svojho podielu a získal tým 1,5 miliardy USD.

Prečo je Mobileye pre Intel stále dôležitý

Mobileye, ktorý poskytuje hardvér aj softvér pre systémy autonómneho riadenia, bol kúpený Intelom v roku 2017 za približne 15 miliárd USD. V roku 2022 sa Mobileye dostal na burzu, avšak Intel si väčšinu svojho podielu ponechal. Firma však zápasí s problémami, minulý mesiac spoločnosť znížila svoje odhady pre budúci rast, čo spôsobilo pokles jej akcií na nové minimá. Tento pokles bol spôsobený najmä nižšími plánmi výrobcov automobilov, najmä v Číne.

Súčasná trhová kapitalizácia firmy je približne 10 miliárd USD, čo znamená, že ak by Intel teraz predával, utrpel by stratu. Akcie organizácie v tomto roku stratili až 71 % svojej hodnoty. Podľa analytika Jakea Silvermana z Bloomberg Intelligence, rozhodnutie Intelu ponechať si väčšinový podiel v Mobileye trochu “zjemňuje“ krátkodobú neistotu, ktorá by mohla pretrvávať vzhľadom na zložitú finančnú situáciu Intelu. Avšak, podľa Silvermana vyhlásenie Intelu stále nevylučuje možnosť predaja podielu v budúcnosti.

Akcie Mobileye


Akcie firmy od začiatku roka klesli o -71,1 % a za posledných 12 mesiacov klesli o -69,2 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 12,4 USD. Pri tejto cene sa akcie firmy obchodujú za 22,8 očakávaného zisku na akciu (Forward P/E). Trhová kapitalizácia spoločnosti je 10,2 miliardy USD.


Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

etoro
ZDROJBloomberg, FinanceYahoo
Predchádzajúci článokEurópske banky: UniCredit chce zmeniť európsky bankový sektor
Ďalší článokXTB predstavuje Zlatana Ibrahimoviča ako nového globálneho brand ambasadora
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno