Zásadný kontrakt

Spoločnosť Intuitive Machines, poskytovateľ vesmírnych technológií, zaznamenala výrazný nárast svojich akcií po oznámení novej zmluvy s NASA. Akcie spoločnosti v utorok vyskočili o 55 % na 8,41 USD v rozšírenom obchodovaní, keď NASA zverejnila, že Intuitive Machines získala kontrakt na poskytovanie komunikačných a navigačných služieb v hodnote až 4,82 miliardy USD.

Tento kontrakt je obrovským víťazstvom pre spoločnosť a predstavuje dôležitý zvrat v jej vedúcej pozícii v oblasti vesmírnych komunikácií a navigácie. Ako uviedol CEO Steve Altemus, partnerstvo s NASA je súčasťou podpory misie Artemis, ktorá má za cieľ dlhodobú prítomnosť na Mesiaci.

Zmluva obsahuje základné obdobie na päť rokov s možnosťou predĺženia o ďalších päť rokov, čo môže spoločnosti zabezpečiť stabilné príjmy až do roku 2034. Firma bude nasadzovať lunárne satelitné konštelácie, ktoré umožnia lepší prenos dát a autonómne operácie. Tieto služby budú zásadné pre rozšírenie lunárnej ekonomiky a podporu budúcich misií na Mesiac, ktoré sú kľúčovou súčasťou plánu NASA.

Akcie firmy sú tento rok už viac ako dvojnásobne vyššie. Aj napriek tomu, že akcie spoločnosti sú známe svojou volatilitou, táto zmluva s NASA zabezpečuje dlhodobý rast a stabilitu. Kontrakt v hodnote 4,82 miliardy USD ďaleko prevyšuje predchádzajúci kontrakt podniku s NASA na sumu 117 miliónov USD, ktorý získali v auguste. Tento kontrakt sa týkal doručenia šiestich vedeckých a technologických zariadení na južný pól Mesiaca.

Historický úspech s Odysseom

Úspech spoločnosti sa datuje už od februára, keď Odysseus, mesačný lander firmy, uskutočnil prvé automatické mäkké pristátie na Mesiaci po viac ako 50 rokoch. Toto pristátie sa stalo historickým okamihom, pretože ide o prvý komerčne vyrobený a prevádzkovaný mesačný lander zo Spojených štátov.

NASA vystrelila akcie dobyvateľa mesiaca Intuitive Machines o 55 %
Zdroj: NASA

Tento úspech posilnil dôveru investorov a prispel k výraznému rastu akcií, ktoré sa od začiatku roka zvýšili o viac ako 110 %. Aj keď Odysseus po svojom pristátí stratil výkon a prešiel do nečinného režimu, jeho misia potvrdila schopnosť spoločnosti realizovať dôležité vesmírne projekty.

Tento nový kontrakt je len ďalším krokom k tomu, aby sa Intuitive Machines stal lídrom v oblasti vesmírnych komunikácií. Spoločnosť plánuje naďalej poskytovať kritické služby pre NASA a iné vesmírne agentúry, ktoré budú podporovať dlhodobé lunárne misie a ďalšie vesmírne operácie.

Analytici, ako napríklad Andres Sheppard z Cantor Fitzgerald, považujú túto zmluvu za dôležité potvrdenie budúceho úspechu organizácie a jej schopnosti získať ďalšie kontrakty. Misia Artemis, ktorej cieľom je priviesť ľudí späť na Mesiac, spolieha na technologické riešenia od súkromných spoločností.

Akcie Intuitive Machines


Akcie firmy od začiatku roka vzrástli o +128,8 % a za posledných 12 mesiacov vzrástli o +31,7 % a v súčasnosti sa obchodujú na hodnote 5,4 USD. Trhová kapitalizácia spoločnosti je 339,7 miliónov USD.

Ďalšie novinky zo sveta investovania
Akcie spoločnosti si môžete kúpiť TU.

Upozorňujeme:

- CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
- 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
- Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.

xtb
xtb
ZDROJBloomberg, Barrons, Wall Street Journal
Predchádzajúci článokAkcie Oracle akcelerujú, analytici zvyšujú cieľovú cenu
Ďalší článokČínske akcie na minimách, David Tepper a Michael Burry vidia príležitosti
Patrik pracuje ako analytik a tiež redaktor investičného portálu akcie.sk. Špecializuje sa najmä na makroekonómiu a akciové trhy. Jeho cieľom je zvýšiť investičnú gramotnosť na Slovensku a približovať odborné témy ľudským jazykom.

ZANECHAŤ ODPOVEĎ

Zadajte svoj komentár!
Zadajte svoje meno