More

    Nemecká automobilka Porsche čelí zníženiu ziskov o viac než pätinu, problémom v dodávateľskom reťazci a poklesu predaja v Číne.

    Nemecká automobilka Porsche čelí zníženiu ziskov o viac než pätinu, problémom v dodávateľskom reťazci a poklesu predaja v Číne.

    Zisk Porsche za 1. polrok klesol o viac než pätinu

    Porsche zažíva turbulentné obdobie. Prevádzkový zisk nemeckej automobilky klesol za prvých šesť mesiacov roka o viac než pätinu, čo predstavuje výrazný pokles. Spoločnosť čelí viacerým výzvam, od komplikácií v dodávateľskom reťazci až po klesajúci predaj na čínskom trhu. Prevádzkový zisk Porsche za prvý polrok 2024 dosiahol 3,06 miliardy EUR, čo znamená medziročný pokles o 20,5 %. Tieto nepriaznivé výsledky boli už naznačené po prvých troch mesiacoch roka, keď zisk klesol o 30 %.

    Tržby za prvý polrok dosiahli 19,46 miliardy EUR, čo predstavuje pokles o 4,8 % oproti rovnakému obdobiu minulého roka. Napriek tomu výsledky prekonali očakávania analytikov, čo je aspoň malým pozitívom v aktuálnej situácii. Automobilka už v utorok znížila odhad vývoja tržieb a prevádzkovej marže na celý rok. Produkcia bola totiž negatívne ovplyvnená problémami jedného z európskych dodávateľov hliníka.

    Prognóza objemu dodávok automobilov bola zredukovaná na rozmedzie od 10 000 do 17 400 vozidiel. Porsche teraz očakáva tržby na úrovni 39 až 40 miliárd EUR, zatiaľ čo pôvodne firma počítala s tržbami od 40 do 42 miliárd EUR. Zároveň bola revidovaná prognóza prevádzkovej marže na 14 % až 15 % z predchádzajúcich 15 % až 17 %. Automobilka sa tak musí pripraviť na ťažké obdobie, pričom vedenie spoločnosti verí, že sa situácia v druhej polovici roka stabilizuje.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie rôznych spoločností si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.