More

    Kanadská centrálna banka znižuje hlavnú úrokovú sadzbu na 4,5 % z úrovne 4,75 %. V júni medziročná miera inflácie v Kanade klesla na 2,7 %.

    Kanadská centrálna banka znižuje hlavnú úrokovú sadzbu na 4,5 % z úrovne 4,75 %. V júni medziročná miera inflácie v Kanade klesla na 2,7 %.

    Nižšie úrokové sadzby v reakcii na pokles inflácie v júni

    Kanadská centrálna banka (Bank of Canada) oznámila zníženie hlavnej úrokovej sadzby na 4,5 % z úrovne 4,75 %. Toto rozhodnutie prichádza po tom, ako centrálna banka na predchádzajúcom zasadnutí v júni pristúpila k prvej redukcii základného úroku za viac než štyri roky. Bank of Canada uviedla, že všeobecné cenové tlaky naďalej ustupujú a očakáva sa, že inflácia sa priblíži k cieľovej hodnote 2 %.

    V júni medziročná miera inflácie v Kanade klesla na 2,7 %, čo bolo výrazné zlepšenie po neočakávanom raste v máji. Tento pokles inflácie otvoril cestu k ďalšiemu zníženiu úrokových sadzieb. Bank of Canada začala zvyšovať sadzby z rekordného minima 0,25 % v marci 2022, aby skrotila prudko rastúcu infláciu. Sadzbu nakoniec držala takmer rok na úrovni 5 %, čo bola najvyššia hodnota za posledné dve desaťročia. Centrálna banka očakáva, že hospodársky rast sa v prvej polovici tohto roka pravdepodobne zrýchli na približne 1,5 %.

    Vzhľadom na to, že inflácia v Kanade klesá a očakáva sa jej ďalšie znižovanie, centrálna banka sa rozhodla znížiť úrokové sadzby, aby podporila ekonomiku. Nižšie úrokové sadzby môžu stimulovať spotrebiteľské výdavky a investície, čo môže pomôcť zrýchliť hospodársky rast. Bank of Canada uviedla, že bude naďalej sledovať vývoj inflácie a hospodárskeho rastu a prispôsobovať svoju politiku podľa potreby.

    Kanadská centrálna banka bude naďalej sledovať vývoj ekonomiky a inflácie a je pripravená upraviť úrokové sadzby podľa potreby. Vzhľadom na aktuálne ekonomické podmienky a pokles inflácie sa očakáva, že Bank of Canada bude naďalej podporovať hospodársky rast prostredníctvom nižších úrokových sadzieb.

    Ďalšie správy v našej sekcií krátke správy.
    Akcie rôznych spoločností si môžete kúpiť TU.

    Upozorňujeme:

    - CFD sú komplexné nástroje a prichádzajú s vysokým rizikom rýchlej straty peňazí v dôsledku pákového efektu.
    - 76 % účtov retailových investorov stráca peniaze pri obchodovaní s CFD s týmto poskytovateľom.
    - Mali by ste zvážiť, či rozumiete fungovaniu CFD a či si môžete dovoliť podstúpiť vysoké riziko straty svojich peňazí.